Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Πορεία στη Μεγάλη Εβδομάδα: Συμπόρευση και συσταύρωση

Το θείο δράμα του Γολγοθά, το δράμα της ανθρώπινης εξιλεώσεως, το δράμα του Σταυρού ζούμε ειδικότερα τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Χριστός, φορτωμένος τον βαρύ Σταυρό Του, ανεβαίνει τον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά. Ξεκινά από το σπήλαιο της Βηθλεέμ και καταλήγει στον λόφο του Γολγοθά περνώντας τον δρόμο του Μαρτυρίου.
Σκυφτός, πληγωμένος από την ανθρώπινη κακία, μα μ’ εκείνη την γλυκύτητα το “γλυκό έαρ” πορεύεται να ανέβει πάνω στον Σταυρό. Μια μεγάλη Αγάπη σταυρώνεται και κάτω από την σκιά του Σταυρού Του οι όμορφες καρδιές θα ξαποστάζουν και θα παίρνουν δύναμη για να γίνουν κήρυκες και μάρτυρες του «λόγου του Σταυρού» (Α’ Κορινθ. 1, 18). Για να ανέβουν κι αυτοί πάνω στον Σταυρόν «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν».
Ο Χριστός ευρίσκεται νεκρός πάνω στον Σταυρό. Οι σταυρωτές του «διεμεροίσαντο τα ιμάτιά Του». Πιστές ψυχές παραμένουν, κάτω από τον Σταυρόν, η Παναγία, ο Aγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, και οι Μυροφόρες. Την καρδιά τους ματώνει το θέαμα του Σταυρωμένου, η βαριά Του αναπνοή, το “διψώ” και το “τετέλεσται” κι εκείνη η πρωτόγνωρη συγγνώμη. Σε λίγο, ευλαβικά κι ευλογημένα θα τον αποκαθηλώσουν και θα τον θάψουν.
Και επέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Τούτο το προσκύνημα δεν ετελείωσε. Λεπτές, όμορφες ψυχές, όπως παραπάνω είπαμε, τρέχουν κοντά στον Σταυρό Του κι ακουμπούν σ’ αυτόν την καρδιά τους, την ίδια τους την ζωήν. Είναι εκείνοι που στην καρδιά τους έχουν τον Εσταυρωμένον (Γαλατ. 2, 20) και που τρέφονται απ’ Αυτόν.
Και τώρα φέρνω στην σκέψη μου και στην καρδιά μου τα λόγια του Τζοβάνι Παπίνι: «Ο Χριστός είναι νεκρός και το τρυπημένο σώμα Του κρέμεται από εκείνη την ημέρα πάνω σ’ ένα αόρατο Σταυρό, μπηγμένο στη μέση της γης. Κάτω από εκείνον τον γιγάντιο Σταυρό, που ακόμα σταλαγματίζει από αίμα, πάνε και κλαίνε εκείνοι που έχουν στην καρδιά τους τον Εσταυρωμένο και που οι απόγονοι του Ιούδα δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν».
Αυτός ο γιγάντιος Σταυρός στέκει και σήμερα στημένος στις εκκλησίες, στους τάφους των κεκοιμημένων μας. Μα, πάνω απ’ όλα, είναι μέσα στην καρδιά μας και μας κρατά όρθιους στην πίστη και σε όλες τις αρετές. Που μας στηρίζει και που μας δείχνει το χρέος μας σ’ αυτόν τον κόσμο.
Κανένα όμορφο έργο δεν μπορεί να γίνει και να επιβιώσει χωρίς τη δύναμη του Σταυρού και χωρίς ανθρώπους σταυρωμένους. Χωρίς ανθρώπους καθαρούς και αληθινά ταπεινούς.
Κάτω από τη ζείδωρη σκιά του Σταυρού λύνονται όλα τα προβλήματά μας και διευθετούνται οι διανθρώπινες σχέσεις μας.
Ο δρόμος του Σταυρού: Ναι, Χριστέ μου, Γλυκέ Νυμφίε των ωραίων ψυχών, σκέπτομαι αυτόν τον δρόμο που Εσύ εβάδισες κρατώντας τον Σταυρό και «αίρων τας αμαρτίας του κόσμου». Κάνε μας, διά του Σταυρού Σου, όμορφες ψυχές. Λέπτυνε τις καρδιές μας. Μάθε σε όλους μας και ξεχωριστά στους ανθρώπους της εν κόσμω όποιας εξουσίας, ότι μονάχα ο δρόμος του Σταυρού οδηγεί στην Ευτυχία, στη λύση των όποιων προβλημάτων, στην επικράτηση της Ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Λάλησον στις καρδιές μας αγαθά υπέρ των συνανθρώπων μας. Μάθε μας πως «ο δρόμος της χάριτος είναι στρωμμένος με την πέτρα της θυσίας» (Ipsen) και όχι με τις ματαιοδοξίες, την αυταρέσκεια, τη χλιδή και την πλουτομανία, τον εγωισμό και την εμπάθεια. Φώτισέ μας να Σε έχομε ως φωτισμό ταπεινώσεως, εσένα ο οποίος «εν μορφή Θεού υπάρχων ουχ αρπαγμόν ηγήσατο το είναι ίσα Θεώ, αλλ’ εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος, και σχήματι ευρεθείς, ως άνθρωπος εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιπ. 2, 6-8).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αναστάτωση από αμάξι που κινούνταν ανάποδα στην οδό Σκαλίδη

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο των Χανίων, όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, κινούνταν ανάποδα στην οδό Σκαλίδη. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα και...

Δεύτερη παρέμβαση Κοπάση για τον δήμο Χανίων

Κριτική στη δημοτική αρχή Χανίων ασκεί με ανακοίνωση του ο εθελοντικός φορέας Προβληματισμού  "ΠοτίΖΩΝΤΑΣ στην πόλη των γιασεμιών’’ που συστάθηκε πρόσφατα. Στο κείμενο με τον...

Ακτινοθεραπείες στα Χανιά!

Ακτινοθεραπείες για πρώτη φορά και στα Χανιά με την εγκατάσταση αυτές τις ημέρες στην “Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.” γραμμικού επιταχυντή! Με βάση τις εκτιμήσεις...

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Νέο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τον κόμβο του Γιόφυρου, στο ρεύμα...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα