Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Πολύτιμη η συμβολή των Μικρασιατών στην ανάπτυξη του τοπικού αθλητισμού

Πολύτιμη είναι η συμβολή των Μικρασιατών στην ανάπτυξη του τοπικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκθεση με υλικό των ποδοσφαιρικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από τους Μικρασιάτες, οι οποίοι ήρθαν στα Χανιά μετά το 1922.

Η έκθεση που εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινιάζεται την Κυριακή 15 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι και θα είναι ανοικτή στο κοινό έως και την Κυριακή 29 Μαΐου από 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 10 το βράδυ.
Οπως επισήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων, Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, το 2022 είναι έτος ορόσημο «για ΄μας τους Μικρασιάτες αλλά και για όλους τους Ελληνες. Ηταν η νεότερη σελίδα της τραγωδίας που έζησαν οι Μικρασιάτες αλλά και ευρύτερα η Ελλάδα μας. Οι Μικρασιάτες παρόλα τα βάσανα που αντιμετώπισαν ερχόμενοι στη μητέρα Ελλάδα, κατάφεραν να αναγεννηθούν και συνέβαλαν σημαντικά σε όλους τους τομείς, στην Παιδεία, στις Τέχνες, στα γράμματα και φυσικά και στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός στη Σμύρνη ήταν πάρα πολύ σημαντικός ακόμα και πριν το 1800».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «η πρώτη ομάδα που έγινε στα Χανιά ήταν ο “Αφοβος” για πολύ λίγο και ακολούθησαν οι επόμενες. Αυτό που θα δούμε στο Γυαλί Τζαμί είναι από αρχειακό υλικό και δηλώνει την ιστορία των ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στα Χανιά».
Ακόμα σημείωσε ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προγραμματίζονται συνέδριο, μικρασιάτικο γλέντι και παγκρήτιο φεστιβάλ χορωδιών στο Φιρκά και σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει κουτί αγάπης για στήριξη όπου έχει ανάγκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, σημείωσε ότι «το 2022 είναι έτος τιμής και μνήμης» και ότι οι Μικρασιάτες «οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην καθοριστική επίδραση που είχαν οι πρόσφυγες που είχαν έρθει τότε, στη δημιουργία του κρητικού ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων. Είχαν συλλόγους όπως η Ιωνία, ο Ικαρος, ο Κρητικός Αστέρας. Οφείλουμε ένα φόρο τιμής σε αυτούς τους πρωτοπόρους».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, τόνισε ότι «η παρουσία των Μικρασιατών στην Ελλάδα έδωσε νέο όχημα στον πολιτισμό. Ενα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν ήταν ο αθλητισμός. Αν σήμερα μπορούμε και έχουμε ένα ισχυρό αθλητικό πολιτισμό το οφείλουμε πάρα πολύ σε αυτές τις ομάδες, σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτές τις μνήμες γιορτάζουμε με την έκθεση στο Γυαλί Τζαμί».

Ο β΄αντιπρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων, Κώστας Πρωτοψαλτης, σημείωσε ότι «η ΕΠΣ συμμετέχει στα 100 χρόνια από την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής με δράσεις οι οποίες συντελούνται εδώ και καιρό και θα συνεχιστούν. Ηδη στον ετησιο χορό της ΕΠΣ έγινε έκθεση φωτογραφίας η οποία αφορούσε τα δύο ιστορικά σωματεία: της Ιωνίας και του Ικάρου. Θα ακολουθήσουν οι δράσεις στο Γυαλί Τζαμί ενώ προγραμματίζεται ποδοσφαιρικό παιγνίδι «μνήμης στα Περιβόλια μεταξύ των δύο ομάδων: του Ικαρου Μουρνιών και της Ιωνίας 2000».

Η έκθεση

Με υλικό των ποδοσφαιρικών ομάδων που δημιουργήθηκαν από τους Μικρασιάτες, οι οποίοι ήρθαν στον τόπο μας μετά το 1922, η έκθεση περιλαμβάνει τις σημαίες των ομάδων, καθώς και φωτογραφίες, κύπελα, φανέλες από τη διαδρομή τους στο νησί μας. Παράλληλα γίνεται αναφορά σ’ αυτές, όπως και σε ομάδες που συμμετείχαν Μικρασιάτες, μέσα από κείμενα αρχείου των «Χανιώτικων Νέων».
Επιμέλεια Έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης- Μαρία Μιχελογιάννη
Έρευνα: Γιώργος Δρακάκης
Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00.
Συνδιοργάνωση: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων, εφημερίδα «Χανιώτικα νέα», Πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα