30.4 C
Chania
Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025

Πολύ κακό για το τίποτα στην Αλάσκα!

Η σιωπηρή αναστολή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Ρωσίας ήταν το προαπαιτούµενο για το οποιοδήποτε ειρηνευτικό πρόγραµµα ήθελε να επιβληθεί στον ρωσοουκρανικό πόλεµο. Οι υπόλοιπες ηµέρες του Αυγούστου, µετά την αποτυχηµένη συνάντηση Τραµπ – Πούτιν στην Αλάσκα, δεν προµηνύουν ήσυχο φθινόπωρο. Όλα τα στοιχεία που µπαίνουν στην κεντρική πολιτική σκακιέρα είναι απογοητευτικά.
Ο Τραµπ πίεζε για άµεση ειρηνευτική συµφωνία, αλλά τίποτα δεν επετεύχθη. Κερδισµένος φάνηκε ο Πούτιν που βγήκε απ’ την αποµόνωση. ∆εν συµφώνησε για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος εκεί, που εθεωρείτο «περσόνα νον γκράτα» κατάφερε να προσέρχεται ως ισότιµος συνοµιλητής στη διεθνή σκηνή µε τον πλανητάρχη, κερδίζοντας χρόνο.
Η στενή λωρίδα του κόκκινου χαλιού, που στρώθηκε να περπατήσει ο Πούτιν για να ενωθεί µε το φαρδύ, στο οποίο τον περίµενε ο Τραµπ, έχει τη σηµειολογική σηµασία του µεγέθους της αξίας των δύο ανδρών. Η αναχώρηση απ’ το αεροδρόµιο µε το αυτοκίνητο του Τραµπ ήταν εµφανής καθ΄ όσον η «γλώσσα του σώµατος» τον έδειχνε αναστατωµένο ή κουρασµένο, ίσως επειδή ο Πούτιν φαινόταν αµετάπειστος. Η έκφραση του προσώπου του Τραµπ παρουσίαζε ότι δεν επετεύχθη καµία συµφωνία, απ’ αυτές που επιστεύετο ότι θα γινόντουσαν. Αν και είχε προγραµµατιστεί κοινό γεύµα στην αµερικανική βάση του Αεροδροµίου της πόλης Ανκορέιτς ‘‘Τεντ Στίβενς’’ της Αλάσκας δεν έφαγαν, µαζί και ο Πούτιν, όπως και ο Τραµπ έφυγαν βιαστικά µε τα αεροπλάνα τους.
Ποιος ήταν ο νικητής πριν ολοκληρωθεί η ∆ιάσκεψη της Αλάσκας; Μάλλον ο Πούτιν, που αν και καταζητούµενος µε ∆ιεθνές Ένταλµα Σύλληψης, πάτησε αµερικανικό έδαφος. Η δήλωση Τραµπ ότι «υπάρχουν σηµαντικά ζητήµατα, που δεν έχουν επιλυθεί» και το τηλεφώνηµα στον Ζελένσκι ότι «απ’ εδώ κι ύστερα βρείτε τα µεταξύ σας» φανερώνει ότι καµία πρόοδος δεν επετεύχθη στο θέµα κατάληψης ουκρανικών εδαφών και ποια απ’ αυτά θέλει να διατηρήσει ο Πούτιν στις περιοχές Ντονµπάς και Νοβοροσίγια.
Τελικά η Ουκρανία ξυπνάει σε µια φρικτή κατάσταση και αµετάβλητη, χωρίς καµία θετική προσέγγιση µεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προς όφελος της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα