Το έτος 1952 το τότε Κοινοτικό Συµβούλιο Σούδας παραχώρησε δωρεάν µε δύο αποφάσεις του κοινοτικές οικοπεδικές εκτάσεις 44,816 στρεµµάτων και 4 στρεµµάτων αντίστοιχα στο
Εθνικό Ίδρυµα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.).
Οι εκτάσεις αυτές βρισκόταν νοτιοδυτικά του παλαιού οικισµού της κάτω Σούδας ο οποίος διέθετε σχέδιο πόλεως από το έτος 1914.
Οι παράγοντες του τότε Ε.Ι.Ρ. για να αποσπάσουν την οµόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συµβουλίου επικαλέσθηκαν ότι η σύσταση του εδάφους δηµιουργούσε µια βαλτώδη έκταση που δυσκόλευε την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ευτυχώς που οι αποφάσεις αυτές καταγράφηκαν ως Βασιλικά ∆ιατάγµατα στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης και δεν υπάρχουν συµβολαιογραφικές πράξεις για τις παραχωρήσεις.
Οι υποσχέσεις των τότε κρατικών παραγόντων για αναβάθµιση της περιοχής µε την παρουσία το ραδιοφωνικού σταθµού ήταν παραπλανητικές και αυτό γιατί µόλις εγκαταστάθηκε η κεραία ο παλαιός οικισµός τέθηκε σε οικονοµικό και πολεοδοµικό µαρασµό.
Επίσης επικαλέσθηκαν ότι το βαλτώδες έδαφος της περιοχής θα δρούσε ως κάτοπτρο για την ανάκλαση των µεσαίων (Α.Μ) κυµάτων επιφανείας που εξέπεµπε τότε η κεραία.
Με δεδοµένο δε ότι δεν είχε εγκατασταθεί πανελλαδικά κεραία κοντά σε οικισµό σκέφτηκαν και το πιο εξοργιστικό:
Ψηφίστηκε νόµος (αρθρο13 νόµου 3188/1955) που απαγόρευε κάθε οικοδοµική εργασία σε ακτίνα 300 µέτρων από την βάση του ιστού της κεραίας. Ο κύκλος µε την ακτίνα των 300 µέτρων κάλυπτε όλο τον παλαιό οικισµό της Κάτω Σούδας και όχι µόνο.
Αξιοσηµείωτο ακόµα είναι το γεγονός ότι τα πρώτα µετεµφυλιακά χρόνια είχε δηµιουργηθεί ένα συγκεντρωτικό κράτος µε πανίσχυρα νοµικά πρόσωπα δηµόσιου και ιδιωτικού δικαίου, που επέβαλαν εύκολα τις απόψεις τους και τις θέσεις τους µε το Ε.Ι.Ρ να είναι ένα από αυτά.
Όµως από το έτος 1975 µε το άρθρο 102 του νέου Συντάγµατος η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά συνταγµατική κατοχύρωση και επιβάλλει τώρα αυτή τις θέσεις της για θέµατα που έχουν σχέση µε την ποιότητα ζωής και τα συµφέροντα των δηµοτών της.
Με δεδοµένη αυτή τη συγκυρία λοιπόν, η τοπική κοινωνία της Σούδας ξεκίνησε µε µπροστάρηδες τους εκλεγµένους εκπροσώπους της (Ε. Βλαχάκη 1975-1982, και τον αείµνηστο Β. Μαυρεδάκη 1983-1991 ) αγώνες για την οριστική αποµάκρυνση της κεραίας.
(Παρακολουθώ το θέµα της κεραίας ως δηµότης από το έτος 1975 και από το έτος 1992 έως το έτος 2010 που υπηρετούσα ως ∆ήµαρχος τους δηµότες της Σούδας το διαχειρίστηκα προσωπικά. )
Το έτος 1986 µε αφορµή την εκπόνηση του πολεοδοµικού σχεδιασµού της πόλης ο Β.Μαυρεδάκης πέτυχε την βορειοδυτική µετατόπιση της κεραίας στη σηµερινή της θέση,
ενώ παράλληλα ελαττώθηκε η ακτίνα του κύκλου απαγόρευσης των οικοδοµικών εργασιών από τα 300 στα 200 µέτρα.
Η µετατόπιση αυτή της κεραίας είχε ως αποτέλεσµα ένα µεγάλο τµήµα των ∆ηµοτικών εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί από την Κοινότητα Σούδας στην Ε.Ρ.Τ (νέα ονοµασία του Ε.Ι. Ρ.) να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως.
Και ενώ µε την µετατόπιση της κεραίας µετατοπίσθηκε και παράλληλα ελαττώθηκε το εµβαδόν του κύκλου απαγόρευσης,η Ε.Ρ.Τ. έκανε νοµική παρέµβαση σε άσχετο νοµοσχέδιο που έφερε σε δυσχερέστερη θέση τους κατοίκους δύο πολεοδοµικών ενοτήτων
του νέου εγκεκριµένου σχεδίου πόλεως.
Συγκεκριµένα στο άρθρο 97 παρ.4 του νόµου 1892/31.07.1990 Φ.Ε.Κ 101 ψηφίστηκε διάταξη που αφορούσε ΜΟΝΟ την συγκεκριµένη κεραία της Κάτω Σούδας.
Την εποχή εκείνη η Ε.Ρ.Τ. προµηθευόταν νέας τεχνολογίας (ψηφιακής) ηλεκτρονικό-ηλεκτρολογικό-ηλεκτροµηχανικό υλικό και εκπαίδευε το προσωπικό της στην τεχνολογία των FM που είχε γίνει και ο επικρατέστερος τρόπος εκποµπής µέσω της κεραίας που είχε εγκατασταθεί στη ΣΚΛΟΚΑ.
Η Κοινότητα Σούδας έγινε ∆ήµος το έτος 1991 και το νέο ∆ηµοτικό Συµβούλιο µε εξουσιοδότησε να χειριστώ το θέµα της κεραίας και να έχω και νοµική κάλυψη.
Έτσι για τα θέµατα των Αθηνών ορίσαµε τον δικηγόρο κ. Γιώργο Πρασιανάκη και για τα θέµατα των Χανίων το δικηγόρο κ. Μιχάλη Μετζιδάκη.
Στις δηµόσιες τοποθετήσεις µου είχα και έχω ξεκάθαρη άποψη για δύο διαφορετικά θέµατα
που δηµιουργούν οι εγκαταστάσεις της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. στην Κάτω Σούδα και την ευρύτερη περιοχή. Η µία είναι η επιστροφή των οικοπέδων στον ιδιοκτήτη τους που είναι η ∆ηµοτική
Κοινότητα Σούδας και η άλλη η άµεση αποµάκρυνση του ασυντήρητου και ετοιµόρροπου µεταλλικού κελύφους που στήριζε την κεραία, όταν ήταν ενεργή.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ
α. ΟΙΚΟΠΕ∆Α
Η Ε.Ρ.Τ.. σήµερα καταλαµβάνει έκταση 32,2 στρεµµάτων αφού στα υπόλοιπα 16,616
έχουν γίνει έργα τεχνικών και κοινωνικών υποδοµών (σχολεία, περιφερειακός δρόµος, αντλιοστάσιο αποχέτευσης κ.λ.π.) από τον πρώην ∆ήµο Σούδας. Η υπόθεση των οικοπέδων θα εκδικαστεί στο Εφετείο τον Σεπτέµβριο 2025 και από όσα γνωρίζω η νοµική υπηρεσία του ∆ήµου και συγκεκριµένα η δικηγόρος κ. Αγγελική Χατζάκη έχει µε υποδειγµατική επιµέλεια συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζονται για να έχει αίσιο τέλος για τους ∆ηµότες της Σούδας η υπόθεση αυτή. Προσωπικά είµαι βέβαιος για αυτό.
β. ΚΕΡΑΙΑ
Β1.ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το πρώτο ζητούµενο είναι η στατικότητα του ιστού. Ο ιστός έχει να συντηρηθεί από το έτος 2014 και έχει εγκαταλειφθεί τελείως από το έτος 2018 που η κεραία είναι ανενεργή. Ποιος αναλαµβάνει την ευθύνη σε περίπτωση πτώσης της;
Β2. Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ
Τις ηµέρες αυτές κυκλοφορεί έγγραφο (αρ.πρ. 929 21/11/2024) ως απάντηση σε γραπτή
ερώτηση της βουλευτού και υπουργού της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Σεβαστής Βολουδάκη.
Το έγγραφο υπογράφεται από τη ∆ιευθύνουσα Σύµβουλο Κατερίνα Κασκανιώτη που αυτή την στιγµή δεν υπάρχει στην εταιρία και επιπρόσθετα δεν συνοδεύεται από έκθεση της ∆ιεύθυνσης Τεχνολογίας.
Επιπλέον το έγγραφο περιέχει ανακρίβειες και παραπλανητικά στοιχεία για το σταθµό της Σούδας.
Αντίθετα υπάρχουν έγγραφα που δίνουν σαφείς απαντήσεις και βάζουν το θέµα στην σωστή του διάσταση. Από αυτά, επέλεξα το – κατά την γνώµη µου- σηµαντικότερο:
Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 έγιναν από τρία κοινοβουλευτικά κόµµατα ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25-ΕΛ-ΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συντονισµένες και οργανωµένες ερωτήσεις που αφορούσαν όλο το φάσµα
λειτουργίας των σταθµών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πανελλαδικά στον Υπουργό κ. Γιάννη Οικονόµου.
Οι ερωτήσεις και των τριών κοµµάτων ήταν επεξεργασµένες από βουλευτές που γνώριζαν το αντικείµενο:Αυτό υποχρέωσε τον Γενικό ∆ιευθυντή Τεχνολογίας & Λειτουργίας Μέσων κ. Ιωάννη Βουγιουκλάκη να δώσει εµπεριστατωµένες και αναλυτικές απαντήσεις. Παραθέτω
αυτολεξεί µερικές παραγράφους από το έγγραφο του κ. Βουγιουκλάκη:
Η αναλογική τεχνολογία που χρησιµοποιείται για τις ραδιοφωνικές εκποµπές Α.Μ έχει κριθεί διεθνώς µη βιώσιµη, καθώς η λειτουργία των πεπαλαιωµένων εγκαταστάσεων τους επιφέρει υψηλές περιβαλλοντικές συνέπειες και µεγάλο κόστος λειτουργίας, ενώ η ακρόαση τους είναι πλέον µηδενική.
σε άλλο σηµείο:
Η ΕΡΤ επενδύει στην αναβάθµιση και επέκταση του δικτύου των F.M.
και παρακάτω:
Είναι δεδοµένο ότι πλέον οι συµπεριφορές ακρόασης άλλαξαν µε την εισαγωγή συσκευών συνδεδεµένων στο διαδίκτυο…
Τέλος είναι χαρακτηριστικές οι επισηµάνσεις που κάνει ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος κ.Γιώργος
Γαµπρίτσος για τις αντιδράσεις του τεχνολογικού κατεστηµένου της Ε.Ρ.Τ.:
Θεωρώ πως οι αντιδράσεις κάποιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΡΤ και τρίτων δεν βασίζονται σε πραγµατικά δεδοµένα και επιχειρούν να διατηρήσουν παγιωµένες καταστάσεις. \
Και δεν έχει άδικο, αφού είναι λυπηρό στα χρόνια της 4ης βιοµηχανικής επανάστασης, ενώ ο κρατικός µηχανισµός της χώρας µας έχει κάνει µε µεγάλη επιτυχία τα πρώτα του βήµατα και προσπαθεί να διαµορφώσει το δικό του αναπτυξιακό πρότυπο, να υπάρχουν ταυτόχρονα εστίες στη δηµόσια διοίκηση που ποδηγετούν αυτή την προσπάθεια.
Β3. ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όπως αναφέραµε και στο ιστορικό, στην σηµερινή θέση της κεραίας µεταξύ της ακτίνας των
200 µέτρων και της ακτίνας των 500 µέτρων δηµιουργείται δακτύλιος εντός του οποίου η δόµηση επιτρέπεται µέχρι το ύψος των 7,5 µέτρων, ενώ έξω από τον δακτύλιο το επιτρεπόµενο ύψος είναι τα 11 µέτρα. Επίσης το εµβαδόν της έκτασης του δακτυλίου, όπως προκύπτει από τις πράξεις εφαρµογής των συγκεκριµένων πολεοδοµικών ενοτήτων ΠΕ2 (Αύρα-Κάτω Σούδα) και ΠΕ3 (Βλητέ) είναι περίπου 800 στρέµµατα. Με λίγα λόγια οι οικοδοµές στη έκταση των παραπάνω στρεµµάτων στερούνται της δυνατότητας οικοδόµησης τρίτου ορόφου, µε το γεγονός αυτό να έχει εκτός των άλλων αντίκτυπο στην οικονοµική αξία των οικοπέδων των κατόχων τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εύκολα µπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η παραφιλολογία που αναπτύσσεται για την ‘‘επαναλειτουργία’’ του εγκαταλειµµένου σταθµού στη Σούδα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά µια απεγνωσµένη προσπάθεια της ΕΡΤ να δικαιολογεί την παρουσία της στην περιοχή. Είναι προφανές επίσης ότι αφού οι λόγοι παραχώρησης των οικοπέδων από την τότε κοινότητα έπαυσαν να ισχύουν, η ΕΡΤ οφείλει άµεσα να εγκαταλείψει το χώρο και να τον παραδώσει στον ιδιοκτήτη του, που είναι η ∆ηµοτική Κοινότητα Σούδας του Καλλικρατικού ∆ήµου Χανίων.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα παραπάνω στοιχεία, τα συγκέντρωσα:
1. Από το πλούσιο αρχείο της Κοινότητας Σούδας των ετών 1952-1974 και των ετών 1974-1990.
2. Από το αρχείο του ∆ήµου Σούδας των ετών 1991-2010 και την προσωπική µου εµπειρία.
3. Από την πλούσια συλλογή στοιχείων που µε υποµονή και επιµονή συνέλεξε µε ενδελεχή
έρευνα από το διαδίκτυο ο κάτοικος της περιοχής κ. Ιωάννης Ατσαλάκης, απόστρατος Ταξίαρχος Πεζικού.
4. Από την γνώση και την εµπειρία των νοµικών συµβούλων του πρώην ∆ήµου Σούδας κ. Γ Πρασιανάκη και κ. Μ. Μετζιδάκη.
5. Από επίκαιρες και γραπτές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Ελλήνων. Τους αναφέρω µε χρονολογική σειρά:
α. Το έτος 2003 ο αείµνηστος Βουλευτής Χανίων κ. Σήφης Βαλυράκης
β Το έτος 2022 ο αείµνηστος Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης
γ. Το έτος 2022 Βουλευτές τριών κοµµάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
δ. Το έτος 2024 η Βουλευτής Χανίων και σήµερα Υπουργός κ. Σεβαστή Βολούδακη
ε. Από την Υπηρεσία ∆όµησης του ∆ήµου Χανίων
6. Και τέλος την οµόφωνη απόφαση του Συµβουλίου της ∆ηµοτικής Κοινότητας που ελήφθη
πριν 6 µήνες παρουσία του αντιδηµάρχου κ. Μιχαήλ Τσουπάκη και κατοίκων της περιοχής.
*Ο Γιάννης Γ. Περάκης είναι πτυχιούχος φυσικός ΕΚΠΑ,
µεταπτυχιακό Ηλ/νικού Αυτοµατισµού, τ. δήµαρχος Σούδας