Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πολιτισμός από το σπίτι

Διέξοδο από την απομόνωση, με ταινίες, βιβλία, ψηφιακές περιηγήσεις σε μουσεία, εκθέσεις και μνημεία προσφέρουν πολλοί πολιτιστικοί φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου έχουν ανοίξει τις ψηφιακές τους πύλες και σας περιμένουν να ανακαλύψετε τις συλλογές τους. Εμείς, στο σημερινό μας αφιέρωμα, θα σας δώσουμε κάποιες προτάσεις που αφορούν κυρίως την εγχώρια και τοπική πολιτιστική παραγωγή που ανακαλύψαμε ότι διατίθεται ψηφιακά. Αφού λοιπόν “μένουμε μέσα” ας φέρουμε το έξω μέσα και ας περάσουμε καλά!

ΒΙΒΛΙΑ
Τα βιβλία ήταν ανέκαθεν ο καλύτερος τρόπος να ταξιδεύει κανείς και να γνωρίζει άλλους τόπους, χρόνους, ανθρώπους και καταστάσεις, με όχημα την αφήγηση, την ιστορία, τη φαντασία! Στις μέρες της απομόνωσης στο σπίτι, τα βιβλία είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στην ανία και όταν τα αποθέματα στα σπίτια μας εξαντλούνται (πιθανόν εν τέλει πιο γρήγορα από τα χαρτιά υγείας!) ευτυχώς, στο internet υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να εμπλουτίσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone. Βέβαια για να εγγραφεί κανείς ως πιστοποιημένος χρήσης πρέπει να συνδεθεί μέσω taxisnet, να δώσει το ΑΜΚΑ του και να ακολουθήσει τη διαδικασία που απαιτείται, η οποία διαπιστώσαμε ότι είναι αρκετά χρονοβόρα. Ωστόσο, όποιος ακολουθήσει τη διαδικασία και γίνει πιστοποιημένος χρήστης, θα έχει στη διάθεσή του 2.500 τίτλους!
Επίσης, σειρά ψηφιακών βιβλίων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων προτείνει, στο πλαίσιο της εκστρατείας “μένουμε στο σπίτι”, το Iδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
«Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των αρμόδιων Αρχών για την προστασία όλων μας από τον κορονοϊό, “μένουμε σπίτι” και σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε ψηφιακά στον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία και την ιστορία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα της Βουλής http://foundation.parliament.gr/. Ανάμεσα στα βιβλία που διατίθενται, ξεχωρίσαμε τις επιστολές του Καποδίστρια, τις επιφυλίδες του Μάριου Πλωρίτη αλλά και το “Περικλέους Επιτάφιος” του Θουκιδίδη. http://foundation.parliament.gr/central.aspxsId=113I435I1120I646I465276
Στο ίδιο site θα βρείτε επίσης ψηφιακές εκθέσεις http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=111I469I1252I646I459004 και ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=110I335I915I646I450378
Για τακτικότερη ενημέρωση, το ΙΒΚΔ μας καλεί να το ακολουθήσουμε στο φέισμπουκ (@idrimavoulis) https://www.facebook.com/idrimavoulis/ και εύχεται «να συναντηθούμε σύντομα στις εκδηλώσεις, στις εκθέσεις και στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα».
Ελεύθερα ψηφιακά βιβλία μπορείτε να βρείτε στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (https://www.openbook.gr) ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (public domain) ή που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς / τους εκδότες.
Τέλος, εάν απολαμβάνετε την ψηφιακή αφήγηση, μπορείτε να ακούσετε το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη “Με μολύβι φάμπερ νουμερο 2” στο soundcloud των εκδόσεων Μεταίχμιο (https://soundcloud.com/metaichmio/sets/1anggzuuaaap?fbclid=IwAR0wczOmClLxBtfmISxx3zCqSm9HOcjrQkJsR0NT27uappewN6kliLqxpnY) όπου υπάρχουν και κάποιες ακόμα επιλεγμένες εκδόσεις.
Και για να κλείσουμε με μία καθαρά τοπική πρόταση, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη διαθέτει δωρεάν για το διάστημα που θα είναι κλειστό δύο από τις εκδόσεις του.
Η πρώτη έκδοση είναι το βιβλίο του Μιχάλη Γρηγοράκη “Το Τυπογραφείο της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης 1866 – 1869”, που είχε κυκλοφορήσει από την εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” το 2004 και διατίθεται στο πωλητήριο του Μ.Τ. Πρόκειται για την ιστορία του πρώτου επαναστατικού τυπογραφείου που δημιουργήθηκε στην Κρήτη και εγκαταστάθηκε στα Σφακιά, για να τυπώνεται η επαναστατική εφημερίδα “Κρήτη – Ελευθερία ή Θάνατος”.
Και για να μην ξεχνάμε τους μικρούς μας φίλους, το Μουσείο Τυπογραφίας διαθέτει το παραμύθι “Τ’ αποτυπώματα μιας κουκίδας, ή αλλιώς, Μια κουκίδα στο Μουσείο Τυπογραφίας” της Μάρως Θεοδωράκη σε εικονογράφηση Λίλας Καλογερή. Στο παραμύθι αυτό είναι βασισμένο το ομώνυμο και πολύ αγαπημένο από τους μικρούς του επισκέπτες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου, για παιδιά νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού.
Μπορείτε να βρείτε τα link για τις εκδόσεις εδώ: http://www.typography-museum.gr/kleistogiatokoinotomouseio/

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική είναι εύκολα προσβάσιμη γενικά, μέσω διαδικτύου, ωστόσο εντοπίσαμε κάποιες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που έχουν πάρει Χανιώτες καλλιτέχνες, για να μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τις ώρες μας με την παρέα τους.
“Ωδική Βοήθεια για τις δύσκολες στιγμές” είναι έτοιμοι να προσφέρουν και αυτό το Σάββατο ο Γιάννης Γιαννακάκης (κιθάρα) και ο Ιάκωβος Σουργουτσίδης (μπουζούκι) μέσα από το youtube και το facebook. Πέρα από το έργο που προσφέρει στον Δήμο Χανίων ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο Γιάννης Γιαννακάκης είναι εδώ και χρόνια γνωστός στην πόλη μας για τις μουσικές του πρωτοβουλίες με τους Passepartout, τους Καθ’ ωδών κ.ά., οπότε δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Φτιάξτε μεζεδάκια, βάλτε κρασάκι και συνδεθείτε να τραγουδήσουμε παρέα» λένε οι δύο μουσικοί, οι οποίοι στην διαδικτυακή τους συναυλία της περασμένης εβδομάδας κατάφεραν να ξεπεράσουν τις 29 χιλιάδες προβολές!
Επίσης, το Χανιώτικο συγκρότημα “Χαλικούτηδες” διαθέτει ελεύθερα τα 13 τραγούδια του νέου του cd “Σήματα”, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στη φυσική του μορφή στο προσεχές μέλλον.
Οι Halicuti Band είναι: Νίκος Αναστασάκης: Μπάσο, Μανώλης Ανδρουλάκης: Ακορντεόν / Τραγούδι, Δήμος Δημητρίου: Κιθάρα, Μάριος Ιωαννίδης: Τύμπανα, Βασίλης Πιτσώνης: Ηλεκτρική κιθάρα / Φωνητικά, Νάσος Τριανταφύλλου: Βιολί.
Μπορείτε να βρείτε τα τραγούδια τους εδώ:

 

ΤΑΙΝΙΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι, ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, #DigitalSolidarityGR.
Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα http://films.ime.gr/:
– Mίλητος… Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις: Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Aρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας (Cinquieme Festival du Film d’ Archeologie d’ Amiens). Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.
– Mικρά Aσία… Aναζητώντας Όσα δεν Έσβησε ο Χρόνος: Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Μέσα από τον διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την Aσσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.
– Tο Κερί που δε Σβήνει… Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας: Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του ’20.
– Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος: Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.
– Tα Λιμάνια της Πορφύρας: Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη μινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου.
– Ερμογένους Οίκος: Δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους διάρκειας περίπου 9 λεπτών, που αναπαριστά μια τυπική κατοικία στην Πριήνη των Ελληνιστικών χρόνων, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Hoepfner. Η ταινία βραβεύτηκε στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών και βίντεο «The Archaeology Channel International Film and Video Festival» του Όρεγκον.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προσπαθεί να κρατήσει την επαφή με τους φίλους του, δημιουργώντας μία online κινηματογραφική λέσχη, προσβάσιμη σε όλους τους φίλους του.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, « προχωράμε στην δημιουργία της onlineλέσχης cffcineclub. με καθημερινή προβολή 9 με 9:30 μ.μ. ταινιών μικρού μήκους από την σελίδα μας στο facebook και το κανάλι μας στο Youtube.
Ξεκινάμε μια λέσχη με μικρού μήκους ταινίες. Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, animation. Ταινίες για μικρούς και μεγάλους.Ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των Χανίων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Αλλά και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές απ΄όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα θα προβάλουμε ταινίες επαγγελματιών και ερασιτεχνών δημιουργών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ταινίες κλασικές αλλά και σύγχρονες. Ταινίες που μας παραχωρούν οι δημιουργοί και οι παραγωγοί τους στηρίζοντας την όλη προσπάθεια.
Ραντεβού στις 9 κάθε βράδυ για μια ημίωρη προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από την σελίδα του φεστιβάλ στο facebook και από το κανάλι του στο Youtube».
https://www.facebook.com/chaniafilmfestival

https://www.youtube.com/channel/UC2_scVVDP0p5baXdI538FlA

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Αν λατρέψατε την ταινία “Παράσιτα” που θριάμβευσε στα φετινά Όσκαρ και είστε και σινεφίλ, τότε ίσως πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο κανάλι Korean Film Archive στο YouTube (https://www.youtube.com/user/KoreanFilm/featured). Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία της Νότιας Κορέας, που ανταποκρίνεται στην όλο και αυξανόμενο ζήτηση και αποδοχή για κορεάτικες ταινίες στο κόσμο. Στο κανάλι θα βρείτε 190 κλασικές κορεάτικες ταινίες από το 1930 και μετά, δωρεάν, για θέαση. Ασπρόμαυρες και έγχρωμες ταινίες, διαφόρων σκηνοθετών, βρίσκονται ψηφιακά αποκατεστημένες στο αρχείο του.
Η Google μάλιστα, ανέλαβε την αγγλική μετάφραση των υποτίτλων, ενώ στην περιγραφή κάτω από κάθε βίντεο, θα βρείτε πληροφορίες για τους συντελεστές και την υπόθεση κάθε ταινίας

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε στην ιστοσελίδα της https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html
Μόνιμη συλλογή ζωγραφικής https://www.nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi.html
Μόνιμη συλλογή γλυπτικής https://www.nationalgallery.gr/el/gluptikh-monimi-ekthesi.html
Ψηφιακές παρουσιάσεις https://www.nationalgallery.gr/el/psiphiakes-parousiaseis/museums.html
Επίσης, τα έργα της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, μαζί με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες που τα υπογράφουν, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://exhibits.pinakothiki-chania.gr/exhibit-138.

Η ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΤΟΥ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους με ένα μόνο “κλικ” είναι η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων προσφέροντας μια σειρά από δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου ώστε μικροί και μεγάλοι να ψυχαγωγηθούν αλλά κυρίως να διασκεδάσουν.
Οσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Τεχνόπολης αλλά και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έχουν τη δυνατότητα πλέον να περιηγηθούν στο VR tour της μοναδικής έκθεσης αφιερωμένης στην ελληνική βιομηχανία “160 χρόνια made in Greece”. Παράλληλα στην ιστοσελίδα https://www.gasmuseum.gr/ προσφέρονται δύο video games για τα παιδιά, μέσω των οποίων, μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία και την λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου. Στο πρώτο μαθαίνουν και γνωρίζουν τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο ενώ στο δεύτερο έρχονται σε επαφή με την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο αλλά και τη γραμμή παραγωγής του. Δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβύρινθοι, εικαστικές δραστηριότητες με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας, συμπληρώνουν την λίστα των επιλογών που διαθέτουν μικροί και μεγάλοι ώστε να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους βάζοντας χρώμα στο εργοστάσιο, βρίσκοντας κρυμμένες λέξεις και φωτίζοντας την πόλη.

ΜΟΥΣΕΙΑ: Ψηφιακή βόλτα στα μουσεία της Ελλάδας
«Τις μέρες αυτές που “μένουμε σπίτι” η τεχνολογία μάς επιτρέπει να θαυμάσουμε κορυφαία μνημεία και έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούμε τις αίθουσες των μουσείων. Βλέπουμε τα μοναδικά τους εκθέματα, χωρίς βιασύνη και συνωστισμό. Δε βγαίνουμε από το σπίτι για να περπατήσουμε στους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο τα μουσεία της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ή να επισκεφθεί τα παρακάτω μουσεία που διαθέτουν διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης στις συλλογές αλλά και στους χώρους των εκθέσεών τους:

Α. Αρχαιολογικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ
1. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο https://www.namuseum.gr
2. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης https://www.amth.gr
3. Λευκός Πύργος https://www.lpth.gr
4. Νομισματικό Μουσείο https://www.nummus.gr
5. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο https://www.ebyzantinemuseum.gr
6. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού https://www.mbp.gr
7. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου https://www.heraklionmuseum.gr
8. Μουσείο Ασιατικής Τέχνης https://www.matk.gr
9. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων https://www.amio.gr
10. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας https://www.igoumenitsamuseum.gr
11. Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας https://www.tegeamuseum.gr

Β. Εποπτευόμενα Μουσεία από το ΥΠΠΟΑ
1. Το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές που αναδεικνύουν τα εκθέματα και “φωτίζουν” πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko
Ενδεικτικά:
-«Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Ο μικρός χρήστης διαλέγει το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμεί δημιουργώντας πολλές και απίθανες παραλλαγές στην εικόνα του αγάλματος της Πεπλοφόρου
https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/
-Πρόγραμμα Γλαύκα. Στο πολυεπίπεδο αυτό διαδικτυακό παιχνίδι, για παιδιά από 12 ετών, πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ. Στόχος της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης.
http://acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home

2. Στο Μουσείο Μπενάκη, (https://www.benaki.org) λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις, σε όλες τις αίθουσες. Παρουσιάζονται, επίσης, εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά.

Γ. Άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού
Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης διαθέτει στην ιστοσελίδα της (https://www.ysma.gr) ανοικτές ψηφιακές εφαρμογές και ποικίλο υλικό για τα μνημεία και τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη.

– Εικονική Περιήγηση Ακρόπολης. Αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης, καθώς και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν το βράχο. Κάθε άποψη συνοδεύεται από περιγραφικά στοιχεία σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στην εφαρμογή είτε διαδικτυακά, είτε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
http://www.acropolisvirtualtour.gr

-Η Ζωφόρος του Παρθενώνα. Ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο, είτε μέσα από θεματικούς περιπάτους στις επιμέρους ενότητες (ιππείς, άρματα, θεοί κλπ) ενώ τα παιδιά καλούνται να παίξουν μέσα από τεστ μνήμης ή χρωματισμού. http://www.parthenonfrieze.gr

– “Ακολούθησε τον Οδυσσέα”: Στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ, στην εφαρμογή “Ακολούθησε τον Οδυσσέα” περιλαμβάνεται όλο το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ο ταξιδευτής Οδυσσέας μας παίρνει μαζί του σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. http://followodysseus.culture.gr/

-Εκπαιδευτική έκθεση “Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο”: Είναι η διαφορετική πρόταση προσέγγισης του αρχαίου θεάτρου, με διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων και φωτογραφικό υλικό. Η έκθεση’Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο” φιλοξενείται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, όπου πραγματοποιείται και το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. http://ancienttheater.culture.gr/el/anakaluptoume-to-arxaio-theatro.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα