Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτήν την Ε.Ε.;

Εµπεδώνεται η απουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τη λήψη σηµαντικών αποφάσεων. Στο συµπέρασµα αυτό καταλήγουµε µετά τις εκκωφαντικές ανικανότητες των Ευρωπαίων ταγών να δουν ξεκάθαρα τι συµβαίνει στον τοµέα των εξελίξεων που βασίζονται στη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Ενώ οι Συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν κοινή και οµόφωνη λήψη των σοβαρών αποφάσεων, βλέπουµε ότι η συγχορδία της Κοµισιόν, στις εντολές και απαιτήσεις του άξονα Παρίσι – Βερολίνο ασκούν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Και οι υπόλοιποι απλά ακολουθούν!

Σύµφωνα µε όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας στο παρελθόν, διαφαίνεται ένα εκρηκτικό αλαλούµ στις προτάσεις και στις αποφάσεις της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών, που φαίνεται λογικά να οδήγησαν στα τελευταία αποτελέσµατα της ευρωπαϊκής κάλπης.
Η πανδηµία που ενέσκηψε πριν τρία χρόνια και η ρώσο-ουκρανική σύρραξη (συνεπικουρούµενη και από άλλους πολέµους στη γειτονιά µας) ανέδειξε σωρεία λανθασµένων χειρισµών και αποφάσεων, που έχουν επιδεινώσει την όλη κατάσταση, µε εµφανή αποτελέσµατα τη φτώχεια πλέον σηµαντικών τµηµάτων του πληθυσµού της ΕΕ, για να µην αναφερθούµε στην ολοένα εντεινόµενη φτώχεια ολόκληρων χωρών µελών του ΟΗΕ.
∆ε θα πρέπει να σταµατήσουµε την αναφορά µας ότι το αποτέλεσµα των εκλογών του ευρωκοινοβουλίου είναι η αποτύπωση αυτών των προβληµάτων, και θα πρέπει οι κινήσεις στο άµεσο µέλλον να λάβουν υπόψη τους τη βούληση έστω και της µειοψηφίας του πληθυσµού που προσήλθε στις κάλπες.
Η αντιµετώπιση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, επέτεινε την προβληµατική που οδηγεί σε σωρεία λαθών µε σοβαρότατες πλέον επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά σηµειώνουµε την ενεργειακή φτώχεια που δηµιούργησε η µεταβολή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη γηραιά ήπειρο, και το πρόβληµα διακοπής, ή τουλάχιστον ανάσχεσης της ροής σε παγκόσµιο επίπεδο του στρατηγικού αγροτικού προϊόντος των σιτηρών.
Στο µεταξύ η ίδια η ασυνεννοησία της οµάδας των χωρών εναντίον της Ρωσίας οδήγησε στη λήψη αποφάσεων µε τραγικά αποτελέσµατα για την ίδια την ΕΕ, όπως οι περιπτώσεις που αναφέρουµε ευθύς αµέσως, για να γίνει, ίσως, κατανοητό, τι σκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι και άλλοι προσήλθαν στις κάλπες και άλλοι (οι πλειοψηφούντες) προτίµησαν την αποχή. Αν δούµε όµως, στη συνέχεια, θα παρατηρήσουµε ότι οι προύχοντες των ακριβών αυτοκινήτων Γερµανία και Γαλλίας, δε θέλουν να σταµατήσουν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και τους ολιγάρχες της τα ακριβά µοντέλα. Οι εκπρόσωποι του άξονα Παρίσι – Βερολίνο µας κοροϊδεύουν κατάµουτρα! Χωρίς ντροπή! Ας µας µείνει ως πρώτο συµπέρασµα αυτό!
Όταν η ίδια η Κοµισιόν προτείνει και το Συµβούλιο αποφασίζει να εγγραφούν 55 δις, € όπως προβλέπουν οι κανονισµοί στην άσκηση της πολιτικής συνοχής, αλλά µόνο 27 δις να εκταµιευτούν ως πληρωµές, για να εξοικονοµηθούν µερικές δεκάδες δις € για να εκπληρωθούν οι αποστολές χρηµάτων στην απύθµενη χοάνη του πολέµου της Ουκρανίας, η ΕΕ έχει χάσει το παιχνίδι εκ των προτέρων. Πολύ δε, περισσότερο που το τίµηµα πληρώνουν οι πλέον φτωχές χώρες της ΕΕ. Πώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η Κοµισιόν προτείνει ριζική αλλαγή στον τρόπο χρηµατοδότησης των φτωχότερων µελών. Έτσι, το Ταµείο Συνοχής ύψους 392 δισεκατοµµυρίων ευρώ θα µπορούσε να µετατραπεί σε ένα µοντέλο χρήµατος για µεταρρυθµίσεις. Όλες οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία στα δυτικά έως την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία στα ανατολικά, έχουν επωφεληθεί σε µεγάλο βαθµό από τη χρηµατοδότηση, η οποία επικεντρώνεται σε µεγάλο βαθµό στο περιβάλλον και τις υποδοµές µεταφορών, όπως οι νέοι αυτοκινητόδροµοι».
Ποιος δεν έχει ανάγκη τους πόρους του Ταµείου Συνοχής; Ο άξονας Παρίσι – Βερολίνο. Ας µας µείνει ως δεύτερο συµπέρασµα αυτό!
Ας δούµε άλλο σηµείο που πονάει να το αναλύουµε: Έχει ενσκήψει µια ακρίβεια που γονατίζει τα νοικοκυριά απ άκρου σ άκρη της ΕΕ. Αν πάρουµε τον τοµέα των τροφίµων, η έλλειψη λιπασµάτων µετά τις αποφάσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, βασικού εισαγωγέα πρώτων υλών για λιπάσµατα, µε την ενεργειακή κρίση, οδήγησε στην έκρηξη των τιµών των τροφίµων και επέτεινε την αισχροκέρδεια σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στη χώρα µας. Όµως αν δούµε τους κανόνες παραγωγής ασφαλών τροφίµων, σήµερα εισάγονται στα πλαίσια της παγκοσµιοποίησης τρόφιµα που δεν εξετάζουν κανένα κανόνα απαγόρευσης των εισαγόµενων τροφίµων και αγροτικών προϊόντων. Έτσι ο καταναλωτής έχει περιέλθει στο έλεος των εισαγωγέων, που φροντίζουν οι ιθύνοντες να µην ενοχλούν γιατί το πρόβληµα είναι µικρότερο παρά να φανεί η ένδεια προµήθειας των αγορών! Η αδυναµία της Κοµισιόν να προστατεύσει τους Ευρωπαίους παραγωγού και καταναλωτές είναι ψεύτικη και κατακριτέα! Ας µας µείνει ως τρίτο συµπέρασµα αυτό!
Τώρα, µερικοί δοκιµάζουν το βαθµό ευφυΐας τους βάζοντας τα µε τις επιδοτήσεις της Κίνας προς τα παραγόµενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επέβαλαν δασµούς έως 38,1% που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες δασµούς ύψους 10% και αυτό διότι, παρά τους πρόσθετους δασµούς τα κέρδη ανά πώληση είναι άνω των 9.000 ευρώ ανά όχηµα που πωλείται στην Ευρώπη, 7 φορές περισσότερο από ό, τι στην Κίνα.
Μάλιστα η Κίνα απείλησε µε αντιµέτρα στο εµπόριο αεροσκαφών και αγροτικών προϊόντων. Η Ελλάδα είναι καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, θα χάσουµε και αυτήν την αγορά; Μάλλον όχι, προς το παρόν διότι οι Γερµανοί κατανόησαν ότι πρέπει να υποχωρήσουν πριν είναι αργά! Όµως καλού κακού ας κρατήσουµε ως τέταρτο συµπέρασµα αυτό!
Πού καταλήγουµε λοιπόν; Στη διαπίστωση ότι η ατµόσφαιρα γύρω από την ανακοίνωση για τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών είναι γεµάτη βαριές ήττες, όπως αυτές που υπέστησαν οι Όλαφ Σολτς και Εµµανουέλ Μακρόν.
Και µένει αναπάντητο το ερώτηµα γιατί επιµένουν και οι δυο αποτυχηµένοι πλέον πολιτικοί να θέλουν την ανανέωση της θητείας της προέδρου της Κοµισιόν κυρίας φον ντερ Λάιεν, αντί να περιµένουν την εξέλιξη των πραγµάτων για να πληρωθούν οι έδρες των βασικών κοινοτικών οργάνων; ∆εν ανταγωνίζονται σε ευφυΐα, βέβαια, αλλά δεν µπορούν να µη διακρίνουν ένα κρυφό χαµόγελο στα χείλη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρώφ, όταν έλεγε ότι θα σταµατήσει τον πόλεµο αν φύγουν αυτοί… Πάντως, την ΕΕ κυβερνούν πλέον οι αποτυχηµένοι!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα