Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Ποιες πληροφορίες αναγράφονται στην ετικέτα για τα λιπάσματα της ελιάς;

Eπιλέγουμε λίπασμα για την ελιά, ελέγχοντας προσεκτικά την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο των λιπασμάτων. Παράλληλα, λαμβάνουμε υπόψη και την τιμή της συσκευασίας του λιπάσματος, ώστε να αξιολογήσουμε τη σχέση ποιότητας και τιμής. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης τα οποία κατά σειρά είναι: το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 21-7-14 περιέχει 21% άζωτο, 7% φώσφορο, και 14% κάλιο. Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B) και ασβέστιο (Ca).

Ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές;

Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πριν την έναρξη της νέας βλάστησης, όταν τα φυτά είναι ακόμα σε λήθαργο. Ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας, το κλάδεμα γίνεται την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Συγκεκριμένα, στις νότιες περιοχές της χώρας κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές νωρίτερα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ενώ σε βόρειες ή ορεινές περιοχές το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται την περίοδο Φεβρουάριου – Μαρτίου.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της φουντουκιάς για να ευδοκιμήσει;

Η φουντουκιά ευδοκιμεί σε περιοχές με σχετικά δροσερό και ψυχρό κλίμα, χωρίς ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και χωρίς υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ημιορεινές περιοχές, ιδιαίτερα όταν δέχονται και αρκετές βροχοπτώσεις. Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια της φουντουκιάς είναι τα βαθιά γόνιμα που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Σε τέτοια εδάφη, μπορεί να αναπτυχθεί το εκτεταμένο ριζικό σύστημα της φουντουκιάς, ώστε να απορροφά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και νερό, ειδικά κατά την ξηρική περίοδο του καλοκαιριού. H καλλιέργεια της φουντουκιάς μπαίνει σε κανονική παραγωγή από τον 7ο χρόνο μετά την φύτευση της. Η παραγωγή της φουντουκιάς εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, από τις εδοφοκλιματικές συνθήκες και από την λίπανση. Ενδεικτικά, μία φουντουκιά δίνει παραγωγή περίπου 3-4 κιλά φουντουκιών κάθε χρόνο.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες