Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας και καλή χρονιά με υγεία!
Πρώτη συνεργασία μας, συν Θεώ, με την είσοδο του Νέου Χρόνου 2014 -για τον οποίο ευχόμαστε σε όλους σας υγεία και κάθε καλό- και τα περιεχόμενα που επιμένουν να χωρέσουν στον μετρημένο χώρο μας -για τον οποίο πάντα ευχαριστούμε από καρδιάς τον που μας τον παραχωρεί τόσα χρόνια- δεν είναι απλώς πολλά, είναι τόσα που δημιουργούν το αδιαχώρητο στις σημειώσεις μας. Οπως όμως και να ’χουν, κάνουμε αρχή και… ξεκινούμε:
– Γενάρης από προχθές και Νέος Χρόνος! Οι προσδοκίες όλων μας πρέπει να είναι εφικτές, γιατί οι πάσης φύσεως δυσκολίες δεν εξέλειψαν… Μέτρο, υπομονή, κουράγιο και ιεράρχηση για τα πάντα, με την απαραίτητη αισιοδοξία και πίστη, πώς πρέπει, όπου και να πάει, να ’ρθουν και καλύτερες μέρες!…
Η άλλη παράμετρος: Να τον ζούμε τον παραδοσιακό χρόνο,  όπου και όπως είμαστε: Μέρες αρχιχρονιάς γεμάτες παράδοση και μεγαλείο, φορτωμένες ποιότητα και ανθρωπιά.
Φώτα: παραμονές και ανήμερα. Και πάλι θαυμάσια και συναρπαστικά όλα από τα φωτοπάπουδα της νηστείας, ως τον αγιασμό των σπιτιών μας, τα φωτοκάλαντα, τη μεγαλειώδη ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και το ρίξιμο του Σταυρού στα νερά των λιμανιών και των ποταμών μας. Και στα παιδιά μας;
Να τους δώσουμε την ευκαιρία και τη χαρά να χαρούν την τόλμη των βουτηχτάδων για το πιάσιμο του Σταυρού, να τους ετοιμάσουμε το συγγλάκι (γουβαδάκι με χέρι) με αγιασμό κι ένα κλαδάκι βασιλικού, για να… φωτίσουν το έχει μας, ψιθυρίζοντας, το: “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε…”, ενώ εμείς θα τα καμαρώνουμε και θα ευχαριστούμε τον Θεό για το ανεκτίμητο δώρο που μας έχει χαρίσει!
Με τέτοιες σκέψεις και με τέτοια βιώματα στο σπιτικό μας, ξεχνιούνται όλα τ’ άλλα που μας καταπιέζουν, έστω και προσώρας… και χαιρόμαστε το παρόν, το σήμερα κι ως αύριο: έχει ο Θεός!
Αυτή είναι η ευχή της στήλης μας τέτοιες χρονιάρες μέρες!…
– Και τώρα στα πνευματικά και καλλιτεχνικά μας:
– Μια πολύ ενδιαφέρουσα και από όλους μας αναμενόμενη είδηση μας έρχεται από το πλουσιότατο σε έργο Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας (Ηράκλειο) το οποίο επάξια προεδρεύεται από τον “σιόγαμπρο” των Χανίων, δραστήριο φιλόλογο κ. Κώστα Μουτζούρη. Πρόκειται για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον απογευματινό συνέδριο της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2014, που οργάνωσε στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με θέμα του: “Το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη”.
Η εσπερίδα έχει οργανωθεί από καιρό και περιλαμβάνει: ω. 5.15 μ.μ. – Καλωσόρισμα από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας.
– Χαιρετισμοί.
Α’ Συνεδρία (Προεδρεύει ο κ. Εμμ. Μαλαθράκης):
ω. 5.30 μ.μ. Σταμ. Α. Αποστολάκης: “Το συγγραφικό έργο του θεολόγου Μιχάλη Γ. Γαλανάκη και του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Γαλανάκη”.
ω. 5.50 μ.μ. – Γεωργ. Πευκιανάκης: “Το συγγραφικό έργο του Σεβ. Ειρ. Γαλανάκη κατά την πρώτη αρχιερατεία του”.
ω. 6.10 μ.μ. – Αθηνά Καβουλάκη: “Το συγγραφικό έργο του Ειρην. Γαλανάκη κατά την αρχιερατεία του στη Γερμανία”.
ω. 6.30 μ.μ. – Νανά Χαλκιαδάκη: “Το συγγραφικό έργο του Ειρ. Γαλανάκη τα έτη 1982 – 1990”.
ω. 6.50 μ.μ.: Διάλειμμα.
Β’ Συνεδρία (προεδρεύει η κα Ευγενία Παπαϊωάννου)
ω. 7.10 μ.μ. – Στέλλα Αλιγιζάκη: “Το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη τα έτη 1991-2005”.
ω. 7.30 μ.μ. – Μαρία Γαλανάκη: “Ο ποιητικός λόγος του Ειρ. Γαλανάκη”.
ω. 7.50 μ.μ. – Κώστας Φουρναράκης: “Η μυστική προσευχή του Ειρ. Γαλανάκη”.
ω. 8.10 μ.μ.- Παρεμβάσεις – Συζήτηση.
ω. 8.40 μ.μ. – Απολογισμός της εσπερίδας – Λήξη των εργασιών της!
Συγχαίρουμε προκαταβολικά το Κέντρο Κρητ. Λογοτεχνίας για την οργάνωση της επιβεβλημένης αυτής εσπερίδας καθώς και τους άξιους εισηγητές των παραπάνω ανακοινώσεων τους. Η συμμετοχή του κόσμου είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι αθρόα!

3Ετήσια έκδοση Δήμου Χανίων: “Εν Χανίοις, τόμος 7ος , Χανιά, 2013, σχ. 8ο μεγάλο,
σ. 318 + πλούσια εικονογράφηση
Η ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων: “Εν Χανίοις” έθεσε σε κυκλοφορία τον πανηγυρικά αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης (1.12.1913 –  1.12.2013) τόμο της, την ημέρα ακριβώς, της κυριώνυμης εορτής, την 1η Δεκ. 2013.
Η ποιότητα της έκδοσης, η θαυμάσια και σπάνια εικονογράφησή της (που προέρχεται από το θησαυροφυλάκιο του Ι.Α. Κρήτης, τη συλλογή της επιμελήτριας και φίλων συλλεκτών), τα ιστορικά μελετήματα που φιλοξενούνται στις σελίδες της, συνιστούν έναν τόμο πολύτιμο απόκτημα για όλους μας.
Ο θαυμάσιος αυτός επετειακός τόμος ανοίγει με τον περιεκτικότατο χαιρετισμό – μήνυμα του κ. δημάρχου Χανίων και την απόφαση της Δημοτικής μας Αρχής, κατά την οποίαν: “Ο τόμος του 2013 να περιλαμβάνει εργασίες που να αφορούν στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και την πορεία προς την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τιμώντας την επέτειο της Εκατονταετίας και συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Ενωση…”.
Την τήρηση των στόχων της Δημοτικής μας Αρχής εφαρμόζουν όλοι οι συνεργάτες του τόμου, προσφέραντες τις εργασίες των στη Συντακτική Επιτροπή. Δημοσιεύτηκαν οι παρακάτω:
1. Αλιγιζάκη Στέλλα: “Το 1908 σταθμός στις Κρητικές πολιτικές εξελίξεις: Μια επανεξέταση των ιστορικών πηγών”.
2. Αποστολάκης Απ. Σταμάτης: “Η Επανάσταση του 1897-98 στο Σέλινο”.
3. Ηλιάκης Παναγιώτης: “Εικόνες ιστορικής μνήμης και ταυτότητας μέσα από τα σύμβολα των Συλλόγων της Κρήτης, 1879-1913”.
4. Θεοδωράκης Εμμανουήλ: “Παράγοντες και γεγονότα σταθμοί της Κρητικής Πολιτείας”.
5. Κλάδος Παναγιώτης: “Το “Φίλε – Εντέμ” και η ιστορία του”.
6. Πετρουλάκης Νικόλαος: “Τα προηγηθέντα της Ενωσης, “Ο Βενιζέλος εκινδύνευσε”.
7. Πλανάκης Σταύρος: “Το θέατρο και το Κρητικό Ζήτημα”.
8. Σημανδηράκη Ζαχαρένια: “Αρχεία εποχής της Κρητικής Πολιτείας, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης”.
9. Στρατιδάκης Χάρης: “Η Εκπαίδευση στην Κρήτη κατά τις περιόδους πριν και μετά την Ενωση με την Ελλάδα”.
10. Φουρναράκης Κων/νος: “Η ιστορική ρίμα: Η Μάχη του Αλικιανού, 15.3.1878. Η αφήγηση της μάχης”.
11. Παράρτημα Εικόνων (από τα “Πάθη της Κρήτης”, “Το Κρητικό Ζήτημα”).
12. Κυριακή 1 Δεκ. 1913: “Η δικαίωση των Αγώνων” (πολύτιμο φωτογρ. υλικό).
13. Τα Κύρια πρόσωπα της ημέρας της Ενωσης: (φωτογραφ. υλικό) – Τύπος (ενδεικτικά).
Να ευχαριστήσουμε τους συγγραφείς για τις πολύτιμες, παραπάνω, προσφορές των συνεργασιών τους, τη Συντακτική Επιτροπή της έκδοσης: κ.κ. Αλιγιζάκη Στέλλα, Σημανδηράκη Ζαχαρένια, Φουρναράκη Κων/νο, Χουδαλάκη Βιβή και τον υπογραφόμενο για την προσφορά τους στον Δήμο μας και όλως ιδιαίτερα την επιμελήτρια της έκδοσης ακαταπόνητη κυρία Ζαχ. Σημανδηράκη. Και του χρόνου, με το καλό!

2Τα Ημερολόγια Ενοριών, Φορέων, Συλλόγων κ.λπ. που έχουμε λάβει θα παρουσιαστούν καθώς και τα βιβλία που περιμένουν σειρά σε επόμενα πνευματικά γεγονότα. Υπομονή!
Για σήμερα θα κλείσουμε με ένα Μουσικό απόκτημα που συγκινεί κάθε ακροατή του. Πρόκειται για το περιεκτικό CD των παιδιών του 5ου Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χανίων, στο οποίο τραγουδούν τα Χριστουγεννιάτικά μας τραγούδια, μαζί με τους μουσικούς τους: Νίκο Περράκη στο πιάνο, Βασ. Παυλίδη στο μαντολίνο, Χαριδ. Παντελάκη στον ήχο. Την ηχογράφηση έκανε ο Κώστας Τζόκας. Συγχαίρουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημ. Σχολ. – Ν/γείων του, τη Δ/νση και το προσωπικό του Σχολείου και Ν/γείων (κλασικού και ολοήμερου) για την πρωτοβουλία τους και θερμές ευχές για την προκοπή των παιδιών. Μια επιβεβαίωση και η μουσική των παιδεία με τους χαρισματικούς εργάτες της. Το δείγμα που ακούμε το επιβεβαιώνει. Πάντα επιτυχίες!
Εδώ, όμως, φτάσαμε στο τέλος για ώρας. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη εβδομάδα. Ως τότε γεια σας και βοήθειά μας η ιερή μνήμη του οσίου Νικηφόρου του λεπρού (αύριο) και τα Αγια Θεοφάνια του Κυρίου μας τη Δευτέρα. Χρόνια Πολλά!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα