» Ανησυχητικά στοιχεία για τους πνιγμούς στην Ελλάδα το 2024
Το 100% αγγίζει η ναυαγοσωστική κάλυψη φέτος στα Χανιά, την ώρα που ανησυχητικός παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν το 2024 τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες από πνιγμό ή άλλο αίτιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του οργανισμού Safe Water Sports, που συγκέντρωσε σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, 395 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας το 2024.
Από αυτούς, οι 388 πνιγμοί σημειώθηκαν στη θάλασσα, αριθμός μεν μειωμένος κατά 10 σε σχέση με το 2023, ωστόσο αρκετά ανησυχητικός και οι υπόλοιποι επτά θάνατοι, καταγράφηκαν σε λίμνες, ποτάμια και πισίνες.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στα Χανιά η κατάσταση είναι καλύτερη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παύλο Λυτινάκη, υπεύθυνο της “Oceanslifeguards” που έχει το ναυαγοσωστικό έργο σε όλες τις παραλίες του Δήμου Χανίων, τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν είναι ανησυχητικά από την άποψη ότι αφορούν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επαρκής ναυαγοσωστική κάλυψη. «Επίσης, το γεγονός πως ένα συντριπτικό ποσοστό αφορά σε θανάτους ανθρώπων άνω των 60 ετών, μας οδηγεί στο να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι αν ήταν πράγματι πνιγμός, αδιευκρίνιστα ή παθολογικά αίτια που δεν αντιμετωπίζονται με ό,τι εξοπλισμό και να έχουμε» αναφέρει σχετικά. Όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν είναι εύκολη και συχνά εφικτή η ακριβής καταγραφή των ατυχημάτων και θανάτων σε υδάτινο περιβάλλον για όλο το έτος.
Ρωτάμε τον κ. Λυτινάκη για τη συμπεριφορά των λουόμενων και αν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ειδικών, με τον ίδιο να μας απαντά πως… όχι: «Έχουμε πολλά περιστατικά και μάλιστα τα περισσότερα αφορούν Έλληνες πολίτες, διότι δυστυχώς δεν ακολουθούν τις οδηγίες μας, καθότι θεωρούν ότι γνωρίζουν καλά τη θάλασσα και υπερεκτιμάνε τις δυνάμεις τους», ενώ σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούν ακόμη και ενημερωτικές σημάνσεις ή αδιαφορούν στις υποδείξεις, παρόλο που όπως τονίζεται υπάρχει μια άμεση επικοινωνία με τον λουόμενο και γίνεται προσπάθεια για πρόληψη καταστάσεων και επικίνδυνων συμβάντων.
«Πνιγμούς στον Δήμο Χανίων δεν έχουμε εν ώρα υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, την ναυαγοσωστική περίοδο, ούτε το 2023 ούτε το περασμένο έτος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως “πρωτοπορούμε” σε αυτό. Οι 4 θάνατοι που καταγράφηκαν το 2024 στην Αγία Μαρίνα, όπως δημοσιεύθηκε, οι 3 συνέβησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, εκτός ναυαγοσωστικής κάλυψης που ξεκινά 1 Ιουνίου, ενώ ο 4ος θάνατος σημειώθηκε στον Βλητέ στις 20:00, δηλαδή με το πέρας της ναυαγοσωστικής κάλυψης (στις 18:00) κι ένας ακόμη σημειώθηκε στην παραλία στους Αγίους Αποστόλους, εκτός νερού, από παθολογικά αίτια».
100% ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Το 100% αγγίζει η ναυαγοσωστική κάλυψη στα Χανιά στο σύνολο των παραλιών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ναυαγοσωστικού έργου, κι αυτό μας κάνει μία από τις λίγες περιοχές της χώρας με πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη την θερινή περίοδο που είναι και σε ισχύ ουσιαστικά, έως και 30 Σεπτεμβρίου που εκείνη λήγει. Πού όμως τοποθετούνται ναυαγοσώστες και με ποια κριτήρια;
- Πολυσύχναστες παραλίες
- Παραλίες που έχουν συμβεί ατυχήματα
«Η Επιτροπή των πολυσύχναστων παραλιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία συνεδριάζει κάθε Αύγουστο, κάνει αυτοψία σε ώρες και μέρες αιχμής, και παρατηρεί σε ποια σημεία στο χιλιόμετρο προσελκύει η παραλία πάνω από 1.000 λουόμενους κι έτσι χαρακτηρίζεται “πολυσύχναστη”. Επίσης, εάν σε κάποια παραλία έχουν συμβεί στο παρελθόν ατυχήματα, τότε η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να μπει ναυαγοσώστης» εξηγεί ο κ. Λυτινάκης.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες κι επισκέπτες στα Χανιά στέλνει ο πρόεδρος της “Oceanlifeguards”, θέλοντας να επισημάνει στον κόσμο τη σημασία της ενημέρωσης αλλά και του σεβασμού στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. «Σεβασμός στις υποδείξεις των ναυαγοσωστών και να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας. Η θάλασσα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ όμορφη διασκέδαση, αρκεί να μην έχουμε άγνοια κινδύνου. Δεν πρέπει να αγνοούμε τους κινδύνους που υπάρχουν, όσο όμορφη κι αν είναι η φύση. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι, σε επαγρύπνηση, να ακούμε τις συστάσεις των επαγγελματιών».
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία, η υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης στον δήμο Χανίων αφορά σε 15 παραλίες και 28 θέσεις, οι οποίες εν τέλει καλύφθηκαν στο 100%. Το ίδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο αλλά και στο Ηράκλειο. Αντίστοιχα, στον δήμο Πλατανιά αγγίζει το 100%, ενώ στον δήμο Αποκορώνου, οι παραλίες και θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν αφορούσαν σε 5 και 18 και τελικά καλύφθηκαν 4 παραλίες και 16 θέσεις, αγγίζοντας τα ποσοστά 80% και 89% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Δήμος Χερσονήσου Κρήτης αλλά και ο Δήμος Χανίων καταλαμβάνουν τις πρωτιές στους Δήμους με τις περισσότερες υποχρεωτικές θέσεις ναυαγοσωστών, 33 και 28 αντίστοιχα. Ρέθυμνο, Αποκόρωνας, Πλατανιάς και Κίσσαμος βρίσκονται κι αυτοί εντός της 30άδας. Όσον αφορά στα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα σε παραλία ανά δήμο την τελευταία 5ετία, σε επίπεδο Κρήτης τα αρνητικά “πρωτεία” ανήκουν στο Ρέθυμνο, στον Πλατανιά και στην Αγία Μαρίνα. Τέλος, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση, τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνονται γενικά τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα, με τον Ιούλιο να είναι ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους.