Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Πλήγµα και στην οικονοµία από τη διάβρωση των ακτών

» Απώλειες 30 εκατοµµυρίων µέσα σε 10 χρόνια στον Πλατανιά!

 

Η διάβρωση χρόνο µε τον χρόνο στα Χανιά -όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας- γίνεται εντονότερη, χιλιάδες τετραγωνικά µέτρα παραλιών έχουν εξαφανισθεί ενώ οι επιπτώσεις δεν αφορούν µόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονοµία του τόπου.

O καθηγητής φυσικών καταστροφών κ. Κώστας Συνολάκης

Οπως ανέφερε µιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο καθηγητής φυσικών καταστροφών κ. Κώστας Συνολάκης όσον αφορά στην Π.Ε. Χανίων, το πρόβληµα της διάβρωσης είναι εντονότερο στο βόρειο παραλιακό µέτωπο, στον Πλατανιά και στον κόλπο της Κισσάµου, στον κόλπο των Χανίων.
«Το πρόβληµα της διάβρωσης είναι έντονο σε όλο το βόρειο παραλιακό µέτωπο. Εχουµε µετρήσεις ότι έχουν εξαφανιστεί εκατοντάδες τετραγωνικά παραλίας» µας αναφέρει ο κ. Συνολάκης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι παραλίες δεν είναι µόνο αισθητικό κοµµάτι. Ουσιαστικά προστατεύουν την ενδοχώρα» τονίζοντας πως το κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη λάβει µέτρα για την προστασία από την διάβρωση.

Ρωτάµε για τις επιπτώσεις στην οικονοµία και όπως µας λέει ο κ. Συνολάκης «η αποτίµηση µας είναι ότι κάθε τετραγωνικό µέτρο αµµώδους παραλίας συνεισφέρει περίπου 10 ευρώ + ΦΠΑ επιπλέον στην τοπική κοινωνία, µόνο και µόνο από τις υπηρεσίες, όπως ξαπλώστρες, ποτά, και θαλάσσια σπορ. Οι εκτιµήσεις του Κέντρου Ερεύνης Φυσικών Καταστροφών της Ακαδηµίας Αθηνών είναι ότι οι επιχειρήσεις στο παραλιακό µέτωπο του Πλατανιά, σε µήκος 2χλµ, έχουν ήδη χάσει περίπου 30,000,000 ευρώ σε εισοδήµατα τα τελευταία 10 χρόνια από την διάβρωση και αποσάθρωση της παραλίας. Τo ΦΠΑ που αντιστοιχεί σ’ αυτό το ποσό θα ήταν αρκετό για τον εµπλουτισµό παραλιακού µετώπου στον Πλατανιά , όχι µόνο 2χλµ, αλλά µήκους 5χλµ. Το συνολικό κόστος της διάβρωσης παραλιών στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί σε 2.6 δισ ευρώ για τα τελευταία 30 χρόνια, από στοιχεία του Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυξάνεται κατά 81 εκ τον χρόνο, τουλάχιστον».

Το Κουµ Καπί

Ειδική αναφορά κάνουµε στην περιοχή του Κουµ Καπί µε τον κ. Συνολάκη να µας στέλνει ενδεικτικά τρεις φωτογραφίες.
Η πρώτη αφορά στο πώς ήταν η περιοχή πριν από περίπου 100 χρόνια, η δεύτερη πώς είναι τώρα και η τρίτη πώς θα µπορούσε να είναι. Την πρόταση για εµπλουτισµό την κατέθεσε το εργαστήριο Παράκτιας Μηχανικής και Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης ήδη από το 2008 και την τελική µελέτη το 2012 ωστόσο έως και σήµερα ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα που να αφορά στην διάβρωση και τις επιπτώσεις της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα