Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Πλεόνασμα… δυσπιστίας

Συχνά η κυβέρνηση κάνει λόγο για “πρωτογενές πλεόνασμα”, αλλά δεν εξηγεί πού θα το μοιράσει.

Μήπως θα κάνει προσλήψεις; Μήπως θα αποφασίσει αυξήσεις σε μισθούς; Μήπως θα κόψει τα “χαράτσια” τα οποία στην πραγματικότητα αυξάνονται; Αν δεν το έχετε παρατηρήσει, στους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπάρχει και επιπλέον “χαράτσι” για την ανύπαρκτη ΝΕΡΙΤ, δηλαδή τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί, αλλά, προς το παρόν, λειτουργεί, τηλεοπτικά τουλάχιστον, με τη λεγόμενη Δ.Τ.Στην κοινωνία υπάρχει πλεόνασμα δυσπιστίας και καχυποψίας. Συντελείται ένας αέναος αγώνας δρόμου για επιβίωση. Γι’ αυτό και σχεδόν κανείς πια δεν πιστεύει τίποτα αν δεν δει πράξεις.

Χθεσινά ρεπορτάζ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση την ενημέρωση των δημοσιογράφων από υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η τρόικα φέρετα να έχει έντονες αντιρρήσεις «για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013». Σύμφωνα με την τρόικα, «πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του Α.Ε.Π.) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητά, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ’ επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».
Το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών έκανε αναφορά και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και ανέφερε ότι «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών», όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, για ποιο πλεόνασμα και προς όφελους ποίου, μας μιλούν; Οικονομικό πλεόνασμα που θα διανεμηθεί στην κοινωνία και μόνον υπάρχει; Η χώρα έχει ανάγκη πια από πολιτικές που δεν θα απομυζούν, αλλά θα υπηρετούν την κοινωνία που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όριά της…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες