23.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Πλεόνασμα… αντιπαράθεσης

» Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής
Σε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οδηγεί η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από τη Eurostat, η οποία ανακοίνωσε ότι έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του Α.Ε.Π. της χώρας, όπως δήλωσε xθες εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
«Απομακρυνόμαστε σιγά – σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη eurostat.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων».
«Η ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών του. Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Κάποιοι, όμως, λυπούνται αντί να χαίρονται. Αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντυπωσιακά χαμηλό και το επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Τη δήλωση αυτή έκανε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στα πόδια της, και ατενίζουμε το μέλλον πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Ολα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει» απάντησε, ερωτηθείς αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία» συμπλήρωσε σχετικά.
Σε άλλη ερώτηση ποια θα είναι η ελληνική πρόταση απάντησε: «Θα δούμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε στο 175% του Α.Ε.Π., τονίζει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος αμφισβητεί ότι υπάρχει επιτυχία επισημαίνοντας ότι πρέπει η χώρα να παρουσιάσει πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ φέτος και 9 δισ. ευρώ το 2016 και επισημαίνει ότι «αυτοί όμως οι “άθλοι” οικοδομήθηκαν και θα συνεχίσουν να στηρίζονται πάνω σε απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού». Συγχρόνως, προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι μία φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».
Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δε λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του Α.Ε.Π., και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
«Η κυβέρνηση με τα κριτήρια που θέτει για το λεγόμενο “κοινωνικό μέρισμα” που προήλθε από την αφαίμαξη του λαού, αποκλείει δεκάδες χιλιάδες άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι στην πραγματικότητα ζουν σε συνθήκες φτώχειας» επισημαίνει, με σχόλιό του, το ΚΚΕ.
«Επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνήσεις που αποδέχονται τον μονόδρομο της Ε.Ε. και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να ανακουφίσουν πραγματικά τα λαϊκά στρώματα» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Η ΔΗΜ.ΑΡ.
«Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης μετά την ανακοίνωση για το πλεόνασμα από τις Βρυξέλλες. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην “υπερφορολόγηση”, τη μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική»
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ επετεύχθη η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία», σημείωσε ότι «η διανομή του πλεονάσματος δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις» και πρόσθεσε ότι «τα μεγάλα ζητούμενα, είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές. Μια νέα οικονομική πολιτική».
Σε άλλη δήλωσή του, για τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «απαιτείται νέα συμφωνία με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τολμηρή διευθέτηση του χρέους κι όχι μέτρα που προετοιμάζονται για μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση».
Και προσθέτει: «Σταθερότητα δεν σημαίνει εμμονή στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτές αποσταθεροποιούν -δεν σταθεροποιούν. Πλήττουν την κοινωνική συνοχή- δεν συνιστούν πολιτικές εξόδου από την κρίση».

Αίσθημα σταθεροποίησης καταγράφει πανευρωπαϊκή έρευνα
Αίσθημα σταθεροποίησης παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της GfK Consumer Climate Europe σε 14 ευρωπαϊκά κράτη, για το πρώτο τρίμηνο του 2014, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Την παρούσα στιγμή, οι οικονομικές προσδοκίες βρίσκονται στις -24,6 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση λίγο μικρότερη από 7 μονάδες από το τέλος του προηγούμενου έτους και μεγαλύτερη από 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2013. Ο δείκτης βρίσκεται συνεπώς στο υψηλότερο σημείο του, τα τελευταία τρία χρόνια.
Τον Μάρτιο, υπήρξε, επίσης, περαιτέρω αύξηση στις εισοδηματικές προσδοκίες, οι οποίες βρίσκονται, την παρούσα στιγμή, στις -29,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, υπήρξε μία νέα πτώση του δείκτη στις -38,1 μονάδες. Τον Δεκέμβριο, η τιμή βρισκόταν στις -33,1 μονάδες.
Ωστόσο, οι Ελληνες απέχουν ακόμα πολύ από το να θέλουν να κάνουν μεγαλύτερες αγορές. Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στις -26,1 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση λίγο μικρότερη από 5 μονάδες σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Τον Μάρτιο του 2013, ο δείκτης βρισκόταν λίγο χαμηλότερα στις -30,3 μονάδες.
Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής: «Η οικονομία στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ξεκινά να αναπτύσσεται ξανά, ενώ οι καταναλωτές ελπίζουν ότι φέτος θα έρθει επιτέλους το τέλος της οικονομικής κρίσης. Ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος για την Ε.Ε. αντικατοπτρίζει με σαφήνεια αυτή την τάση και αυξήθηκε συνολικά κατά 0,8 μονάδες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Την παρούσα στιγμή, βρίσκεται στις 8,4 μονάδες.
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. κερδίζει ξανά έδαφος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,1%. Ωστόσο, για φέτος, οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση στο Α.Ε.Π. της τάξης του 1,3% στα 28 κράτη της Ε.Ε. Αυτό αντικατοπτρίζει αναμφίβολα τη βελτίωση στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Το Α.Ε.Π. στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., που καλύπτει η έρευνα, αυξήθηκε τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σχέση με πέρυσι. Μόνο οι προβεβλημένες από την κρίση χώρες Ελλάδα και Ιταλία σημείωσαν περαιτέρω συρρίκνωση του Α.Ε.Π., συγκριτικά με το περασμένο τρίμηνο στο τέλος του 2013. Στην Ιταλία, η οικονομία βελτιώθηκε ξανά ελαφρώς, το τέταρτο τρίμηνο, με αύξηση της τάξης του 0,1%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, οι ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης είναι ακόμα πολύ εύθραυστες και χρειάζεται να ξεπεραστούν ακόμα πολλές αβεβαιότητες. Η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα συστηματικά μέτρα λιτότητας και να ξεκινήσουν να επωμίζονται ξανά περισσότερο χρέος, προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία να ορθοποδήσει, μέσω περισσότερων επενδύσεων. Αυτό που απομένει να φανεί είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους στις χρηματαγορές και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. Ενας ακόμα κίνδυνος είναι ο χαμηλός πληθωρισμός. Πολλοί ειδικοί ήδη φοβούνται μία περίοδο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη με άλλα λόγια πτώση των τιμών, όπως συνέβη ήδη στην Ισπανία, τον περασμένο Μάρτιο.
Συνεπώς, η αισιοδοξία που επικρατεί πλέον σε πολλούς Ευρωπαίους καταναλωτές, δικαιολογείται πλήρως. Σε σχεδόν όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται εδώ, οι δείκτες οικονομικών και εισοδηματικών προσδοκιών, καθώς και οι δείκτες σχετικά με την προθυμία για αγορές έχουν ανοδικές τάσεις. Σε πολλές χώρες έχουν αγγίξει επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί για χρόνια. Ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος για την Ε.Ε. (28 χώρες) ανεβαίνει επίσης. Τον Μάρτιο, έφτασε τις 8,4 μονάδες, μία αύξηση της τάξης των 0,8 μονάδων, στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2008. Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα βρισκόταν μόλις στις -3,3 μονάδες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα