Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Εμπόδια στην παραχώρηση του Μαρκοπούλου;

Παλιές αξιώσουν του στρατού έρχονται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού εθνικής άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ειδικότερα, ο κ. Στεφανής, στη διάρκεια αυτοψίας στον χώρο, μετέφερε προς τον Δήμαρχο το αίτημα των στρατιωτικών υπηρεσιών να διατηρήσει ο στρατός ένα μικρό τμήμα του στρατοπέδου, στην βορειοανατολική πλευρά, εκεί όπου βρίσκονται στρατιωτικά οικήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση, θα μπορούσε το εν λόγω τμήμα με τα οικήματα που θα διατηρηθούν να μετονομαστεί σε «Στρατόπεδο Μαρκοπούλου Α’» ώστε να παραμείνει ενεργό, μετά την μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην Αγυιά και τον χαρακτηρισμό του ως «ανενεργό» κάτι που αναμένεται να βάλει την διαδικασία της παραχώρησης στην «τελική ευθεία».
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, απάντησε ότι θα εξετάσει την πρόταση με τους συνεργάτες του και τις δημοτικές παρατάξεις, σχολιάζοντας πάντως πως μια τέτοια προοπτική θα έριχνε σημαντικά την αντικειμενική αξία του οικοπέδου.
Η πρόταση αυτή ουσιαστικά επιστρέφει την συζήτηση σε μηδενική βάση καθώς οι διαπραγματεύσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή και είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων το 2018, αφορούσαν συνολική παραχώρηση των 54 στρεμμάτων για 99 χρόνια έναντι ενός αντιτίμου που αναμενόταν να προσδιοριστεί στα 80.000 ευρώ κατ΄ έτος.
Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό η μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου στο Στρατόπεδο  «Ταξιάρχου Ραπτοπούλου» στην Αγυιά, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Για «αμοιβαία θέληση να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου με γοργά βήματα» έκανε λόγο ο υφυπουργός, τονίζοντας πως αποτελεί επιθυμία του στρατού να φύγει από τον αστικό ιστό.
«Είμαστε σε διαρκή επαφή για την δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για την τελική αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας για να μπορέσει να έχει έναν ακόμα πνεύμονα πρασίνου, ανάπτυξης εντός του αστικού ιστού που θα εξυπηρετήσει και της ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τους σχεδιασμούς του υπουργείου εθνικής άμυνας μέσω της αξιοποίησής του -της όποιας τελικά καταλήξουμε από κοινού – για την επόμενη ημέρα» τόνισε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Χανίων.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Ωστόσο, οι όροι της παραχώρησης παραμένουν “στον αέρα” παρότι σε επίπεδο προθέσεων επαναλήφθηκε χθες η αμοιβαία επιθυμία των δύο πλευρών για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2019 είχε υπογραφεί «Πρωτόκολλο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και την προώθηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος» από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον τότε δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα ενώ ο Δήμος Χανίων έχει υποβάλλει αναλυτικά τις προτάσεις του (master plan) για την αξιοποίηση του συνόλου του χώρου.
Ο κ. Σημανδηράκης στην συνομιλία του με τον Υπουργό κατά την επίσκεψή τους στο στρατόπεδο, περιέγραψε το σχέδιο της δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση με διαμόρφωση χώρων πρασίνου, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αναψυκτήρια και ένα πάρκινγκ. Το συνολικότερο σχέδιο άλλωστε, προβλέπει σύνδεση του χώρου με το κέντρο με δημοτική συγκοινωνία ή με ποδήλατο/ περπάτημα μέσω της οδού Νεάρχου που θα μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας και θα καταλήγει στους Ιταλικούς Στρατώνες που επίσης θα παραχωρηθούν στον Δήμο Χανίων για την μετατροπή τους σε Δημαρχείο.

ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ

Από τον χώρο των Ιταλικών Στρατώνων, ο υφυπουργός έκανε λόγο για ένα σημαντικό και ιδιαίτερο κτήριο που παραχωρείται στον Δήμο Χανίων. Ο Δήμαρχος από τη μεριά του αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για ανακατασκευή του κτηρίου και μεταστέγαση του Δημαρχείου Χανίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του παλιού ΙΚΑ για την στέγαση των τεχνικών υπηρεσιών. Στην μελέτη αποκατάστασης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας υπόγειου γκαράζ. Παράλληλα, η οδός Τζανακάκη θα μετατραπεί σε πεζόδρομο/ δρόμο μικτής χρήσης και ήπιας κυκλοφορίας ενώ το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας που ανακατασκευάζεται με τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης θα ενοποιηθεί με τον Δημοτικό Κήπο.

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Στεφανή στα Χανιά, βρέθηκε η μεταστέγαση του πολεμικού μουσείου στους χώρους των Στρατώνων του φρουρίου Φιρκά.
Ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιο Λιάσκο είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου μαζί με τους βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη, τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και αντιδημάρχους. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Χανίων, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Αντιπλοίαρχο (ΠΝ) Μανώλη Πετράκη ε.α., όπου τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων και κοινές δράσεις.
«Το σκέλος της επαναλειτουργίας του μουσείου, θα αποτελέσει έναν προορισμό μνήμης και ιστορίας αλλά και μοχλό ανάπτυξης και θα αποτελέσει μαζί με το ναυτικό μουσείο το οποίο λειτουργεί άψογα» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης. Από τη μεριά του ο κ. Στεφανής τόνισε ότι υπάρχει με τον Δήμο μια εξαιρετική συνεργασία που έχει δύο σκέλη: «Το πρώτο σκέλος αφορά την επανίδρυση του πολεμικού μας μουσείου, γιατί είναι πραγματική τιμή για τις ένοπλες δυνάμεις να έχουμε ένα μουσείο τέτοιο σε μία πόλη όπως αυτή, να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία στις επόμενες γενιές και το δεύτερο είναι στην παράδοση σε εσάς του χώρου για να γίνει το δημαρχείο σας».
Η παραχώρηση από το υπουργείο πολιτισμού για τον σκοπό αυτόν γίνεται αρχικά για 10 χρόνια ενώ ήδη το Πολεμικό Μουσείο έχει ξεκινήσει τις προμελέτες για την διαμόρφωση των χώρων με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα προσβασιμότητας λόγω της ιδιαιτερότητας των χώρων.

ΓΙΑ ΤΗΝ 115 Π.Μ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στεφανής στην ενεργειακή αναβάθμιση της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά που έχει μπει στο πρόγραμμα των «πράσινων στρατοπέδων» εξηγώντας πως η μείωση της κατανάλωσης ενός ενεργοβόρου στρατοπέδου αφήνει θετικό ενεργειακό αποτύπωμα και στην κοινωνία των Χανίων. Επίσης, χαρακτήρισε τη μοίρα στην 115 Π.Μ ως την καλύτερη μοίρα των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη στιγμή, τόσο γιατί έχει εξαιρετικό προσωπικό όσο και γιατί έχει πολύ σημαντικό οπλικό σύστημα.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Η ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Στεφανή στα Χανιά ξεκίνησε στις 11 το πρωί από το Δημαρχείο Χανίων. Εκεί, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία του Υπουργείου με την Δημοτική Αρχή για την δρομολόγηση αυτών των σημαντικών ζητημάτων ενώ ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη για την συμβολή τους αλλά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας πως ως Χανιώτης έχει προσωπική αντίληψη των θεμάτων.
«Σήμερα έχουμε τρία θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία εδώ και δεκαετίες: Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία του πολεμικού μουσείου μια ουσιαστική αποκατάσταση όλης αυτής της ζημιάς που έγινε με την πυρκαγιά. Το δεύτερο έχει να κάνει με το όραμα για την δημιουργία νέου δημαρχείου στον χώρο των ιταλικών στρατώνων που απελευθερώνονται και μπορούν να παραχωρηθούν στον Δήμο. Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την γνωστή διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ήδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το υπουργείο άμυνας και το μετοχικό ταμείο στρατού και παρακολουθούμε την διαδικασία μεταστέγασης του στρατοπέδου που είναι σε εξέλιξη και όλη την διαδικασία που έπεται ώστε να βγει το πρωτόκολλο που το καθιστά ανενεργό και στη συνέχεια την τελική παραχώρηση και αξιοποίησή του από τον Δήμο Χανίων. Τα Χανιά έχουν την ανάγκη να αξιοποιήσουν ελεύθερους και ανοικτούς χώρους. Έναν πνεύμονα λίγο πιο έξω από το κέντρο των Χανίων που τον έχουμε όλοι ανάγκη και προσβλέπουμε πάρα πολύ σε μελλοντική αξιοποίηση». Τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Ικανοποιημένη από την επίσκεψη Στεφανή δηλώνει η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας πως «σηματοδοτεί και άλλα δύο πολύ σημαντικά θέματα για τα Χανιά. Την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακροπούλου όπως και των Ιταλικών Στρατώνων για να γίνει το ωραιότερο σύγχρονο δημαρχείο της χώρας».


O ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε με γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης. Ο κ. Βουλουδάκης αναφέρει: «με τον Υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και το Δήμαρχο Παναγιώτη Σημαντηράκη στα Χανιά σήμερα, για το Πολεμικό Μουσείο. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μήνες πριν με τον Πρόεδρο του Μουσείου και συνάδελφο Τάσο Λιάσκο ), κατέληξε στην παραχώρηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιας πτέρυγας του Φιρκά για τη στέγαση του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά. Θα έχουμε λοιπόν σε εμβληματικό σημείο του λιμανιού την πολεμική μας ιστορία προσβάσιμη σε όλους. Οφειλόμενη τιμή στους αγώνες της Κρήτης, που πλουτίζει την εμπειρία της επίσκεψης στο λιμάνι για ντόπιους και ξένους!
Ταυτόχρονα, γίνεται έτσι το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση των ιταλικών στρατώνων και αξιοποίησή τους από το Δήμο.
Με λίγα και ουσιαστικά βήματα αναδεικνύεται η διαχρονική και ολοζώντανη ταυτότητα της πόλης!

Αιχμηρή παρέμβαση Βάμβουκα

Στο θέμα παρενέβη με γραπτή του δήλωση ο τ. δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας (φωτ.), επί ημερών του οποίου είχε “κλειδώσει” η παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων έναντι αντιτίμου. Ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» καταλογίζει αδράνεια στην νυν δημοτική αρχή, καλώντας την να κινηθεί άμεσα «για να καλύψει τον χαμένο χρόνο».
Αναλυτικά ο κ. Βάμβουκας αναφέρει στη δήλωσή του: «Η επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή επιβεβαίωσε μια σειρά θετικές εξελίξεις για την πόλη μας. Η αξιοποίηση των χώρων στο Φιρκά για τη στέγαση εκεί του Πολεμικού Μουσείου είναι σίγουρα μια καλή εξέλιξη, όπως φυσικά και η προοπτική της παραχώρησης των ιταλικών στρατώνων και η μεταφορά εκεί του Δημαρχείου Χανίων. Σε αυτό συμφωνούμε σχεδόν όλοι, άλλωστε και ήταν μια πρόταση που είχα κάνει ήδη από το 2016 προς τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Μάλιστα την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς το είχα δημόσια ζητήσει επιτακτικά ως δήμαρχος της πόλης και είχε εγκριθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Στα θετικά ξεχωρίζω ακόμη και την επανέναρξη της συζήτησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η οποία τερματίζει μια μακρά περίοδο αδράνειας γύρω από το θέμα, που είχε μείνει στην συμφωνία που υπογράψαμε με τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη το Απρίλιο του 2019. Η συμφωνία μάλιστα συνοδεύτηκε από την χρηματοδότηση και την έναρξη της μετεγκατάστασης στην Αγυιά με την υποχρέωση αυτή να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών.
Θα πρέπει η δημοτική αρχή να κινηθεί για να καλύψει τον χαμένο χρόνο, διότι μέχρι τώρα δινόταν η εντύπωση ότι αντιμετώπιζαν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου περίπου ως ανεπιθύμητη κληρονομιά. Είναι θετικό η ανακίνηση ενός ζητήματος που για εμάς παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια και επιτυχίες της θητείας μας, για το οποίο αφιερώσαμε πολύ κόπο, ώστε από ανέφικτο (αίτημα του Δήμου Χανίων από το 1952) να το καταστήσουμε υλοποιήσιμο.
Πετύχαμε μια πολύ καλή συμφωνία και συνεχίζουμε να επιμένουμε στην αξία της υλοποίησής της ως έχει, κάτι το οποίο θα αποφέρει πολλά οφέλη στα Χανιά».

 

1 Comment

  1. Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πάρκο;; Ο πρώην δήμαρχος έχει δίκιο!!
    Και κάτι ακόμη.Παρκο δεν σημαίνει τσιμέντο η φαραωνικές εγκαταστάσεις!
    Σημαίνει δένδρα, λιμνούλες,, ησυχία από την βοή του κόσμου, παιδικές χαρές για τα παιδιά, δημοτικούς λαχανόκηπους για τους μεγαλύτερους κλπ!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες