Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Πίσω από τις μάσκες

Στην κοινωνία που ζούμε οι πιο ευφάνταστες μάσκες είναι αυτές που φοράνε οι «καθώς πρέπει», οι «δήθεν» και οι «υπεράνω πάσης υποψίας»! Αλλά και όλοι εκείνοι που κατά καιρούς επωφελούνται της εξουσίας που κατέχουν και προχωρούν στην κατάχρησή της! Η υποκρισία και η υποκριτική τέχνη απέχουν …παρασάγγας! Η πρώτη φοράει το διάφανο προσωπείο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται, όπως τον κορονοϊό, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ θεωρείται ψεύτικη αφού δεν φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις του υποκριτή! Η δεύτερη, η υποκριτική τέχνη, είναι ανώτερη μορφή τέχνης που χαρακτηρίζει τον ηθοποιό, αυτόν που «ποιεί» ήθος με την ολοκληρωμένη ψυχοπνευματική του προσωπικότητα, αυτόν που αναδεικνύει τα εσώψυχά του, αυτόν που καθηλώνει και συνεπαίρνει το πλήθος!

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά πρόσωπα, όσοι είναι και οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη μας, ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την αυθεντικότητα να ξεχωρίζουν και να είναι ο εαυτός τους! Πολλές φορές ακούμε τη φράση: «Να είσαι ο εαυτός σου», όμως αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται πολλή δουλειά, αγώνα καθημερινό, κόντρα στην υποκριτική κοινωνία, στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις περί ηθικής των αξιών και της κουλτούρας μας!

Αυτόν τον καιρό όλοι βλέπουμε και ακούμε αυτά που συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο, αρχής γενομένης από τον αθλητικό χώρο μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου! Η σαπίλα του συστήματος πίσω από τις μεταξωτές κουρτίνες του θεάτρου και των παρασκηνίων! Πίσω από τα λαμπερά και… δήθεν καταξιωμένα πρόσωπα σε διάφορους χώρους, κρύβονται, πολλές φορές, άγρια και ζωώδη ένστικτα ατόμων που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, την εξουσία που τους δίνεται απλόχερα! Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι «κατόπιν» εορτής ανοίγουν στόματα, δηλαδή μετά την πάροδο πολλών χρόνων, αρχίζουν γείτονες, συνάδελφοι να λένε πως «άκουσα», «είδα», «μου είπαν»! Λογικό είναι να μην είμαστε καχύποπτοι για τους πάντες, αλλά υποψιασμένοι για οτιδήποτε περίεργο μπορεί να συμβεί!

Οι παθογένειες της κοινωνίας μας δεν έχουν τέλος, μια κοινωνία που ταλανίζεται από την συνεχόμενη οικονομική κρίση, που γίνεται ολοένα πιο εσωστρεφής και λόγω της πανδημίας, που ψάχνει να βρει διεξόδους και πατήματα! Σε καμιά, ωστόσο, περίπτωση δεν δικαιολογείται ως άλλοθι η κάθε είδους κρίση για παραβατικές συμπεριφορές!
Οι μάσκες είναι πολλών ειδών, τελικά, αλλά οι αυθεντικές είναι λίγες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες