Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πιέσεις για συμφωνία με την τρόικα

ΑΘΗΝΑ »
Tην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος της εβδομάδας ζήτησε από την κυβέρνηση το Eurogroup, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τη συζήτηση στο Eurogroup ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά ζητήματα.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε η Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην οποία οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα προσπαθούσαν να επιτύχουν μία – μία προσωρινή συμφωνία για το μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM).
Τη σκυτάλη θα πάρει σήμερα το Ecofin που θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα.
Στο μεταξύ, σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν, ελπίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του, την ώρα που προσερχόταν στη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, αν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε:
«Είναι σημαντικό για όλους μας και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα».

ΤΟ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ
Η επιρροή της τρόικας στον Αντ. Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, καθώς με την Οικονομία να εξέρχεται από την εξαετή ύφεση και την επίτευξη λογιστικού και δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο Ελληνας πρωθυπουργός διαθέτει αρκετά χρήματα για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ και προστίθεται: Το μόνο που χρειάζεται είναι ο δανεισμός χρημάτων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, που ανέρχεται στα 321 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- ανταπόκριση από την Αθήνα, το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους το κατέχουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Κ.Τ. Κατά συνέπεια, ακόμη και στην περίπτωση που η τρόικα άφηνε την Ελλάδα να πτωχεύσει, εμποδίζοντας περαιτέρω την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου, τόσο οι πιστωτικές αγορές, όσο και οι Ελληνες πολίτες θα απολάμβαναν κάποιας μορφής προστασία.
Η τρόικα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Μπλούμπεργκ (σσ. ένας από την Ελλάδα και ένας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους) φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης. Ως παραδείγματα έφερε την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και φορολογική διοίκηση, όπως και την απροθυμία της να εφαρμόσει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.
Οι δύο αξιωματούχοι, εξάλλου, δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσαν την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος εάν κατάφερνε να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς του σχεδίου διάσωσης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λόγω και των εγγυήσεων που παρέχει η Ε.Κ.Τ. για τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι η πρόθεσή του είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, σηματοδοτώντας το τέλος του σχεδίου διάσωσης.
«Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα ότι, όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και η ίδια διέθετε όλη τη διαπραγματευτική της δύναμη, είχε επικεντρωθεί κυρίως στη λιτότητα και όχι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ ορισμένες από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, αναλυτής αξιών στην Royal Bank of Scotland του Λονδίνου.

ΟΜΟΛΟΓΑ
Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν επιστρέψει, όπως σημειώνεται, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίες τετραετίας, αγγίζοντας το 6,65% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υψηλότερες αποδόσεις είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2012, στο 37,1%.
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται με πολύ θετικό τρόπο και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να πετύχει αποδεκτές αποδόσεις, για δανεισμό από δύο έως πέντε έτη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό, όπως η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας», υποστηρίζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank του Λονδίνου.
Η τρόικα, σύμφωνα πάντα με τους δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Μπλούμπεργκ, φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε, επίσης, ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα