Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Πέτσας από το Ρέθυμνο: Η Κρήτη θα στηριχθεί με έργα

 

Προτεραιότητα με “πυξίδα” τα μεγάλα αναπτυξιακά εργαλεία που δίνει για την αυτοδιοίκηση κυρίως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα αποτελέσουν τα έργα υποδομής για την Κρήτη, προκειμένου το νησί, όπως τόνισε το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας “Η Κρήτη να αποκτήσει υποδομές και να αποτελέσει την ναυαρχίδα μας”. Παράλληλα, ο κος Πέτσας έδωσε και επίσημα το “πράσινο φως” για την ένταξή στο πρόγραμμα “Τρίτσης” του μεγάλου έργου στο οποίο προσβλέπει το Ρέθυμνο για την βιοκλιματκή ανάπλαση και το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έτυχε θερμής υποδοχής στο Ρέθυμνο όπου έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στην Κρήτη από χθες, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και συνεργάτες του.

Ο κος Πέτσας προέδρευσε της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε Ρεθύμνης παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή όπου συζητήθηκαν εκτενώς με τους Δημάρχους του Νομού και συγκεκριμένα τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο, τα έργα των περιοχών που βρίσκονται σε προτεραιότητα για την ενταξιακή τους πορεία στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αλλά και ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα ο κος Πέτσας επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη , όπου συζητήθηκαν τα σημαντικά έργα του Ρεθύμνου, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε το “πράσινο φως” για το εμβληματικό έργο του Πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων , που αποτελούσε ζητούμενο για την πόλη και ένα έργο που θα δώσει “ανάσα” και σημαντικές προοπτικές στην “καρδιά” της πόλης του Ρεθύμνου. Ο Αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και υπογράμμισε: “Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλους τους Δημάρχους του Νομού Ρεθύμνης για να συζητήσουμε κυρίως προβλήματα που τους απασχολούν και πως εμείς από το Υπουργείο Εσωτερικών μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αλλά και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, χρησιμοποιώντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και ένα τέτοιο κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο είναι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 2,5 δις ευρώ το οποίο χρηματοδοτεί πάρα πολλές δράσεις, από ύδρευση και αποχέτευση , έργα υποδομών μέχρι τον μετασχηματισμό της τοπικής κοινωνίας μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος χαμηλότερου μέσω των δράσεων ανακύκλωσης και ηλεκτροκίνησης”

Γ. Κεφαλογιάννης: “Ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση που αφορά τα έργα υποδομής της Κρήτης”

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του ανέφερε: “Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο Ρέθυμνο τον καλό συνάδελφο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα όπου σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και τους Δημάρχους του Νομού θέσαμε συγκεκριμένα και πολύ ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και γενικότερα αναπτυξιακά ζητήματα του Νομού Ρεθύμνης και της Κρήτης. Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Ρέθυμνο καθότι ο αγαπητός συνάδελφος έδωσε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και έτσι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τα έργα υποδομών στην Κρήτη”.

Στη διάρκεια των συναντήσεων τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευσαν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Μανόλης Φουρφουλάκης και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Αναπληρωτής Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου στο ξενοδοχείο “Achillion” όπου τα στελέχη είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται στο σχεδιασμό και να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα του Ρεθύμνου.

Στ. Πέτσας για πάρκινγκ 4ων Μαρτύρων : “Αυτό το έργο αλλάζει την όψη της πόλης- Τέτοια έργα δεν έχουμε ενδοιασμό να τα χρηματοδοτήσουμε”

Σε δηλώσεις του ο κος Πέτσας έδωσε το “πράσινο φως” για την ένταξη του μεγάλου έργου του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και συγκεκριμένα: “ Επιλέξαμε να κάνουμε τη δήλωσή μας εδώ σήμερα στην καρδιά της πόλης 7,5 στρεμμάτων , είναι τσιμέντο και φιλοξενεί μόνο αυτοκίνητα και όχι ανθρώπους. Αυτό αλλάζει χάρη στην προσπάθεια που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και στη δυνατότητα μας να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο το οποίο θα υπογειοποιήσει το πάρκινγκ αυτό και από πάνω θα γίνει ένας χώρος περιπάτου και ανάδειξης σύνθετων στοιχείων που έχει η πόλη ενώνοντας το ιστορικό κέντρο με τον δημοτικό κήπο αλλά 25 στρέμματα. Αυτό το έργο αλλάζει την όψη της πόλης. Τέτοια έργα είναι εμβληματικά και γι αυτό δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να τα χρηματοδοτήσουμε γιατί αφήνουν θετικό αποτύπωμα για τις γενιές που θα έρθουν”

Εξέφρασε την στήριξή του Υπουργείου και της κυβέρνησης σε έργα όπως αυτό των 4ων Μαρτύρων και τόνισε με τέτοια έργα και όσα θα έρθουν θα μπορέσει να γίνει πράξη το ζητούμενο: “Η Κρήτη που είναι πρωτοπόρος στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα να αποκτήσει και τις υποδομές που είναι απαραίτητες για να συνδέσει αυτά τα δύο και να γίνει η ναυαρχίδα μας”.

Υπενθυμίζεται πως ο πλήρης φάκελος του έργου έχει ήδη κατατεθεί και είναι στην επιτροπή αξιολόγησης η οποία θα ολοκληρώσει την εισήγησή της προς τον Υπουργό. Πρόκειται για ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει πρότυπο Πανελλαδικά, το οποίο έχει μεγάλες απαιτήσεις, αφού χρειάζεται για την υλοποίησή του να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι και να αναλυθούν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες ενώ για το σχεδιασμό του έχουν επιστρατευτεί εξειδικευμένοι επιστήμονες. Και αυτό διότι έχει υδροφόρο ορίζοντα ενώ για την διαμόρφωση του πάρκου στην επιφάνεια του υπόγειου πάρκινγκ απαιτούνται ειδικές στατικές μελέτες και μονώσεις ώστε να μπορεί να υποδεχτεί την φύτευση δώματος που σχεδιάζεται σε έκταση 7,5 στρεμμάτων ενώ απαιτούνται και όροι πυρασφάλειας.

Γ. Μαρινάκης: “Το μεγάλο όραμα που έχει σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πριν θα γίνει πραγματικότητα”

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε στο Ρέθυμνο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα με επίκεντρο τα σημαντικά έργα του Ρεθύμνου και ζητήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποιήσή του για το ‘πράσινο φως” που έδωσε ο κος Πέτσας για ένταξη του μεγάλου έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και τόνισε: “ Είμαστε σε θέση να πούμε πως το μεγάλο όραμα που έχει σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πριν σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικότητα. Έχουμε σχεδιάσει ένα εμβληματικό έργο το υπόγειο πάρκινγκ με ένα ειδικό πάρκο που διασυνδέει το ιστορικό κέντρο με την πόλη και το δημοτικό κήπο και θεωρώ ότι με τη συνδρομή του Υπουργού ο οποίος προνόησε γι αυτό και νομοθετικά για να είμαστε απολύτως έτοιμοι, το Ρέθυμνο πολύ σύντομα θα λύσει και το κυκλοφοριακό του ζήτημα και θα γίνει πηγή βιοκλιματικής αλλαγής μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο , έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από την υπηρεσία μας και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν και κυρίως τον Υπουργό που αντιλήφθηκε τη σημασία αυτού του έργου μετά από συνεργασία και τη συνδρομή του Yφυπουργού και τοπικού βουλευτή μας Γιάννη Κεφαλογιάννη”.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα και το πρόγραμμα “Τρίτσης” ο Δήμαρχος Ρεθύμνου υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα: “πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης , είναι σχεδιασμένο για την αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι με κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που θα κάνει ο Υπουργός γιατί και εκείνος κληρονόμησε μια κατάσταση, τα πράγματα θα είναι απολύτως ικανοποιητικά για όλους μας. Χρειάζονται διορθώσεις γιατί η περιφέρεια υστερεί σε έργα υποδομής και δεν είναι μόνο οι πόλεις , υπάρχει μια ενδοχώρα η οποία είναι τελείως αχαρτογράφητη. Προέχουν τα έργα υποδομής από τα καλλωπιστικά έργα που έχουμε χρόνο να κάνουμε, αλλά πρέπει πρώτα να λύσουμε τα βασικά όπως τα λήμματα και η ύδρευση”.

Ο κος Πέτσας νωρίτερα στη διάρκεια της επίσκεψής του ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης στο κέντρο της πόλης αλλά και τα έργα όπως το κτήριο της Φιλαρμονικής, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Τρίτσης” ενώ ενημερώθηκε για το έργο του 16ου Δημοτικού Σχολείου που έχει ενταχθεί και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Ενημέρωση είχε στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αν. Υπουργός στο Ρέθυμνο από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και για το έργο του ΚΕΓΕ όπου έχει σχεδιαστεί να δημιουργεί ένα πρότυπο Ειδικό Σχολείο, ενώ όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης μιλώντας για τις προοπτικές ένταξης του έργου: “είναι ένα κτήριο το οποίο ικανοποιεί διαδημοτικές ανάγκες εκ του Νόμου εξαιρείται από το πλαφόν του Δήμου Ρεθύμνης αλλά υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές” . Ο κος Μαρινάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προδιαγραφές για το εμβαδό του σχολείου τονίζοντας πως η υποχρέωση να δημιουργηθεί ένα έργο μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς , κάτι που τόνισε πως θα γίνει το επόμενο διάστημα.

‘Έργα υποδομής , υποστελέχωση και πόροι για την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της συνάντησης με τους αυτοδιοικητικούς φορείς

Σε ό,τι αφορά τα όσα τέθηκαν στην διάρκεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός με τους Δημάρχους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου η Αντιπεριφερειάρχης και οι Δήμαρχοι του Νομού Ρεθύμνου ήταν η υποστελέχωση των υπηρεσιών , τονίζοντας την ανάγκη οι υπηρεσίες να μπορέσουν να έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να έχουν τις αντίστοιχες ευκαιρίες με μεγαλύτερους δήμους για ετοιμότητα και ωρίμανση έργων προς όφελος των περιοχών τους οι οποίες και έχουν αυξημένες ανάγκες σε υποδομές. Ο κος Πέτσας επεσήμανε πως το Υπουργείο εξετάζει μόνιμες λύσεις και εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι ωστόσο που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης προεχώς.

Παράλληλα, συζητήθηκε και ο εκλογικός Νόμος ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους Δημάρχους και στα έργα που αποτελούν προτεραιότητα για την ενδοχώρα και τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς και στη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός με τους Δημάρχους , ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση και ένταξή τους στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Για το “πλαφόν” των έργων: “Η ευελιξία έχει τρεις πηγές και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε”

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το “πλαφόν” ένταξης έργων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους μικρότερους και περιφερειακούς δήμους, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στο Νομό Ρεθύμνου, ο κος Πέτσας επεσήμανε: “Η ευελιξία υπάρχει και είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε. Η ευελιξία έχει τρεις πηγές . Η πρώτη είναι οι εκπτώσεις των έργων , οι οποίες θα μείνουν στο πρόγραμμα δεν θα πάνε αλλού και θα αξιοποιηθούν για έργα. Δεύτερη πηγή είναι το ΕΣΠΑ , όπου μπορούμε να μεταφέρουμε χρήματα εκεί και έχουμε ήδη κάνει προεργασία σαν υπουργείο εσωτερικών και έχουμε ακόμη μια μεγάλη πηγή με τη δυνατότητα που μας δίνει το ταμείο ανάκαμψης , έργα ώριμα Υπουργείων να μεταφερθούν στο Ταμείο ανάκαμψης και να βοηθήσουμε την απορρόφηση του Ταμείου στην αρχή ώστε να μην χαθούν χρήματα και μέχρι να σχεδιαστεί ένας πιο μόνιμος μηχανισμός. Κυρίως όμως να έχουμε τη δυνατότητα εμείς να εντάξουμε κι άλλα έργα στα ήδη έτοιμα εργαλεία μας προς όφελος των πολιτών”.

Πάντως ο κος Πέτσας τόνισε την ανάγκη να “τρέξουν” τα έργα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα κατεύθυνση προς την οποία θα συμβάλλει το Υπουργείο έτσι ώστε όλοι οι πόροι όπως επεσήμανε να μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στους δήμους πόροι άνω των 8 εκ ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

Σε δηλώσεις του ο κος Πέτσας αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τη φετινή χρονιά στην διευρυμένη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών η οποία θα ενισχυθεί με πάνω από 8 εκ ευρώ έτσι ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τη φετινή χρονιά.

Ταυτόχρονα, ο κος Πέτσας υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί λύση και για τα επόμενα χρόνια. Σε δηλώσεις του ανέφερε: “Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας όταν μεταβιβάζει υποχρεώσεις στην αυτοδιοίκηση να φροντίζει να την ενισχύει με πόρους. Αυτό κάναμε στη ναυαγοσωστική κάλυψη και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο Υπουργό τον κο Γιάννη Πλακιωτάκη που εισηγήθηκε την όλη ενίσχυση της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες είχαμε την ευκαιρία να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσό προς τους δήμους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση. Αυτή η υποχρέωση θα καλυφθεί με ένα ποσό από 8 έως 10 εκ ευρώ , είχαν εξευρεθεί τα πρώτα 4 εκ μετά από συνεννόηση με τον κο Σκυκαλάκη και υπάρχει η δική μας δέσμευση ότι θα μπορέσουμε ακόμη και κατά μόνας να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη για φέτος και να δώσουμε μια μόνιμη λύση για τα επόμενα χρόνια”

Πηγή: Goodnet

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες