Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο ξανά από το αέριο

Με την εκούσια και την ακούσια συνδρομή των διυλιστηρίων η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε χθες στην αγορά στην τιμή του 1,38 ευρώ το λίτρο, αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών, αλλά ακριβότερα κατά 22,1% σε σχέση με την τιμή έναρξης πέρυσι (1,13 ευρώ το λίτρο). Σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθούν κατ’ ελάχιστον και οι πρόσθετες δαπάνες που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης είναι η φθηνότερη πηγή τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μέσα από συνεχείς ανατροπές, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας των διεθνών ενεργειακών αγορών, το πετρέλαιο θέρμανσης πήρε πίσω από το φυσικό αέριο τον τίτλο του φθηνότερου καυσίμου μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάθεσής του, όταν η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) ενημέρωσε τις εταιρείες εμπορίας ότι προσφέρει έκπτωση έως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ. Ετσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε από το 1,44-1,46 ευρώ το λίτρο στο 1,38 ευρώ και για τα πρατήρια της ΕΚΟ στο 1,31 ευρώ το λίτρο, μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 5% στη θυγατρική της. Τον δρόμο που άνοιξε η HELLENiQ ENERGY ως κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ακολούθησε το έτερο διυλιστήριο της χώρας, η Motor Oil. Kύκλοι του ομίλου τόνιζαν χθες ότι οι θυγατρικές του, Avin Oil, Shell και Cyclon, θα προσαρμόσουν τις τιμές στον ανταγωνισμό.

Κάπως έτσι, ξεκινώντας από την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (20 λεπτά συν ΦΠΑ), τη διπλή έκπτωση την οποία εκουσίως πρόσφερε η HELLENiQ ENERGY, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας με βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, και την ακούσια προσαρμογή της Motor Oil στον ανταγωνισμό, το πετρέλαιο θέρμανσης άρχισε να φθάνει στα ελληνικά νοικοκυριά σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την αναμενόμενη και φθηνότερο έως και 24% από το φυσικό αέριο.

Σε σχέση με πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη κατά 22,1% και του αερίου κατά 74,8%.

Υψηλότερη κατά 74,8% σε σχέση με πέρυσι παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου παρά τη γενναία επιδότηση των 90 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα. Οσοι ανάψουν τον καυστήρα φυσικού αερίου θα πληρώσουν τον Οκτώβριο 110 έως 160 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα από 102,5 ευρώ πέρυσι. Στα 160 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή κατά 50% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, θα πληρώσουν τα νοικοκυριά που θα ζεσταθούν με κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας και κάθε είδους ηλεκτρική συσκευή.
Η έκπτωση των 7,5 λεπτών στην τελική τιμή με ΦΠΑ που προσφέρει η HELLENiQ ENERGY στις εταιρείες εμπορίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, ισχύει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να βοηθήσει τον αρχικό εφοδιασμό. Η έκπτωση 5% στην τελική τιμή για όσους προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας από την ΕΚΟ λήγει στις 21 Νοεμβρίου. Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης σε έως και 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών για όλη την περίοδο της διάθεσης του προϊόντος.

«Με αφορμή την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, ο Ομιλος HELLENiQ ENERGY, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, προχωρεί σε μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξει τη μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών που το χρησιμοποιούν», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο όμιλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα