Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Peter Café Sport (est. 1918, Αζόρες, Πορτογαλία)

Ανταλλακτήριο συναλλάγματος, yacht club, γραφείο πληροφοριών, σημείο ενημέρωσης για τα καιρικά φαινόμενα, φιλανθρωπικό ίδρυμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τουριστική ατραξιόν… Το Peter Café Sport δεν είναι απλά ένα Ιστορικό Καφέ. Είναι –για πολλούς λόγους- ένα διεθνώς διάσημο Καφέ.

Το Peter Café Sport βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης Horta, στο νησί Faial, στις Αζόρες. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αλλά και βάση δημοσιευμάτων, αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο του αρχιπελάγους και ιδιαίτερα του νησιού. Υπάρχει μάλιστα μια χαρακτηριστική έκφραση που αφορά τους ναυτικούς και συνοψίζει τη σημασία του Cafe: «Αν πλεύσετε στην Horta και δεν επισκεφθείτε το Peter Café Sport, στην πραγματικότητα δεν έχετε δει την Horta», λένε.
Το Peter Café Sport ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1880 ως κατάστημα στο νησί. Εκεί μπορούσε κανείς να βρει κεντήματα, δαντέλες, ψάθινα καπέλα, ψεύτικα λουλούδια και πολλά ακόμα αντικείμενα που έφτιαχναν οι ντόπιοι, αλλά παράλληλα να πιεί και τον καφέ του. Το κατάστημα ανήκε στον έμπορο Ernesto Lourenço S. Azevedo ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην Εμπορική Εκθεση της Λισαβόνας το 1888. Το 1918 ο απόγονός του δραστήριου εμπόρου, ο Henrique Azevedo μετέφερε το κατάστημα που ονομαζόταν ως τότε «Το σπίτι των Αζορών» σε παρακείμενο κτίσμα, αλλάζοντας το όνομά του σε “Café Sport” εξαιτίας του πάθους του για τα σπορ. Ο Henrique Azevedo χρησιμοποίησε πρωτοποριακά στοιχεία στο Καφέ, τα οποία διατηρούνται ακόμα και σήμερα: η επιλογή επίπλων και το τότε λογότυπο του Καφέ, ένας αετός, έχουν μείνει αναλλοίωτα ως και τις μέρες μας.
Στα τέλη του 1930 ο Jose Azevedo, γιός του Henrique ανέλαβε τα ηνία του Καφέ, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο βρετανικό πλοίο HMS Lusitania II του βασιλικού ναυτικού. Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει στη Horta από το 1939 ύστερα από χτύπημα βόμβας που υπέστη. Σε αυτό το διάστημα ο Jose ανέπτυξε ισχυρους φιλικούς δεσμούς με το πλήρωμα και ένας από τους ναυτικούς, επειδή ο Jose έμοιαζε στον γιό του τον Peter, ο οποίος βρισκόταν στη Μ. Βρετανία και του έλειπε πολύ, ξεκίνησε να αποκαλεί τον Jose, Peter. Το όνομα έμεινε και το 1944, όταν ξέσπασε ο δεύτερος Παγκόσμιος ο «Peter» αρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με το Καφέ. Τραυματισμένοι και άρρωστοι, άνθρωποι που εψαχναν καταφύγιο, άλλοι που ήθελαν να ανεφοδιάσουν τα σκάφη τους ή να ξεκουραστούν για μερικές ημέρες έμεναν ως φιλοξενούμενοι στο Καφέ.
Το Peter Café Sport έγινε σημείο αναφοράς για όλους όσους περνούσαν από το νησί. Ηταν ένα μέρος πάνω από εθνικότητες, χρώμα δέρματος και πολιτικές πεποιθήσεις. Το Καφέ αποτελούσε καταφύγιο για όλους όσοι χρειάζονταν οποιαδήποτε βοήθεια.
Το 1975 το Καφέ μεταφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο κτίριο βόρεια στο νησί, ύστερα από εμπορική συμφωνία. Το μεγαλύτερο κτίριο βοηθούσε πολύ στη λειτουργία του Καφέ, ενώ ορισμένα στοιχεία άλλαξαν: ο αετός – σύμβολο του Καφέ, που αρχικά βρισκόταν έξω από το κτίριο μεταφέρθηκε μέσα στο Καφέ και τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση πάνω στο μπαρ. Επίσης, ένα νέο σύμβολο έκανε την εμφάνισή του: η εικόνα μιας φάλαινας αποτελεί το σημερινό λογότυπο του Peter Café Sport.
Σήμερα στο Καφέ λειτουργεί και μικρό μουσείο με την Ιστορία του Καφέ, αλλά και του νησιού. Επίσης το Καφέ φιλοξενεί συχνά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα. Το 1986, το περιοδικό Newsweek κατέταξε το Peter Café Sport μεταξύ των καλύτερων Καφέ του κόσμου.

PETER CAFE SPORT
R. José Azevedo 9, 9900-027 Horta
Αζόρες Πορτογαλία
petercafesport.com

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες