Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον ποταμό Μορώνη

» Aμεση έρευνα από Δήμο Χανίων και Περιφέρεια ζητά το WWF

 

“Εγκλημα” σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων χαρακτηρίζουν την αυθαίρετη παρέμβαση στον υγρότοπο του Μορώνη, άνθρωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων τονίζοντας την ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος να κινηθούν άμεσα σε βάρος αυτών που παρανόμησαν.

 

Την αγανάκτηση του για όσα έγιναν δηλώνει ο κ. Θάνος Γιαννακάκης επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς (Παγκόσμιο ταμείο για τη φύση). «Παλαιότερα είχαμε κάνει μια μελέτη για το Μορώνη ως WWF και επί δημαρχίας Σούδας του κ. Γιάννη Περάκη, ο άνθρωπος αυτός είχε όραμα για την περιοχή και στήριξε τη μελέτη για το ξεμπάζωμα του Μορώνη, την ανάδειξη και την προστασία του. Δυστυχώς από το 2011 και μετά όταν πέρασε η Σούδα στη δικαιοδοσία του Δήμου Χανίων παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις με όλους τους δημάρχους και τις τοπικές αρχές τίποτα δεν προχώρησε», τονίζει ο κ. Γιαννακάκης.
Βλέποντας τις φωτογραφίες των “Χ.ν.” από την περιοχή δηλώνει συγκλονισμένος από την εικόνα. «Αυτό που έγινε ήταν εγκληματικό και δεν ξέρω πραγματικά με την ανοχή ποιου έγινε! Εξαιτίας αυτής της παρέμβασης, καταστρέφοντας, “οργώνοντας” τον παρόχθιο χώρο είναι πολύ πιθανό να έχουμε ξέπλυμα του εδάφους και πολύ μεγάλη διάβρωση. Η φυσική βλάστηση που αποτελείται κυρίως από καλάμια και βούρλα σταθεροποιούν το υπόστρωμα. Παράλληλα αποτελεί καταφύγιο για την άγρια πανίδα της περιοχής. Η περιοχή αυτή πρέπει να προστατεύεται, απαγορεύεται στον αιγιαλό, στον παράχθιο χώρο να βάλεις μηχανήματα και να τα ξεπατώσεις όλα. Ο υπεύθυνος αυτός πρέπει να λογοδοτήσει και να πάει φυλακή. Ως WWF έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον Μορώνη, όμως δεν προχώρησαν τίποτα και τώρα έχουμε διάφορους αυτόκλητους “σωτήρες” που παρανομούν πλήττοντας το φυσικό περιβάλλον της Σούδας. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες! Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε αυθαίρετη παρέμβαση στο Μορώνη η πρώτη ήταν πριν από 3-4 μήνες».
Παράλληλα επισημαίνει πως το έργο ανάδειξης του υγρότοπου του Μορώνη προβλέπει το ξεμπάζωμα εκτάσεων συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

«ΑΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ;»
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φυσική βλάστηση που καταστράφηκε αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει στο νερό να ανέβει σε ύψος. Είναι πολύ χρήσιμες γιατί εμποδίζουν με φυσικό τρόπο το θαλασσινό νερό να πλημμυρίσει τις παράκτιες εκτάσεις», τόνισε μιλώντας στα “Χ.ν.” το μέλος της “Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων” κ. Φώτης Ποντικάκης. Σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη η βλάστηση της περιοχής εκτός του ότι κατακρατεί την άμμο βοηθάει στον σχηματισμό των αμμωδών ακτών «δεν επιτρέπουν παράλληλα στο να φτάσει το θαλασσινό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στις υπέργειες εκτάσεις. Είναι στην ουσία σαν να προκαλούμαι από μόνο μας τις πλημμύρες. Όταν θα πλημμυρίσουν την επόμενη φορά θα πρέπει να ξέρουν για ποιους λόγους έγινε αυτό. Η WWF έχει κάνει πολλές μελέτες για τον υγρότοπο του Μορώνη και την αξία του και είχε κάποια συνεργασία με το Δήμο παλαιότερα για την προστασία της περιοχής. Τώρα με την αλλαγή της δημοτικής αρχής δεν γνωρίζω τις προθέσεις της τελευταίας και αν υπάρχει αυτή η συνεργασία!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

8 Comments

  1. Ο Δήμος Χανίων πρέπει να ντρέπεται να έχει μία τοποθεσία με τόσο φυσικό κάλλος πέρα από την βιο-ποικιλότητα και τα πουλιά (ενδιαφέροντα μέρη για ορνιθολογικές εκδρομές) και να την εγκαταλείπει στο κάθε ανεγκεφαλο που παίρνει πρωτοβουλίες χωρις να βάζει τάξη. Πού είναι ο Δήμαρχος και η δημοτική Αρχή;;;;; Εκτός αυτού, επειδή τυχαίνει να περπατάω εκεί, το μονοπάτι δυστυχώς δεν συντηρείται και επίσης πετάνε σκουπίδια! Θα μάθουμε τελικά να προστατεύουμε αυτά που έχουμε;;;

  2. Το WWF λέει…….Ως WWF έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον Μορώνη, όμως δεν προχώρησαν τίποτα ……
    Ερωτήματα αναγνώστη:
    -Σε ποιόν και πότε κατέθεσαν τις προτάσεις τους;
    -Στον ενδιάμεσο χρόνο έλεγξαν αν οι προτάσεις τους προχωρούν;
    -Αναρωτήθηκαν τέλος γιατί οι προτάσεις τους δεν υλοποιούνται;
    Γνώμη αναγνώστη:
    Το ευκολότερο πράγμα είναι να καταγγέλλουμε τους πάντες γύρω μας και να θεωρούμε ότι εμείς δεν ευθυνόμαστε για τίποτα!

  3. Συμπερασματικά δηλαδή υπεύθυνο που δεν έχει προχωρήσει το έργο είναι το WWF. Ο Δήμος Χανίων που τόσες φορές ανακοινώνει μελέτες για αποκατάσταση της περιοχής δέκα χρόνια τώρα – και που στο τέλος δεν κάνει τίποτα- δεν έχει καμία ευθύνη, ο κάθε άσχετος που καταστρέφει δεν έχει ευθύνη. Αν και δεν εκπροσωπώ το WWF θα σας συμβούλευα κ Πατσουράκη να βρείτε τις απαντήσεις σας στο διαδύκτιο, εκεί υπάρχουν όλες.

  4. Δεν νομίζω ότι εννοούσα αυτό!
    Αυτή όμως η ρητορική,εμείς τους τα είπαμε αλλά αυτοί δεν έκαναν τίποτα,πρέπει να μας προβληματίσει!
    Δυστυχώς υπάρχουν παθογένειες στην κοινωνία μας και σε αυτές ακριβώς αναφέρομαι!

  5. Κατ΄αρχάς το WWF είναι περιβαλοντική οργάνωση και όχι υπηρεσία του Δημοσίου. Που σημαίνει ότι δεν έχει εξουσία για να επιβάλει. Το γραφείο που είναι στο Ηράκλειο με δύο άτομα αν δεν κάνω λάθος έχει υπό την επίβλεψη του όλη την Κρήτη και πάρα πολλά νησιά. Αν έψαχνες λίγο θα έβλεπες ότι και μελέτη έχει καταθέσει για τον Μορώνη (που σημαίνει πολλές ώρες εργασίας, μετακινήσεις και χρήμα) και έχει κάνει αρκετές δράσεις για τον Μορώνη (μέχρι και εθελοντές έφερε από την υπόλοιπη Ελλάδα που τους φιλοξένησε για μια εβδομάδα κάνονντας καθαρισμούς, ενημερώνοντας τους κατοίκους κλπ. κλπ.) και πάντα παρεμβαίνει προτρέποντας τους υπευθύνους, να κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί, γιατί είναι δημόσιος χώρος και όχι δικό του οικόπεδο να κάνει ότι θέλει. Και τελειώνω εδώ , δεν πρόκειτε να το συνεχίσω. Αν θέλεις πάντως να δεις την μελέτη που έχει καταθέσει το WWF ευχαρίστως να σου την στείλω.

  6. Αγαπητέ κύριε Αυγέρο ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να μου στείλετε την μελέτη! Η ηλεκτρ.διευθυνση μου είναι patsourakis.m@Gmail.com.
    Να μου επιτρέψετε επίσης να σας γνωρίσω ότι μαζί με άλλους συμπολίτες έχουμε δημοσιεύσει αρκετά κείμενα για το περιβάλλον.
    Ενδεικτικά αναφέρω δημοτικές κρήνες,πλαστικά στις καντίνες,δημοτικούς λαχανόκηπους,στρατόπεδο Μαρκοπούλου και άλλα!
    Εκτιμώ το ενδιαφέρον σας για τον Μορώνη και μακάρι το κείμενο των Χανιώτικών Νέων συν την επαγρύπνηση των δημοτών να φέρουν αποτελέσματα!!
    Με την ευκαιρία Χρόνια σας Πολλά!!

  7. Αγαπητέ κ. Πατσουράκη,
    Η παρέμβασή σας στα σχόλια αφήνει υπονοούμενα, ως εκ τούτου το πιο συνετό είναι να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
    Το WWF Ελλάς ολοκλήρωσε μια πρόταση με ιδίους πόρους για την αποκατάσταση της περιοχής του Μορώνη το 2010 (μπορείτε να δείτε τη μελέτη εδώ: http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/download_files/xartes/el_GR/WWF%20Hellas_Moronis%20wetland_Report_print_FINAL.pdf). Η πρόταση αγκαλιάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σούδας και εκείνη την περίοδο έγινε σημαντική προσπάθεια τόσο από τον Δήμο όσο και από το WWF ώστε να υπάρχει μια κοινωνική συναίνεση σε ένα έργο που αφενός θα βοηθούσε στην αντιπλημμυρική προστασία της Κάτω Σούδας ενώ θα επέστρεφε στους πολίτες ένα βιότοπο που μέχρι τότε ήταν κατεστραμμένος. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε ένα διάστημα 1-2 ετών έγιναν πάνω από 20 μετακινήσεις της ομάδας του WWF στην Σούδα για συζητήσεις με τους υπεύθυνους, ενημερώσεις των πολιτών, δημόσιες παρουσιάσεις κτλ. Το ίδιο διάστημα έγινε και μια καλοκαιρινή κατασκήνωση του WWF Ελλάς όπου 15 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έβαλαν πολλή, προσωπική εργασία τόσο για το ξεμπάζωμα της περιοχής όσο και ενημέρωσης των κατοίκων, κυριολεκτικά από πόρτα σε πόρτα!
    Η συνένωση των Δήμων και η ένωση της Σούδας με τα Χανιά σταμάτησε οποιαδήποτε προσπάθεια είχε γίνει και η πορεία του έργου έγινε απελπιστικά αργή. Ωστόσο το έργο ήταν «στα υπόψη» κάθε νέου Δημάρχου των Χανίων και με κάθε νέα Δημοτική Αρχή ήμασταν καλεσμένοι για να συζητήσουμε για το πως θα προχωρήσει το έργο (χωρίς συνέχεια ωστόσο από την πλευρά του Δήμου). Οι δράσεις μας βέβαια στην περιοχή (δράσεις καθαρισμού και ενημέρωσης των κατοίκων) συνεχίζονταν, όπως και οι μετακινήσεις μας… Μια απλή αναζήτηση στο δίκτυο θα σας λύσει τις όποιες απορίες έχετε. Ενδεικτικά εδώ (https://wwfaction.wordpress.com/tag/%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%82/) μπορείτε να βρείτε κάποια δικά μας δημοσιεύματα για τις δράσεις του WWF στην περιοχή.
    Όσο αφορά τα τελευταία γεγονότα στον Μορώνη, αυτά που έγιναν ήταν παράνομα. Σε μια δημόσια έκταση, στον αιγιαλό μπήκαν μπουλντόζες και όργωσαν/κατέστρεψαν τα πάντα. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να καταγγείλει τις παράνομες πράξεις που γίνονται σε δημόσιο χώρο. Αντίστοιχα οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να κινούνται άμεσα ώστε να αποτρέπεται και να αποκαθίσταται η υποβάθμιση και να πηγαίνει ο δράστης στην δικαιοσύνη. Φαντάζομαι συμφωνείτε με αυτά.
    Τώρα που μέσα σε λίγες γραμμές σας έγραψα για δράσεις ετών, ελπίζω να σας απαντήθηκαν τα όποια ερωτήματα έχετε.
    Φιλικά

  8. Κύριε Γιαννακάκη γεια σας
    Προσυπογράφω όσα αναφέρετε για τον Μορώνη και δεν σας κρύβω ότι,ως μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας τότε,συμμετείχα στις εκδηλώσεις και στις δράσεις σας!
    Θυμάμαι πολύ έντονα και τον κύριο Καλούστ Παραγκαμιάν.
    Όσα αναφέρετε για την αδιαφορία του Δήμου,σας λέγω ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια επί “Καλλικράτη”υπήρχε η νοοτροπία ότι Δήμος ήταν 10 τετρ. χιλ.του παλαιού Δήμου και όχι τα 356 τετρ.χιλ.του νέου Δήμου Χανίων!
    Αυτό καταλαβαίνετε πόση δυσφορία προκαλούσε στους παλαιούς Δήμους(Σούδας,Κεραμειών,θερίσου κλπ).
    Επιτρέψατε μου επίσης να δηλώσω διαθεσιμότητα σε όποιες πρωτοβουλίες αναλάβετε για την αποκατάσταση και ανάδειξη του υγροτόπου Μορώνη.
    Θα μελετήσω τα κείμενα που μου στείλατε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα