Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Σήμερα στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένα 2.590 Μεγαβάτ (MWp) φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2.050 MWp επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) υπολόγισε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας -ως προς τη δέσμευση γης, τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση νερού- και μας το παρουσιάζει.

—Δέσμευση γης

Η προβολή στο οριζόντιο επίπεδο των φωτοβολταϊκών πλαισίων των 2.050 MWp καλύπτει περίπου 12.300 στρέμματα, είναι δηλαδή λίγο μικρότερη από την έκταση του Δήμου Αμαρουσίου στην Αθήνα ή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Η συνολική έκταση που δεσμεύουν αυτά τα 2.050 MWp (μαζί με τα διάκενα μεταξύ των φωτοβολταϊκών συστοιχιών και την περιμετρική απόσταση ασφαλείας από τα όρια των γηπέδων) είναι περίπου 40.000 στρέμματα, όση δηλαδή είναι η έκταση του Δήμου Αθηναίων.

Για σύγκριση, η έκταση που καταλαμβάνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί και τα λιγνιτωρυχεία είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 253.000 στρέμματα, είναι δηλαδή 6,3 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ , η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37 εκατατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 32,2 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 120 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

—Κατανάλωση νερού

Για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων απαιτούνται κατά μέσο όρο 0,114 m3 νερού ανά παραγόμενη MWh . Η ποσότητα αυτή είναι 24 φορές μικρότερη ανά παραγόμενη MWh από ένα λιγνιτικό σταθμό (π.χ. του ΑΗΣ Καρδιάς όπου απαιτούνται 2,75 m3 νερού ανά παραγόμενη MWh) .

Το 2013 παρήχθησαν 3.648.101 MWh από τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά (14.417 πάρκα και 41.217 οικιακά συστήματα), δηλαδή απαιτήθηκαν περίπου 415.883 m3 νερού για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών, όσο δηλαδή καταναλώνουν ετησίως 4.240 νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είναι ιδιαίτερα υδροβόρα και βλάπτει την άγρια ζωή που ενδημεί σε υδροβιότοπους πέραν του υπόλοιπου περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Άλλωστε, αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πάνελ χωρίς τη χρήση νερού. Ενδεικτικά, διαβάστε για τα ρομπότ-καθαριστές.

—Αποσόβηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Στις θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2013 αποσόβησε την έκλυση περίπου 2,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: www.econews.gr 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα