» Πρεµιέρα για το 13ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας
Τα επίκαιρα ζητήµατα της κλιµατικής αλλαγής και της ενεργειακής µετάβασης θα βρεθούν στο επίκεντρο της σηµερινής, εναρκτήριας ηµερίδας του 13ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας στο Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυµα Αγία Σοφία).
Το πρόγραµµα της ηµερίδας διαµορφώνεται ως εξής:
-10.00-11.00: Χαιρετισµοί
Ενότητα Α
-11.00-11.30: Κλίµα: Ένας αγώνας δρόµου στο κενό.
Εισηγητής: Γιάννης Φίλης, Καθηγητής, π. Πρύτανης, Πολυτεχνείο Κρήτης
-11.30-12.00: Σύγκρουση ΑΠΕ-Βιοπικοιλότητας. Υπάρχει περιθώριο συµφιλίωσης;
Εισηγητής: ∆ρ. Πέτρος Λυµπεράκης, Ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήµιο Κρήτης
-12.00-12.30: ∆ικαίωµα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία: παρόν και µέλλον
Εισηγητής: Μαρία Μανιαδάκη, ∆ικηγόρος.
-12.30 14.00: Συζήτηση
Συντονιστής: ∆ηµήτρης Μαριδάκης , ∆ηµοσιογράφος, Χανιώτικα νέα.
Το απόγευµα θα ακολουθήσει Εργαστήρια µε θέµα «Μedia watchers 4Climate Change». Συµµετέχουν: Ιωάννα Κωσταρέλλα, Βασίλης Βασιλόπουλος, Θώµη Μπαλτζή, Στέλλα Νικητάκη.
TO ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το 13ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2025.
Το σχολείο – θεσµός για τον Αποκόρωνα, φιλοξενεί και φέτος µεταπτυχιακούς φοιτητές και επαγγελµατίες των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης µε στόχο την ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητηµάτων και το ρόλου των δηµοσιογράφων στην προβολή του περιβαλλοντικού ρεπορτάζ.
Ένα σηµαντικό µέρος του συνολικού προγράµµατος εµπεριέχει βιωµατικές δράσεις µε επισκέψεις σε περιβαλλοντικούς τόπους και σε πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά το περιβάλλον, τον πολιτισµό και την ιστορία.
Η διοργάνωση πραγµατοποιείται από το Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία µε το Εργαστήριο ∆ηµοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρµογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Συνδιοργανωτές είναι, επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακό Ταµείο Ανάπτυξης, ο ∆ήµος Αποκορώνου, το European Journalism Centre-Maastricht, µε την συνεργασία του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητήριου Χανίων (ΕΒΕΧ), του ∆ήµου Σφακίων, του ΚΠΕ Βάµου και την υποστήριξη της Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης-Επικοινωνίας, του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη και της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου. Το Θερινό Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου θα υπάρξει ειδική Θεµατική Ενότητα µε τίτλο MediaWatchers4Climate – Βιωµατικό Εργαστήρι για τη ∆ηµοσιογραφία, τα Μέσα και την Κλιµατική Αλλαγή που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU και το Ελληνικό ‘Ιδρυµα Έρευνας και Καινοτοµίας (ΕΛΙ∆ΕΚ).
Χορηγοί είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η ΕΤΑΝΑΠ, η Aegean Airlines, και τα αναψυκτικά Τεµένια.
Η επιστηµονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τις/τους: Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Ανδρέα Βέγλη, Βλάση Βλασίδη, Φανή Γαλατσοπούλου, Κλειώ Κεντερελίδου, Ιωάννα Κωσταρέλλα, Θώµη Μπαλτζή, Στέλιος Παπαθανασόπουλο, Φώτη Ποντικάκη και Αντώνη Σκαµνάκη.
Στην οργανωτική επιτροπή συµµετέχουν οι: Ιωάνννα Κωσταρέλλα, Θώµη Μπαλτζή, Κάτια Μεταξά, Αντώνης Σκαµνάκης, Στέλλα Νικητάκη, Σοφία Πρώιου και Μάκης Βέλλιος.