Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Περιβαλλοντικά

Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Και δυστυχώς για εμάς τους “ενοίκους” αυτού του πλανήτη η… σωτηρία αργεί ακόμη, και οι μεταβολές του καιρού θα είναι, αν δεν αλλάξει κάτι, η νέα μας καθημερινότητα…” [Κώστας Μπίθας, καθηγητής Οικονομικής του Περιβάλλοντος (Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, 23/7/21).

Οι παρατεταμένοι καύσωνες, όπως και οι νεο-ιοί ήρθανε στη γη για να μείνουν. Και ή θα συνηθίσουμε με τις νέες συνθήκες προσαρμοζόμενοι σ’ αυτές, ή θα πρέπει να πάρουμε δραστικά και γρήγορα μέτρα για να διορθωθεί, έστω και λίγο, η κατάσταση.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα εδώ και 50 χρόνια. Ωστόσο, δεν κάναμε τίποτε, ως ανθρωπότητα, για να αποφύγουμε την κλιματική αλλαγή. Πληρώνουμε τώρα τα λύτρα της απραξίας μας με ασύμμετρες καταστροφές, με πολυπληθείς θανάτους, με συνεχείς μετακινήσεις προσφυγικών πληθυσμών, με οικονομικές και υγιειονομικές κρίσεις, με κρίσεις ανθρωπίνων σχέσεων, με αλλαγές τρόπων ζωής και συμπεριφορών.

Πάμε προς την καταστροφή, ή είναι μια άλλη δοκιμασία της ανθρωπότητας για κάτι άλλο, πιθανόν καλύτερο; Οψόμεθα…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα