Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Περίθαλψη: Μια μορφή, Πολιτισμού και Καλοσύνης(*)

«Πριν από χρόνια κάποιος είχε ρωτήσει τη Μάργκαρετ Μιντ, ποιο είναι το αρχαιότερο σημάδι Πολιτισμού. Η διακεκριμένη Αμερικανίδα ανθρωπολόγος δεν αναφέρθηκε σε κάποιο τεχνούργημα, όπλο ή λατρευτικό αντικείμενο, αλλά σε ένα μηριαίο οστό 15.000 ετών που είχε σπάσει κι έπειτα είχε συγκολληθεί. Σ’ εκείνον τον προϊστορικό κόσμο, εάν έσπαγες το πόδι σου, ούτε να κυνηγήσεις για να φας μπορούσες, ούτε να αμυνθείς από τα σαρκοβόρα, συνεπώς πέθαινες. Το ότι κάποιος θεράπευσε το σπασμένο πόδι αυτού του ανθρώπου, το ότι του παραστάθηκε, τον προστάτευσε και τον τάιζε μέχρι κυριολεκτικά να σταθεί στα πόδια του, είναι για τη Μιντ το πρώτο σημάδι πολιτισμού. Άρα, πολιτισμός είναι πρωτίστως η παροχή βοήθειας και περίθαλψης στα μέλη της κοινωνίας που έχουν ανάγκη…»
(Πληροφορία Παύλου Μεθενίτη).

…Απόσπασμα, εισαγωγικό, ενός κειμένου που μου άρεσε εξαιρετικά, αλλά και… διήγειρε το σέμνωμά μου, για το ότι, κι εγώ πρώτιστα, πιστεύω βαθιά στον Πολιτισμό της Καλοσύνης, και το δηλώνω με χίλιους τρόπους, ξανά και ξανά, γραπτώς και… μεγαλοφώνως!(*)
Εκείνη η “Καλοσύνη” που μειγνύει τη γενναιοδωρία, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια, να συντρέχουν την αναγκαιότητα και την ανάγκη. Πολιτισμός, λοιπόν, και ευαισθησία για προσφορά εθελούσια, αυθόρμητη δίχως αμοιβή, με έμπρακτο “απτό” αποτέλεσμα, ταυτίζονται απολύτως!
…Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, στο Τσατσαρωνάκειο της Μητρόπολης, στο Καστέλι, και το σχετικό θέμα αναπτύσσεται ικανοποιητικά από την κα Χρυσηίδα Πευκιανάκη, κοινωνική λειτουργό.
“Ο Εθελοντισμός και η σημασία του”.

Η σημασία του ασφαλώς και η αξία του στην αναγκεμένη ζωή.
Την εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η ομιλία, οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος κυριών “Η Κοινωνική Πρόνοια” και τίμησε πολύς κόσμος, που είχε καιρό να ζήσει αυτή τη θαλπερή κοινωνική βραδιά της γιορτής, για ευχές, ζεστό τσαγάκι αρωματικό και γλυκίσματα της “χειροποίητης αγάπης”. Η πρόεδρος κα Ανθούλα Νταγκουνάκη καλωσόρισε ζεστά, ο σεβασμιώτατος χαιρέτισε ικανοποιημένος, ο δήμαρχος κύριος Μυλωνάκης, ο κύριος Σταθάκης και παρόντες εκπρόσωποι της θεσμικής δυναμικής της περιοχής, καθώς και αρκετός κόσμος.
Στη βραδιά τιμήθηκαν ο υπέρ-αθλητής μας Κωστής Βαρουχάκης, καμάρι της περιοχής μας για τις αθλητικές του επιδόσεις, και ο Γεράσιμος Στυλιανακάκης, παιδί ειδικών ικανοτήτων, που αντάμα απολύουν από καιρό με τον Κωστή τα ελπιδοφόρα μηνύματα στις συνειδήσεις και στις καρδιές του “καθαρόαιμου” Ανθρωπισμού!
Εκείνου που αναδεικνύεται και φωτίζεται εύκολα, πανεύκολα αναγνωρίσιμος. Ο Εθελοντισμός στη ζωή μας, οξυγόνο και δροσιά! Σωστά, απολύτως σωστά, τονίζεται ότι θα πρέπει η εθελοντική προσφορά να υποστηρίζεται ανεπιφύλακτα και δυναμικά από την Πολιτεία, και την κοινότητα βεβαίως, προς όφελος των μελών της! Χαρά στην κοινωνία που βιώνει αυτό το ηθικό κι ανθρωπιστικό αγαθό!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα