Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Περί ναού Αθηνάς

Ο Έλγιν επέφερε μεγάλες καταστροφές στον ναό της Αθηνάς, προκειμένου να αποσπάσει, τα γλυπτά της ζωφόρου, των μετώπων και των εναέτιων γλυπτών των τυμπάνων.

Προκειμένου να αφαιρέσει τις μετώπες, κατέστρεψε ολόκληρο το γείσο, τα τρίγλυφα κ.λπ. μέλη.

Η καταστροφή που επέφερε ήταν τεράστια. Έκανε περιοδεία και πήρε και άλλα έργα τέχνης συστηματικά. Οι Τούρκοι ήταν αδιάφοροι, διότι δεν είχαν τη γνώση της αξίας των έργων.

Παρ’ όλα αυτά τον Παρθενώνα τον σέβονταν, επειδή είχαν χτίσει εντός του σηκού, τζαμί με μιναρέ.

Μάλιστα, όταν, λόγω βάρους τεράστιου, έπεφταν από τα ικριώματα τα μέλη και διαλύονταν, κάποιος Τούρκος του επετέθη, ενστικτωδώς αναγνωρίζοντας ότι ήταν κακό η καταστροφή.

Επίσης, γινόταν και απολάξευση των μελών προκειμένου να “αλαφρώσουν” για καλύτερη μεταφορά.

Έχουν γραφτεί αρκετά για τα μέγιστα αυτά έργα τέχνης. Η βιβλιογραφία είναι τεράστια. Και μεγάλοι επιστήμονες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για τον Παρθενώνα και τα άλλα έργα της Ακρόπολης.

Στον Παρθενώνα θα βρούμε την αρμονία, την τελειότητα, μέσα από τα μαθηματικά, τη γεωμετρία, τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, την κοινωνιολογία, την τεχνολογία, την τέχνη.

Άγνωστα σε πολλούς, το δάσος των γνώσεων και γύρω από τον υπέροχο ελληνικό μύθο του κάλλους. Μετά τον Παρθενώνα, τον ναό της Αθηνάς, ο άνθρωπος δεν έφερε στους κατοπινούς αιώνες κάτι νεότερο. Στον Παρθενώνα καταξιώνεται η αρετή και η γνώση. Και εκεί σταματά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες