Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Περί αξιολόγησης εκπαιδευτικών

» Προς την υπουργό Παιδείας

Κυρία υπουργέ,
επειδή όλοι οι παλαιοί εκπαιδευτικοί έχουμε περάσει από μια διάτρητη εκπαιδευτική αξιολόγηση και συγκεκριμένα από το Δημοτικό σχολείο μεταπολεμικά, συμφωνώ με τα περισσότερα από τις αποφάσεις σας και τη νομοθετική ρύθμιση.
Όμως στο Δημοτικό, για ν’ ανέβει το επίπεδο μόρφωσης, εκτός των άλλων επιβάλλεται να υπάρχουν τρεις σχολικοί σύμβουλοι – αξιολογητές α) ένας θεωρητικών μαθημάτων, δηλ. Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Πολιτική Αγωγή β) ένας Πρακτικών δηλ. Μαθηματικά, Φυσική Πειραματική – Χημεία, Γεωγραφία και γ) κάθε 2 αντιπεριφέρειες (νομοί) ένας Μουσικής, Σωματικής (γυμναστής) και Αισθητικής Αγωγής.
Αυτοί θα πηγαίνουν σε κάθε σχολείο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο και θα βλέπουν το επίπεδο της τάξεως, τα εποπτικά μέσα του σχολείου και θα κάνουν μια διδασκαλία υποδειγματική με τον διδάσκοντα, οριοθετώντας τους επιθυμητούς αλλά εφικτούς σκοπούς της μάθησης. Περί τον Δεκέμβριο θα συναντιούνται για να δουν πώς προχωρεί η εκπαιδευτική διαδικασία, αν βρίσκονται μέσα στους στόχους που χάραξαν ή όχι και γιατί, που ολοκληρώνεται μέχρι τον Φεβρουάριο περίπου. Αρχές Μαρτίου ή τέλος, ανάλογα με τον αριθμό των τμημάτων της περιοχής ευθύνης του αξιολογητή, θα αρχίζει η αξιολόγηση στο τι πέτυχαν και τι όχι. Θα συντάσσεται έκθεση και από τον διευθυντή που θα κριθεί ο εκπαιδευτικός μ’ αυτή στο μέλλον για ανώτερες θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση.
Το μεγάλο κέρδος για τον εκπαιδευτικό θα είναι ότι θα βγουν στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (ακατάλληλα κτήρια, αίθουσες άθλησης, Μουσικής κ.λπ.) και βασικά τεράστια λάθη στα βιβλία, στην οργάνωση κάθε γνωστικού αντικειμένου που να ισχύει η διδακτική αρχή από λίγα και απλά, στα πολλά και σύνθετα του κάθε μαθήματος. Να μη φεύγουν κυρία υπουργέ μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο που να μετρούν με τα δάχτυλα στην αριθμητική (η αισθητοποίηση των αριθμών είναι στην Α΄ τάξη) και να κάνουν ατελείωτα ορθογραφικά λάθη, δηλ. να είναι αστοιχείωτοι, τελειώνοντας τη Στοιχειώδη εκπαίδευση. Έχετε την ευθύνη ύπαρξης του Ελληνισμού μελλοντικά.

Γιάννης Καμηλάκης
συν/χος διδάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα