Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περί “ατομικής ευθύνης”

Παρά την αναγγελία του πρωτογενούς πλεονάσματος που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι, τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά. Εκεί που διαφημιζόταν το τέλος του μνημονίου, άνοιξε μια άλλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους με νέα συμφωνία. Οι δανειστές ασκούν ασφυκτική πίεση και η τρόικα δεν έρχεται. Μπορεί να υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης μ’ αυτήν. Μαθαίνουμε ότι οι αρμόδιοι της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες συζητούν ότι δεν θα γυρίσει η τρόικα, αν δεν προηγηθούν οι συμφωνίες που θέλουν. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ντάισελμπλουμ με τον Ολι Ρεν ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να κλείσουν μια συμφωνία τώρα τον Φεβρουάριο για ν’ αποφασισθεί η εκταμίευση των 4,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Αυτό το δίδυμο προειδοποιεί την κυβέρνηση “δεν κάνετε ό,τι σας λέμε κι εμείς δεν ερχόμαστε”! Στηρίζονται στον σκληρό Σόιμπλε, έχοντας πλήρη γνώση τι ακριβώς διαδραματίζεται μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, πάνω στο ελληνικό θέμα, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αντιμετωπίζει αποσταθεροποιητικά σημάδια στην εφαρμογή του προγράμματος.
Εχουμε και το άλλο δίδυμο τον νέο αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο της Γερμανικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν που συμφωνούν με την έκθεση της Μπούντεσμπανκ, στην οποία αναφέρεται ότι για τη μείωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών να συμμετέχουν οι ιδιώτες, οι οποίοι πρέπει να εναρμονιστούν με τη θεωρία της “ατομικής ευθύνης” πάνω στα περιουσιακά τους στοιχεία. Που σημαίνει ότι προετοιμάζεται κάτι παρόμοιο με την περίπτωση της Κύπρου.
Απ’ τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα και τη νηφαλιότητα του κ. Σαμαρά ως προς τον χρόνο επιστροφής της τρόικας φαίνεται ότι προσπαθούν να δείξουν ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά τις ασκούμενες πιέσεις. Θα ήταν από τ’ ασυνήθιστα, αν τους έδιναν να καταλάβουν ότι οι εκβιασμοί δεν περνάνε πια, ότι πρέπει να υπάρχουν όρια στις υποδείξεις τους και ότι βιαζόμαστε ν’ απαλλαγούμε απ’ το Δ.Ν.Τ. Να άφηναν να εννοηθεί ότι πρέπει να ξεχάσουν αυτά που μας έλεγαν: “αν δεν κάνετε αυτά που σας λέμε, δεν ερχόμαστε”.
Μπορούν να τα πουν αυτά; Φαντάζομαι πως όχι.
Η φιλοσοφία της γερμανικής Ευρώπης είναι να απαλειφθεί το κακόηχο “μνημόνιο”, να μην ακούγεται η λέξη “μέτρα”, αλλά να μιλάνε για “στόχους” και “συμφωνίες” βάσει των οποίων θα ασκείται η οικονομική εποπτεία με αυστηρότερους ελέγχους και θα παρακολουθείται κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Οι Βρυξέλλες παίζουν το παιχνίδι τους και η Ουάσιγκτον το δικό της με διακριτικότητα. Δεν θα μας κάνουν κούρεμα. Θα ρυθμίσουν το χρέος με άλλο τρόπο και θα μείνουμε αιχμάλωτοι.
Δεν βλέπουν με καλό μάτι το άνοιγμα του κ. Σαμαρά προς τον τρίτο πόλο. Ομως δεν τους πειράζει, διότι μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τις δεξιόστροφες κυβερνήσεις με αριστερόστροφη ή και με μείγμα.
Σιγά – σιγά τη βάζουν στο “κόλπο” μαθαίνοντάς της τα κρυφά πλοκάμια της αναρρίχησης στην εξουσία.
Υπάρχει σχέδιο για τις χώρες του Νότου στις οποίες διευρύνεται η ανισότητα έτσι ώστε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνον σ’ αυτές, αλλά και στις υπόλοιπες της Ευρώπης. Το βλέπουν κάθε φορά οι ισχυροί που συνέρχονται στο Νταβός. Τώρα φοβούνται ότι με τις ευρωεκλογές θα ενισχυθούν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, οι χώρες των οποίων δεν τίθενται αλληλέγγυες προς τις απόψεις των Βρυξελλών.
Γι’ αυτό χτύπησε συναγερμός ν’ αλλάξουν πολιτική, να αντικαταστήσουν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης να σωθούν μόνον οι ισχυροί.
Θέλουν να μας κρατούν σ’ αυτού του είδους την πολιτική κονίστρα. Ο λόγος είναι ότι δεν τελείωσε ακόμη ο πειραματισμός τους, να δουν πόσο ένας λαός μπορεί ν’ αντέξει. Είμαστε απ’ τις περίεργες περιπτώσεις που οι Ελληνες όσο κι αν υποστούν πιέσεις, δεν θα βρεθούν ποτέ στα αζήτητα! Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές… αρκεί οι διοικούντες να πάψουν να αλληθωρίζουν προς μια κατεύθυνση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα