Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περί αστροφωτογράφισης

» ή ένα φωτογραφικό ταξίδι στη… Βόρεια Αμερική

Στην αστροφωτογράφιση
Ο αστερισμός του Κύκνου που μεσουρανεί στον καλοκαιρινο ουρανο τους θερινούς μηνες , εχει αρκετα όμορφα  νεφελώματα  και εξάπτει το ενδιαφέρον των αστροφωτογράφων . Λογω των καλων καιρικών συνθηκών,  αφιερώνουμε περισσοτερο χρόνο στα δημιουργικά ξενύχτια μας.
Αρκετά από αυτά τα νεφελώματα εκτός από την κωδική  ονομασία που έχουν στις λίστες της Διεθνους Αστρονομικής Ενωσης, τους εχει δοθεί και μια δευτερη λόγω του σχήματός τους, όπως πχ: νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής, νεφέλωμα κουκουλι, νεφέλωμα πελεκάνος  κλπ. Ενας από τους πιο αγαπημένους και πολυφωτογραφημένους στόχους για τους αστροφωτογράφους ειναι το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής. Ο λόγος ήταν η ομοιότητα του σχήματός του με την Βόρεια Αμερική και τον κόλπο του Μεξικού, παράλληλα βέβαια με την ονομασία που ειναι καταχωρημένο στις λίστες της Διεθνους Αστρονομικής Ενωσης ως   NGC 7000 ή Caldwell 20, Ειναι σχετικά ευκολο στην καταγραφή του με ειδική αστροκάμερα και τα κατάλληλα φίλτρα.  Στην παρατήρηση με ενα ερασιτεχνικο  τηλεσκόπιο   φαινεται σαν ενα αχνο σύννεφο.
Η βραδιά στις 27 Αυγουστου ηταν αφιερωμένη στην καταγραφη αυτου του ομορφου νεφελώματος. Μετά απο τέσσερις ωρες συνεχών λήψεων  το αποτέλεσμα ειναι αυτο της φωτογραφιας.
Εγιναν 24 συνολικα λήψεις μεγάλου χρονου -των 10 λεπτών η καθε μία –  με ειδικά φίλτρα καταγραφής του Υδρογόνου και του Οξυγόνου και στη συνέχεια με ειδικά προγράμματα εγινε η επεξεργασία.  Με το υλικό από τα  δύο αυτα φίλτρα δημιούργησα μια χρωματική παλλέτα που ονομάζεται bicolor, που στην ουσία αντικαθιστά την κλασσικη παλέττα RGB  με βάση την οποία δόθηκε και η τελική χρωματική αποχρωση.

Ο αστερισμός του Κύκνου στην Ελληνική μυθολογία
Ο Κύκνος (λατινικά: Cygnus, συντομογραφία: Cyg) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Ο Κύκνος βρίσκεται ολόκληρος στο Βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας πλην όμως είναι αμφιφανής (δηλαδή μόνο για κάποιο χρόνο  βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα ) στην Ελλάδα. Συνορεύει με έξι αστερισμούς, τους: Κηφέα, Δράκοντα, Λύρα, Αλώπεκα, Πήγασο και Σαύρα
Η ονομασία Κύκνος οφείλεται στον Ερατοσθένη, ενώ οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον αστερισμό `Ορνις (= πουλί γενικά). Ο Άρατος τον χαρακτηρίζει αιόλον, δηλαδή πτηνό που πετά γρήγορα, ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει στον κύκνο. Επειδή όμως το επίθετο «αιόλος» στον Σοφοκλή σημαίνει και τον αστραφτερό, τον γυαλιστερό, τον γεμάτο αστέρια («αιόλα νυξ»), μπορεί εδώ να δικαιολογείται από τη θέση του αστερισμού μέσα στον Γαλαξία. Κατά την Ελληνιστική μάλλον εποχή συγκεκριμενοποιήθηκε ως το μυθικό πρόσωπο Κύκνος, γιος του θεού Άρη ή του Σθενέλου, αλλά και ως ο κύκνος στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας για να ζευγαρώσει με τη Λήδα και να γεννηθούν οι δίδυμοι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης καθώς και η Ωραία Ελένη που ήταν η αφορμή του Τρωικού πολέμου. “Το λαμπρότερο αστέρι του Κύκνου, ο υπεργίγαντας Ντενέμπ είναι πρώτου μεγέθους.  Είναι εξαιρετικά φωτεινό, περίπου 60.000 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο.  Εάν ήταν τοποθετημένο στο κέντρο του ηλιακού συστήματός μας, ο Ντενέμπ θα έφτανε μέχρι τη Γη”. physics4u.gr

Το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής στην αστρονομία
Το Νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής (λόγω του σχήματός του) γνωστό και ως NGC 7000 ή Caldwell 20, είναι νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 1.600 – 1.800 ετών φωτός. Είναι ένα μεγάλο σε έκταση νεφέλωμα και χωρίζεται από το νεφέλωμα του Πελεκάνου με μια σκούρα γραμμή σκόνης, αλλά τα δύο νεφελώματα είναι στην πραγματικότητα το ίδιο νεφέλωμα.
Το νεφέλωμα πιθανόν ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ τις 24 Οκτωβρίου 1786. Ο Ουίλιαμ καταλογράφησε μια «αχνή, υπερβολικά εκτεταμένη και διάχυτη νεφελότητα» στη περιοχή ως H V.37. Η οριστική ανακάλυψη έγινε από τον Τζον Χέρσελ πριν το 1833, ο οποίοε το συμπεριέλαβε στο κατάλογό του ως GC 4621. Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Μαξ Βολφ το 1890.
Το Νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής έχει έκταση περίπου τέσσερις φορές αυτής της πανσελήνου, αλλά επειδή έχει μικρή επιφανειακή φωτεινότητα συνηθώς δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Δεδομένου ότι ότι το νεφέλωμα απέχει από τη Γη περίπου 1.800 έτη φωτός, υπολόγιζεται ότι έχει διάμετρο περίπου 130 έτη φωτός. Πήρε το όνομά του εξαιτίας της ομοιότητας του σχήματός του με την Βόρεια Αμερική, καθώς ένα σκοτεινό νεφέλωμα σχηματίζει τον Κόλπο του Μεξικού και την Φλόριντα. Το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής μαζί με το νεφέλωμα του Πελεκάνου και το σκοτεινό νεφέλωμα LDN 935 θεωρούνται ότι είναι ένα νεφέλωμα. Βρίσκεται στον βραχίονα του Ωριώνα.
Το νότιο τμήμα του νεφελώματος (που αντιστοιχεί στην Κεντρική Αμερική) ονομάζεται τείχος του Κύκνου και είναι το τμήμα στο οποίο σχηματίζονται νέοι αστέρες. Σε αυτή την περιοχή το υπεριώδες φως από τα νέα άστρα ιονίζει το διαστρικό αέριο και το κάνει να ακτινοβολεί.Σε όλο το νεφέλωμα έχουν εντοπιστεί ύστερα από παρατηρήσεις το 2011 με το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ 2.076 υποψήφια νεαρά αστέρια, περίπου 10 φορές περισσότερα από ότι πριν. Τα νεαρά αστέρια περιβάλλονται από σκόνη και έτσι δεν είναι ορατά στο ορατό φως, αλλά μπορούν να παρατηρηθούν στα υπέρυθρα μήκη κύματος.
Σε αντίθεση με άλλα νεφελώματα, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο σμήνος από αστέρες μεγάλης μάζας στο Νεφέλωμα της Αμερικής. Παρατηρήσεις στο υπέρυθρο δείχνουν ότι ένα τέτοιο σμήνος βρίσκεται στο τμήμα του νεφελώματος που αντιστοιχεί στον Κόλπο του Μεξικού, κάθως εκεί βρίσκεται το λαμπρότερο τμήμα του νεφελώματος, αλλά κρύβεται πίσω από πυκνή σκόνη.wikipedia
Ο αστερισμός του Κύκνου είναι πολύ πλούσιος σε σώματα του δικού μας Γαλαξία: νεφελώματα, ανοικτά αστρικά σμήνη, άλλους ενδιαφέροντες αστέρες, κλπ.. Στο μέλλον θα μας απασχολήσει ξανά ο ενδιαφέρων αυτός αστερισμός με κάποια απο τα πανέμορφα αντικείμενα  που περικλειει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα