Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Πενταετής συμφωνία για έξι βάσεις

Η πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί, για να εμπεδωθεί η ιδέα, ότι οι ΗΠΑ, μετά την μονομερή απόφαση Μπάιντεν αποχώρησης απ’ το Αφγανιστάν, βρίσκεται σε αναστρέψιμη πορεία. Η διατλαντική Συμφωνία “A.UK.US.”που ξάφνιασε τους Ευρωπαίους ήταν η πρώτη κίνηση. Επηκολούθησε η αναγγελία υπογραφής νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, που θεωρείται, ότι αποτελεί “κλειδί” για τις εξελίξεις και στροφή του Λ. Οίκου, προκειμένου να μην αποπροσανατολισθούν, οι ΗΠΑ και χάσει ο Μπάιντεν το γόητρο του πλανητάρχη.
Οι Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει την τακτική συντήρησης μεγάλων βάσεων και δείχνουν ενδιαφέρον για πολλά και μικρότερα σημεία μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας, στα οποία θα τους παρέχονται πολλές διευκολύνσεις με χαμηλό κόστος. Με την προς υπογραφήν Συμφωνία τον επόμενο μήνα, αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπ. Εξωτερικών Δένδια και Μπλίνκεν, επεκτείνεται η Αμερικανική παρουσία επί ελληνικού εδάφους εκτός από τη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη, επί πλέον στο Πετροχώρι της Ξάνθης και στη νήσο Σκύρο. Προβλέπεται δε η σύμβαση να είναι 5ετούς ισχύος, για να υπάρχει σταθερότητα και ικανός χρόνος απόσβεσης των αναγκαίων έργων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ο ανώτατος δ/τής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη θεωρεί, ότι ο έλεγχος και η επιμέλεια των θέσεων της Συμμαχίας λειτουργεί αποτελεσματικότερα με τη βελτίωση των τοποθεσιών, που προσφέρουν οι επιλογές των Αμερικανών με τη νέα 5ετή ελληνοαμερικανική αμυντική Συμφωνία.
Η σύμβαση αυτή δίνει στην κυβέρνηση Μπάιντεν έναν συνεχόμενο αέρα πρωτοβουλιών μετά τη Συμφωνία “A.UK.US.” που έγινε για χάρη της Αυστραλίας, η οποία αισθανόταν απειλητικά την ανάσα της Κίνας από επιθετικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Ινδοειρηνικού ωκεανού.
Η αναβαθμισμένη σύμβαση βρίσκει “ευήκοα ώτα” χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς. Θεωρείται αυτή η αποδοχή ως κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση για μόνιμη ασφάλεια κατόπιν της επανάληψης προκλητικότερων επεισοδίων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η χώρα μας πράττει αυτό που θεωρεί ως δεδομένα, να χαράξει μια στρατηγική για την ασφάλειά της με την αμερικανική επιλογή στο νέο διεθνές περιβάλλον, που οικοδομείται, για ν’ αντιμετωπίσει ζέοντα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι υπουργοί εξωτερικών Δένδιας και Μπλίνκεν θα πρέπει να εντάξουν στις συζητήσεις και το κρισιμότατο κεφάλαιο των Ελληνοτουρκικών θέσεων. Χρειάζεται μεγάλη διπλωματική μαεστρία στο να πάρουμε κάτι έναντι αυτών, που δίνουμε. Να μην διαφεύγει από μερικούς, ότι η περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και τα Δυτικά Βαλκάνια ως προς την ευρωπαϊκή τους πορεία εξαρτώνται απ’ την ελληνική διπλωματία και την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεών της με τους παραδοσιακούς συμμάχους της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες