Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Παιδότοπος

 

Γ1 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
«Α να ’χα ζώα»

 

Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Σπίτι με κήπον” το τίτλος ενός απ’ τα “κρυμμένα” ποιήματα του μεγαλύτερου Ελληνα ποιητή, του Κ.Π. Καβάφη, που ωστόσο έχει “ανθολογηθεί” στο βιβλίο της Γλώσσας της Γ’ Δημοτικού. «Α να ’χα ζώα», λέει σ’ ένα στίχο του ο Αλεξανδρινός Ποιητής, για να μας “αραδιάσει” στη συνέχεια, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα ζώα που θέλει… “Α να ’χα ζώα” και ο τίτλος του σημερινού Παιδότοπου που περιέχει αποσπάσματα από τα “Σκέφτομαι και γράφω” που έγραψαν και κάποιες από τις ζωγραφιές που έκαναν τα παιδιά της Γ1 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων, ύστερα από τη διδασκαλία του ποιήματος, στο στάδιο της έκφρασης. Στα ζώα που έχει ο κήπος του σπιτιού των ονείρων τους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους. Να δώσω πρώτα τα συγχαρητήρια μου στη δασκάλα τη Μαρίνα Φλεμετάκη, ή στους μαθητές και στις μαθήτριές της; Μάλλον το πρώτο. Κατά το δάσκαλο και οι μαθητές τους. Πάντα άξια κυρία Μαρίνα! Πάντα τέτοιες εργασίες να κάνετε στην τάξη σας, καλά μου Τριτάκια (ένα απ’ αυτά και η εγγονή μου η Ευδοκία) για να χαίρονται και οι γονείς σας και οι γιαγιάδες με τους παππούδες σας κι όλοι οι άλλοι που σας αγαπούν!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Σπίτι με Κήπον

Ήθελα νάχω ένα σπίτι εξοχικό
μ’ έναν πολύ μεγάλο κήπο – όχι τόσο
για τα λουλούδια, για τα δένδρα, και τες πρασινάδες
(βέβαια να βρίσκονται κι αυτά· είν’ ευμορφότατα)
αλλά για νάχω ζώα. Α νάχω ζώα!
Τουλάχιστον επτά γάτες – οι δυο κατάμαυρες,
και δυο σαν χιόνι κάτασπρες, για την αντίθεσι.
Εναν σπουδαίο παπαγάλλο, να τον αγροικώ
να λέγει πράγματα μ’ έμφασι και πεποίθησιν.
Από σκυλιά, πιστεύω τρία θα μ’ έφθαναν.
Θάθελα και δυο άλογα (καλά είναι τ’ αλογάκια).
Κ’ εξ άπαντος τρία, τέσσαρα απ’ τ’ αξιόλογα
τα συμπαθητικά εκείνα ζώα, τα γαϊδούρια,
να κάθονται οκνά, να χαίροντ’ οι κεφαλές των.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Το εξοχικό μου βρίσκεται στους πρόποδες ενός επιβλητικού βουνού δίπλα στις εκβολές μιας σμαραγδένιας λίμνης. Είναι ένα απλό διώροφο σπιτάκι με ένα μεγάλο περιβόλι όπου έχω φυτέψει με αγάπη διάφορα είδη δέντρων με την βοήθεια και τις χρυσές συμβουλές του παππού μου […]
Δίπλα από το σπίτι μου βρίσκεται ένας μικρός στάβλος με πέντε ζωηρά άλογα, δέκα ναζιάρες γάτες και τρεις σκύλους – φύλακες που είναι για μένα οι πιο καλοί φίλοι.
Γύρω – γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας χώρος με αγριολούλουδα που δίνουν ευωδία και ομορφιά σε όλο τον χώρο: μαργαρίτες, ανεμώνες, αγριοτριανταφυλλιές, κυκλάμινα […]
Νεφέλη Νίκου

[…] Θα ήθελα επίσης μια οικογένεια με κουτάβια. Θα είχα και χήνες, κουνέλια και πρόβατα. Οι αγελάδες θα μου έδιναν γάλα. Εκεί θα υπήρχαν και κότες με κοτοπουλάκια και γαλοπούλες με γαλοπουλάκια.
Φρειδερίκη Δασκαλάκη
[…] Θα ήθελα να είναι κοντά η θάλασσα να έκανα πολλές βουτιές και πολλά μπάνια. Επίσης θα ήθελα να φοράω τη μάσκα μου και να μελετάω τα πολλά και παράξενα είδη ψαριών.
Κέλλυ Χατζησταύρου
Στο πλάι θα έχει ένα περίεργο γκαράζ για να βάζω το αυτοκίνητό μου. Στην πίσω μεριά θα ήθελα να έχει μια μικρή φάρμα με πολλά ζώα. Τα αγαπημένα μου ζώα θα ήταν τα άλογα γιατί είναι μεγάλα και γρήγορα.
Δημήτρης Μετζιδάκης

Αν είχα ένα αγρόκτημα θα έβαζα πολλά ζώα! Ας πούμε μια γάτα, έναν σκύλο, προβατάκια, μια κατσίκα, ένα γκρίζο γαϊδουράκι. Επίσης μια ασπρόμαυρη αγελάδα, ένα στρουμπουλό γουρούνι που να κυλιέται μέσα στις λάσπες. Ενα άλογο, μια χήνα και έναν όμορφο κούνελο! […]
Σοφία Μπιαντσάρντι
Το ονειρεμένο μου σπίτι θα ήθελα να έχει και έναν μεγάλο κήπο. Ο κήπος θα ήθελα να έχει δέντρα, λουλούδια και κυρίως ζώα. Όπως άλογα, χήνες, γάτες, σκύλους και πάπιες. […]
Γιάννης Σπανουδάκης

Θα ήθελα να είχα ένα σπίτι στην εξοχή. Θα ήταν δίπλα σε δάση και ποτάμια. Να είχα μια μεγάλη αυλή με πολλά ζώα όπως κότες, σκύλους, γάτες, άλογα και πολλά άλλα.
Βαγγέλης Βλαμάκης
[…] Θα ήθελα και πολλά ζώα όπως τρεις γάτες, ένα άλογο και έναν σκύλο. Στο εξοχικό μου που θα είχε μεγάλο χώρο θα έκανα ιππασία. Θα προτιμούσα βέβαια το εξοχικό μου να είναι κοντά στη θάλασσα.
Αδριανή Κοκκίνου

[…] Θα ήθελα να είχε γύρω απ’ το εξοχικό μου παπαρούνες, τριαντάφυλλα, μαργαρίτες και κυκλάμινα. Επίσης θα ήθελα έναν γάιδαρο, τρία γουρουνάκια, επτά κότες και έναν κόκορα.
Στράτος Λυμπερίδης
[…] Τα ζώα που έχω είναι δύο καφέ άλογα, λίγα προβατάκια, ένα γουρουνάκι και κοτούλες που μου δίνουν αυγά. Ακόμα έχω έναν μπλε παπαγάλο, τον Κορνήλιο, μια άσπρη γάτα, την Κλεοπάτρα, και έναν όμορφο ζωηρό σκύλο που τον λένε Ροκάν επειδή συνέχεια ροκανίζει.[…]
Μυρτώ Λάμπρου

[…] Τον παπαγάλο τον ονόμασα Αδριανή και τα δύο κουταβάκια τα λένε Μυρτώ και Ευδοκία. Τις δύο γάτες τις ονόμασα Σοφία και την άλλη Κέλλυ. Το ένα κοτοπουλάκι το λένε Ελλη, το άλλο Ευτυχία και τη μαμά που είναι μπροστά την λένε Φρειδερίκη. Θα ’θελα να ’χω και δύο άλογα. Το ένα άλογο να το λένε Αντα και το άλλο να το λένε Μικαέλα. Φυσικά θέλω και ένα προβατάκι που να το λένε Νεφέλη.
Ραφαέλα Παπαδογεωργάκη

…] Επίσης θέλω δύο πολύχρωμα παγώνια που όταν φεύγω θα με χαιρετάνε ανοίγοντας τα φτερά τους σαν βεντάλια και τρία ροζ γουρουνάκια και θα γελάω όταν κάνουν οϊκ οϊκ. Α! να μην ξεχάσω τις μαϊμουδίτσες που θα κρέμονται πάνω στα δέντρα. Και βέβαια θα έχω μεγάλο εξοχικό – σπίτι και θα είμαι χαρούμενη.
Ευτυχία Κατσαφράκη
Ηθελα να’ χα ένα σπίτι εξοχικό με μεγάλη πισίνα και πολλά ζώα. Την πισίνα την θέλω για να περνώ όμορφα το καλοκαίρι μου παρέα με τους φίλους μου και την οικογένειά μου. Γύρω απ’ την πισίνα θα έχω δύο σκύλους για φύλακες. […]
Κώστας Αμαραντίδης
[…] Θα ήθελα να έχω και ζώα. Δύο γάτες πολύχρωμες, δύο άλογα να είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο και δύο ξεχωριστούς σκύλους. Θα ήθελα και μια χαριτωμένη μαϊμού να κάνει ζαβολιές, να σκαρφαλώνει στα δέντρα και να πειράζει τους περαστικούς.
Αντα Παριωτάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα