Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Πάθη συνωνυμίας

Κύριε διευθυντά
είσαι απολύτως συνεπής στις φορολογικές σου υποχρεώσεις. Εξοφλείς αυτές πάντα εμπρόθετα. Η Α.Α.Δ.Ε. βεβαίως το γνωρίζει. Έτσι πιστεύεις ότι εξασφάλισες ένα έστω επίπεδο ηρεμίας.
Ξαφνικά βλέπεις στον λογαριασμό σου στο taxisnet να φέρεσαι να οφείλεις -εκπρόθεσμα- ένα, όχι ασήμαντο ποσό. Απευθύνεσαι στον λογιστή σου και σε ενημερώνει ότι κατά Αύγουστο του 2016, φέρεσαι, επιβαίνων σε αστικό λεωφορείο της Θεσ/νίκης, να μην έχεις καταβάλει το νόμιμο εισιτήριο και ο ελεγκτής του Ο.Α.Σ.Θ., αρκεσθείς σε προφορικές διαβεβαιώσεις του παραβάτη ως προς τα στοιχεία του κ.λπ., του κατελόγισε το σχετικό πρόστιμο των 30 €. Εσύ είσαι όμως κάτοικος Αθηνών και έχεις να πας στη Θεσ/νίκη, από τον… περασμένο αιώνα. Είναι προφανές ότι έχεις πέσει θύμα συνωνυμίας.
Ο Ο.Α.Σ.Θ. θα μπορούσε με ένα κλικ στο google να ανεύρει στο σχετικό λήμμα του ονόματος του παραβάτη, όσους έχουν τα αυτά βασικά στοιχεία με αυτόν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και κάτοικος Θεσ/νίκης.
Αδιαφορεί πλήρως ο Ο.Α.Σ.Θ. επί ολόκληρη σχεδόν πενταετία. Ίσως σκοπίμως, γιατί το πρόστιμο των 30 € δεκαπλασιάζεται με τη διαβίβαση του στην Α.Α.Δ.Ε. προς είσπραξη.
Έτσι διαβιβάζει την απαίτησή του στην Α.Α.Δ.Ε. με στοιχεία που συνέλεξε, όχι μόνο παράνομα (άνευ επιδείξεως της ταυτότητας από τον παραβάτη) αλλά και ελλιπή (όχι μητρώνυμο, αριθμ. Ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.) ελάχιστες ημέρες προς της παραγραφής του προστίμου.
Η Α.Α.Δ.Ε. χωρίς να σε ενημερώσει ούτε με ένα email καταχωρεί το διοικητικό πρόστιμο ενός οργανισμού στον λογαριασμό σου. Έτσι, το πρόβλημα μεταφέρεται στις πλάτες σου και το βάρος της απόδειξης, ότι δεν είσαι… ελέφαντας, το φέρεις εσύ.
Η διαδικασία που ακολουθεί, άκρως ψυχοφθόρα, θυμίζει κάτι από τη “Δίκη” του Κάφκα, εις την οποίαν ο ήρωας του προσπαθούσε
-απέναντι σε μια απρόσωπη και αδιάφορη εξουσία- να διαπιστώσει ποια κατηγορία τον βαρύνει. Βεβαίως υποβάλλεις τη σχετική ένσταση, η οποία όμως εκδικάζεται από επιτροπή του αντιδίκου -πλέον- οργανισμού, ο οποίος, μέχρι τούδε τουλάχιστον, ενήργησε, διά του ελεγκτή του, κατά τρόπο εντελώς παράνομο για τον εντοπισμό του παραβάτη, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθείς εσύ ως παραβάτης, ένας άσχετος τρίτος, ο οποίος απείχες από τον τόπο του περιστατικού κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Σημειωτέον ότι μετά την ένστασή σου, ο Ο.Α.Σ.Θ. εντόπισε τη διεύθυνση του -προφανώς- παραβάτη στη Θεσ/νίκη, αλλά ήδη η απαίτηση του οργανισμού έναντι αυτού έχει παραγραφεί.
Παρά ταύτα όμως δεν μπορείς ν’ αποκλείσεις τη συναδελφική αλληλεγγύη, στις περιπτώσεις αυτές, η οποία ενίοτε διακρίνει τις επιτροπές αυτές, οι αποφάσεις των οποίων δεν έχουν δικαιοδοτικό χαρακτήρα και προκειμένου να καλύψουν την ανευθυνότητα που επέδειξε συνάδελφος τους, ο οποίος πιθανόν να έχει προαχθεί, ως συλλαβών παραβάτη άνευ εισιτηρίου, και ν’ απορρίψει με ένα όχι την ένσταση.
Βεβαίως έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στα τακτικά Δικαστήρια, αλλά η σχετική δαπάνη είναι κατά πολύ υπερτέρα του επιβληθέντος προστίμου. Έτσι καταλήγεις να μέμφεσαι τον εαυτό σου, γιατί δεν… φρόντισες να μην έχεις τα αυτά στοιχεία με τον παραβάτη…
Έτσι φτάνεις σε μια ψυχολογική κατάσταση, προκειμένου να βρεις την ηρεμία σου, να εξοφλήσεις εσύ την απαίτηση του Ο.Α.Σ.Θ.
Έτσι η “χρηστή” Διοίκηση θριαμβεύει, αφού επιτευχθεί το μείζον, που είναι η εξόφληση του προστίμου, ανεξαρτήτως αν την παράβαση διέπραξες εσύ ή κάποιος άλλος.
Δεν λέω ότι, κατ’ ανάγκην, θα εξελιχθεί έτσι η διαδικασία, αλλά θέλω να τονίσω ότι η δυνατότητα να εξελιχθεί έτσι, υπάρχει. Εξάλλου και να αποφανθεί θετικά η εν λόγω Επιτροπή, να δεχθεί δηλ. την ένστασή σου, θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί από τον αντίδικό σου Οργανισμό. Διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, κατά το διάστημα όμως αυτό θα φέρεσαι ως οφειλέτης του Ο.Α.Σ.Θ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μη λήψη βεβαίωσης ότι δεν οφείλεις κ.λπ.).
Όλα λοιπόν καλά και συνταγματικά!

Αντώνης Ν. Βενέτης
επίτιμος δικηγόρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα