«Αφιερωμένο στη μνήμη όλων των μοναχικών οδοιπόρων της ελευθερίας ανεξαρτήτου εποχής και συνόρων», είναι, σύμφωνα με τη Μαρίτα Κακούρη, το βιβλίο της: «Η Ψυχή των Αθώων», που αποτελεί μυθιστορηματική βιογραφία του Χάρη Καρατζά, τ. Υπουργού Παιδείας.
Το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει ένθετο με φωτογραφίες, σκίτσα και ποιήματα του εκλιπόντος από την εξορία, την εποχή της Επταετίας, παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ σε εκδήλωση στο ενετικό λιμάνι στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου.
Η συγγραφέας είχε ζήσει από πολύ κοντά τον Χάρη Καρατζά, καθώς ήταν θείος της.

Οπως η ίδια ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.ν.»: «Ο θείος μου ήταν ουσιαστικά πατέρας μου γιατί εγώ έχασα τον πατέρα μου στο αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας (1969), όταν ήμουν 2 χρόνων.
Ηταν ένας άνθρωπος που ποτέ δεν παραπονέθηκε. Πάντα ζούσε με χαμόγελο στο σήμερα και δεν αναρωτιόταν τι θα γίνει αύριο. Ζούσε το τώρα. Τον έζησα από πολύ κοντά από 2 ετών. Μας πήγαινε στο Θέρισο εκδρομές, στα χιόνια στον Ομαλό. Και αργότερα τον βοηθούσα στην προεκλογική του εκστρατεία».
Κατά την ίδια, ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα της βιογραφίας του Χάρη Καρατζά ήταν, όταν έπαθε έμφραγμα την ώρα που η δικτατορία τον πήγαινε στις φυλακές στο Μπογιάτι.
«Τον πέρασαν από στρατοδικείο ώρα 3 το πρωί. Υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χούντας. Πηγαίνοντας λοιπόν στο Μπογιάτι, αντιλήφθηκε στο αυτοκίνητο τι θα επακολουθούσε. Επαθε έμφραγμα και λιποθύμησε. Οι ασφαλίτες ρώτησαν τι να τον κάνουν. Και επειδή ήταν η ώρα προχωρημένη, δεν έδωσαν απάντηση από τον ασύρματο. Τελικά, το πρωί τον πήγαν στον Διόνυσο, σε μια αποθήκη με κρεβάτι και νερό. Εκεί ήταν και άλλοι κρατούμενοι. Ο Γεώργιος Ράλλης, ο Γεώργιος Μαύρος».
Ακόμα, η συγγραφέας σημείωσε ότι «τη μυθιστορηματική βιογραφία την έγραψα, γιατί σκέφτηκα πως τα νέα παιδιά θέλουν ιδανικά. Αν ξέρεις ποιος είσαι και που βρίσκεσαι, μπορείς να προσανατολιστείς στο πού πηγαίνεις»
Το βιβλίο προλόγισε ο πρ. υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Χανίων, Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος το χαρακτήρισε, «μία εκ βαθέων “εξομολόγηση”, ένα οικογενειακό “ημερολόγιο”, οι σελίδες του οποίου γράφτηκαν εκ των υστέρων και πλέον αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό» και συνέχισε: «Σελίδες που αφορούν στη ζωή, τη διαδρομή, τα κατορθώματα και τις αστοχίες, τις εκμυστηρεύσεις και τις αγωνίες, ενός άξιου τέκνου των Χανίων, που ευτύχησε να διανύσει τον δρόμο, τον οποίο συνειδητά επέλεξε, σε ταραχώδεις εποχές, σε δύσκολες καταστάσεις, με ήθος και χωρίς να χάσει την ψυχή του.
Σελίδες γραμμένες με τρόπο που φανερώνουν, άλλοτε άμεσα και έντονα και άλλοτε έμμεσα, τη στενή συναισθηματική σχέση και τους ιδιαίτερους ψυχικούς δεσμούς της συγγραφέως με τον αείμνηστο Χανιώτη πολιτικό και θείο της – αδελφό της μητέρας της. Σελίδες που αναπόφευκτα απευθύνονται στον ψυχισμό του αναγνώστη. Εκεί στοχεύει η Μαρίτα Κακούρη. Συνειδητά, έχω την πεποίθηση. Και το κάνει με σαφήνεια, αποδεχόμενη μέσα από τη γραφή της, το χιούμορ που “επιστρατεύει” και τον τρόπο με τον οποίο εξιστορεί τα γεγονότα, τον γοητευτικό υποκειμενισμό που τη διακρίνει.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στο έργο του Χάρη Καρατζά στον τομέα της Παιδείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των Πανεπιστημίων, ο Χάρης Καρατζάς ζήτησε ακρόαση από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο επισκέφθηκε μαζί με έναν συμφοιτητή του και πέτυχαν, στις αρχές του 1961, την καθιέρωση μειωμένου φοιτητικού εισιτηρίου, τη μεταφορά ενός μαθήματος στο επόμενο έτος (όποιος αποτύγχανε και στη δεύτερη εξεταστική περίοδο εγγραφόταν στην προηγούμενη χρονιά φοίτησης) και τη μείωση του δικαιώματος εγγραφής στο ήμισυ, αρχικά μόνο για τα τέκνα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ήξερε, όμως, πού να τραβήξει τη γραμμή και, όχι τυχαία, επέμενε ότι η εξυγίανση της Παιδείας θα επιτευχθεί μόνο, αν η κυβέρνηση αδιαφορήσει για το πολιτικό κόστος».
Στην εκδήλωση έστειλαν χαιρετισμούς οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης.
Σήμερα στο Φεστιβάλ Βιβλίου
Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη «Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα κουτό κουτί» θα γίνει σήμερα στις 8:30 μ.μ στο Φεστιβάλ Βιβλίου στην πλατεία Κατεχάκη. «Παρέα μ’ ένα “κουτό κουτί”, θα βουτήξουμε στον απέραντο χώρο της φαντασίας, θα παίξουμε παιχνίδια δημιουργικής γραφής, θα σκαρώσουμε και θα αφηγηθούμε ιστορίες. Θα ζωγραφίσουμε, θα μοιραστούμε όνειρα και προσδοκίες, θα ταξιδέψουμε σε φανταστικά τοπία και ανεξερεύνητους πλανήτες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Για παιδιά 4-8 ετών.
Εικονογράφηση: Marina Dimo Μαρίνα Δημοπούλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο