Τι μπορεί να συνδέει την έξοδο του Μεσολογγίου με την κλιματική καταστροφή; Τη σφαγή στο Λάντλοου και τις ανησυχίες μιας νέας επιστήμονα της δεκαετίας του ΄80; Τις εσωτερικές έριδες των Ελλήνων εν μέσω της επανάστασης με τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη με τίτλο: «Άνεμοι της Λιμνοθάλασσας» από τις “Εκδόσεις Έναστρον”, το απόγευμα της Δευτέρας στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Αρχικά ο γιατρός και λογοτέχνης Γρηγόρης Γεωργουδάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του συγγραφέα, υπογραμμίζοντας την προσφορά του και το ότι «είναι παγκόσμια γνωστός για το επιστημονικό του έργο! Έχει εκδώσει 8 ποιητικές συλλογές, 6 μυθιστορήματα, μεγάλη αρθογραφία και έχει βραβευτεί για το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Ξεχωριστή ήταν η παρουσίαση του έργου του Γιάννη Φίλη στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του Πολυτεχνείου Κρήτης τα χρόνια που ήταν πρύτανης. «Ο Γιάννης Φίλης είναι ο ορισμός του πνευματικού ανθρώπου, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Η επιστημονική του γνώση δεν μένει κλειστεί στα γραφεία αλλά επιστρέφει στην κοινωνία, προειδοποιεί και προβλέπει κατανοώντας βαθιά τα ανθρώπινα» υπογράμμισε ο κ. Γεωργουδάκης.
Ο ίδιος ο συγγραφέας προχώρησε σε μια παρουσίαση του βιβλίου μέσα από τα κείμενα του. Στάθηκε στον ηρωισμό των υπερασπιστών του Μεσολογγίου, περιέγραψε γλαφυρά την πείνα που βίωναν και τα συναισθήματα τους, πέρασε στην καταγραφή των γεγονότων όπως τα αποτύπωσε ο Νότης, ένας εκ των πρωταγωνιστών του και τα συνέδεσε με το σήμερα. Με την απόγονο του Νότη, την Ελένη και τον αγώνα της από τη δεκαετία του ΄80 να αποκαλύψει την καταστροφή που έφερναν οι εξορύξεις και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στο περιβάλλον.
Στο τέλος της ομιλίας παρουσίασε στοιχεία από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature και το Science. Με βάση αυτά:
•Οι οικονομικές απώλειες στην Ε.Ε. λόγω κλιματικής υπερθέρμανσης μεταξύ 1990-2020 ήταν 7,57 τρις ή 250 δις δολάρια ετησίως και οφείλονταν κυρίως στις ΗΠΑ, την Κίνα και την ίδια την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή ένωση προκάλεσε σε άλλες χώρες ζημιά 6,42 τρις.
•Καμία καινούργια επένδυση σε ορυκτά καύσιμα δεν είναι αναγκαία αν θέλουμε να μηδενίσουμε τις εκπομπές μέχρι το 2050.
•Οι υπάρχουσες υποδομές ορυκτών καυσίμων επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών μας μέχρι το 2050.
•125 δισεκατομμυριούχοι εκπέμπουν ετησίως 393 Mtn Co2 περισσότερες από όσα εκπέμπει ολόκληρη η Γαλλία λόγω των επενδύσεων τους σε ορυκτά καύσιμα και εξορύξεις, με τα σουπεργιοτ τους, τα ιδιωτικά τζετ (184 πτήσεις ο καθένας το χρόνο), τα τεράστια σπίτια τους.
•Τόνισε το πως οι στρατοί αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές του περιβάλλοντος καθώς εκπέμπουν το 5,5% των αερίων θερμοκηπίου.
•Με βάση έρευνα της εφημερίδας Guardian ο πρώτος μήνας της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν απέφερε επιπλέον κέρδη στις 100 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες ύψους 21,6 δις δολάρια. Την εκδήλωση συνδιοργανώσαν, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Εκδόσεις Έναστρον και το βιβλιοπωλείο “Σποράκι”.


