Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Παρουσιάστηκε το εμβληματικό βιβλίο του Καζαντζάκη

» “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”

“Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, το εμβληματικό βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πολυχώρο Ραδάμανθυς επί της οδού Ξέπαπα αριθ. 7.

Την παρουσίαση έκανε ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας και υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς ο οποίος επεσήμανε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν «να αναδείξουμε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από το βιβλίο και μέσα από την προβολή του φιλμ και να παρουσιάσουμε μια διαφορετική οπτική προσέγγιση πάνω στο έργο του».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Σήφης Μιχελογιάννης, μιλώντας στα “Χ.ν.” επεσήμανε ότι «ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένα φαινόμενο στην λογοτεχνία, είναι το έργο του μοναδικό, ρεαλιστικό και υπέροχο. Έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από τα μυθιστορήματα του και με αυτά μετέφερε τον νεότερο Ελληνικό Πολιτισμό στα πέρατα της γης. Το πιο άρτιο,το πιο πλήρες μυθιστόρημα του είναι “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” με κεντρικό θέμα, τους πρόσφυγες. Στην ανάλυση που πρέπει να κάνουμε μπορούμε να παρουσιάσουμε τρεις κατηγορίες προσφύγων. Είναι οι χριστιανοί που κυνηγούν και εκδιώκουν οι Οθωμανοί Τούρκοι, πρόκειται για τους εθνομάρτυρες πρόσφυγες, είναι οι πρωτοχριστιανοί οι οποίοι αγωνίζονται για την αλληλεγγύη, την κοινοκτημοσύνη και το συλλογικό πνεύμα και το τρίτο είναι οι επαναστάτες πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν με τη βία να βρουν τη δικαιοσύνη αφού δεν μπορούν με ειρηνικά μέσα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συμβολικό το έργο, εξηγώντας ότι «παρουσιάζει στην ουσία το δράμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας τους οποίους εκδιώξανε οι Τούρκοι από τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά βρήκαν εχθρότητα και στην Ελλάδα και επίσης το έργο αυτό συμβολίζει τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο γιατί το γράφει ο Καζαντζάκης το 1948 ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα