Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Παρουσίαση βιβλίου Π. Πανάου “Επιχείρηση Λόγος: Το Μυστήριο του Κινητού”

Πολύτιμο σύμμαχο σε μια προσπάθεια στροφής στο βιβλίο αποτελεί το νεανικό μυθιστόρημα του δρ Πέτρου Πανάου, καθηγητή Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia που παρουσιάσθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

Στο “Επιχείρηση Λόγος: Το Μυστήριο του Κινητού” αναφέρθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας που συνομίλησε με τα παιδιά απάντησε στις ερωτήσεις τους αναφέρθηκε στα συγγραφικά τεχνάσματα, τις αλλαγές που χρειάστηκε να κάνει στο αρχικό κείμενο, τις επιρροές του αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Η φιλόλογος κ. Χρύσα Δοκιμάκη εξήγησε στους μαθητές του Γυμνασίου τους λόγους για τους οποίους το “Το μυστήριο του κινητού” είναι χρήσιμο σε ένα έφηβο. «Πρώτα από όλα γιατί ήρωας του είναι ο 15χρονος Ρένος, ένας έφηβος πάνω κάτω στην δική σας ηλικία που έχει παρόμοιες ανησυχίες, άγχη, όνειρα και αγωνίες με εσάς . Γιατί μπορείτε μέσα από τις δικές του επιλογές να βρείτε στήριξη και διέξοδο και στους δικούς σας προβληματισμούς . Έπειτα γιατί η υπόθεση του βιβλίου ξετυλίγεται γύρω από ένα μυστήριο για ένα πολύ σας οικείο αντικείμενο – ένα κινητό τηλέφωνο – και κλείνει εξαιρετικά ανατρεπτικά με στοιχεία που ξέρουμε πόσο πολύ σας ελκύουν. Γιατί μιλάει στη γλώσσας σας μεταφορικά και κυριολεκτικά, με λέξεις και φράσεις της εποχής αλλά ταυτόχρονα μ προσεγμένη και πλούσια γλώσσα που δίνει εύκολη και ευχάριστη ροή στο κείμενο και γιατί σίγουρα δεν θα σας κουράσει, θα γελάσετε καθώς το χιούμορ διαπερνά όλο το κείμενο. Τέλος γιατί περνάει το μήνυμα της δύναμης που κρύβει ο λόγος τόσο με την έννοια της λογικής όσο και με τη προσεγμένη και δομημένη με επιχειρήματα ομιλία για την ουσιαστική επικοινωνία μας με τους άλλους σε μια εποχή που ο εποικοδομητικός διάλογος σπανίζει και η καταφυγή στη βία λεκτική ή σωματική θεωρείται ως εύκολη λύση για τα όποια προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους».

Τέλος, η φιλόλογος ανέφερε πως το βιβλίο είναι χρήσιμο και για τους ενήλικες που αναζητούν τρόπο για να διευρύνουν τους πνευματικούς, λεξιλογικούς και συναισθηματικούς ορίζοντες τους και αναζητούν κοινά σημεία επαφής με τους εφήβους.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε χορογραφία που εμπνεύστηκαν οι ίδιοι οι μαθητές με μουσική από τραγούδι των “Πυξ Λαξ” και τραγουδήθηκε το “Η πιο όμορφη θάλασσα” του Ναζίμ Χικμέτ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα