Σε πάρκινγκ των… χρωμάτων μετατρέπεται αυτές τις μέρες το δημοτικό πάρκινγκ της οδού Περίδου καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία γκράφιτι από τους νέους καλλιτέχνες που επέλεξε η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Hδη, τα πρώτα γκράφιτι έχουν υλοποιηθεί, δίνοντας “ψυχή” στους τοίχους των νέων οροφών του πάρκινγκ.
Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Πινακοθήκη απηύθυναν κάλεσμα σε όσους ασχολούνται με graffiti – street art για συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής, με σκοπό τη φιλοτέχνηση των εσωτερικών επιφανειών του νεόδμητου πολυώροφου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
Η δημιουργία των γκράφιτι ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες όταν έφτασαν τα χρώματα στο δημοτικό γκαράζ.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον εικαστικό Γιώργο Αυγέρο, ο οποίος μοιράστηκε την ιδέα του στον πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιώργο Βαρουδάκη και εκείνος με τη σειρά του τη μετέφερε στον μηχανικό του δημοτικού πάρκινγκ Γιώργο Μπουντρογιάννη ο οποίος αμέσως την αποδέχτηκε.
Ο ίδιος ο κ. Αυγέρος μας λέει: «Αν δεν ήταν ο Μπουντρογιάννης, δεν θα γινόταν τίποτα. Στη δημιουργία των γκράφιτι συμμετέχουν γύρω στα 18 παιδιά, από μαθητές Λυκείου έως νέοι ηλικίας 23 – 24 ετών, γκραφιτάδες της πόλης, του Πολυτεχνείου, αλλά και από το Ρέθυμνο».
Ο κ. Αυγέρος εξηγεί ότι «η διαδικασία ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες όταν εκδόθηκε η πρώτη ανακοίνωση. Μας έστειλαν οι ενδιαφερόμενοι τη δουλειά τους για να δούμε γκράφιτι που έχουν κάνει και την πρότασή τους για το πάρκινγκ. Ολα αυτά, τα είδε η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης, της οποίας είμαι και εγώ μέλος και έτσι εγκρίναμε προτάσεις ή κάναμε συστάσεις. Τα χρώματα ήρθαν πριν από δύο εβδομάδες. Ο,τι έχει γίνει ως τώρα, είναι δύο εβδομάδων δουλειά. Οσα παιδιά έχουν όρεξη κάνουν και δεύτερο και τρίτο γκράφιτι με σκοπό να ομορφύνει ο χώρος και να μεταμορφωθεί εντελώς. Μέχρι και εγώ σκέφτομαι να κάνω κάποια πράγματα».
Ο κ. Αυγέρος έχει καθημερινή επαφή με τους γκραφιτάδες καθώς, όπως μας λέει, «πηγαίνω στο πάρκινγκ, συζητάμε, μιλάμε για αισθητική και προσπαθώ να τους δώσω να καταλάβουν ότι το γκράφιτι είναι τέχνη, δεν είναι απλώς μια ζωγραφιά στον δρόμο. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ιδιαίτερο ταλέντο και τους προτρέπω να κάνουν σχέδιο, να συνεχίσουν και να εντρυφήσουν στην ιστορία της τέχνης».
ΓΚΡΑΦΙΤΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Ακόμη, ο Χανιώτης ζωγράφος επισημαίνει ότι σκοπός του είναι να ξεκινήσει στα Χανιά «μια συζήτηση γύρω από το γκράφιτι και τον δημόσιο χώρο. Δηλαδή, ποιοι είναι οι χώροι στους οποίους μπορούν να κάνουν γκράφιτι; Πώς ξεκίνησε η κουλτούρα του γκράφιτι σε μεγάλες βιομηχανικές πόλεις;
Και παράλληλα, να προστατέψουμε τα μνημεία μας. Να καταλάβουν τα παιδιά ότι σε αυτούς τους χώρους που έχουν ιστορία και προσωπικότητα δεν μπορεί να γίνονται γκράφιτι και να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του κτηρίου. Υπάρχουν και άλλοι χώροι. Και γύρω από αυτό το θέμα σκοπεύουμε να κάνουμε μία συζήτηση στην Πινακοθήκη».
Μάλιστα, ο κ. Αυγέρος σημειώνει ότι στη συζήτηση που θα διοργανωθεί θα μιλήσει και ένας “γκραφίστας” που έχει σπουδάσει εφαρμοσμένες τέχνες στη Γερμανία και η διπλωματική του είναι πάνω στο γκράφιτι. Παράλληλα, θα γίνει πάρτι στο πάρκινγκ με χιπ χοπ μουσική, ανοιχτό στον κόσμο ώστε να έρθει να δει τα γκράφιτι.
Επιπλέον, ο εικαστικός σημειώνει ότι «θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το tag, τι είναι το γκράφιτι, τι είναι η street art και όλη αυτή η κουλτούρα για να μάθουν τα ίδια τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι».
ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK
Να σημειώσουμε ότι στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook έχει δημιουργηθεί και είναι σε λειτουργία η ομάδα GRAF-PARK με σκοπό «να υπάρχει άμεση επικοινωνία και ενημέρωση σε όσους συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δημιουργία των γκράφιτι στο δημοτικό πάρκινγκ».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή που δίνει συμβουλές και είχε τον τελικό λόγο στις προτάσεις που κατατέθηκαν, αποτελείται από την Καλλιτεχνική Επιτροπή της Πινακοθήκης Χανίων, που είναι η αρχιτέκτων Δανάη Σκαράκη, η κιουρέιτορ Σοφία Μαυρουδή, ο ιστορικός τέχνης Μανώλης Καρτεράκης, ο ζωγράφος και μουσικός Ανδρέας Ζυμβραγός και ο ζωγράφος Γιώργος Αυγέρος. Επίσης στην επιτροπή συμμετέχει και η ζωγράφος Ολγα Βερικάκη από το Δ.Σ. της Πινακοθήκης.