Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Παρέμβαση Κουκιανάκη για την εκδήλωση στην Ασή Γωνιά

Γνωστή από τις 3 Ιουνίου του 2020 ήταν η απόφαση του Δήμου Αποκορώνου να διοργανώσει την εκδήλωση με τους Μανιάτες στην Ασή Γωνιά (βλ. σελίδα 27) μαζί με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς “Ο Αγ. Γεώργιος”, την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγ. Σοφία” και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Αυτό αναφέρει ο δήμαρχος Αποκορώνου σε  ανακοίνωσή του, σχολιάζονταν ανακοίνωση του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου (σ.σ. δεν έχει κοινοποιηθεί μέχρι  στα “Χ.ν.) .
Η εκδήλωση, στο παρασκήνιο της οποίας είχαν αναφερθεί τα “Χ.ν.”, τελικά πραγματοποιήθηκε με συνδιοργανωτές την Περιφερειακής Ενότητα Χανίων και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε ο δήμαρχος Αποκορώνου ούτε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουκιανάκης έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση της εκδήλωσης με υπογραφές 3.3.2021!

Αναλυτικά ο κ. Κουκιανάκης αναφέρει: 

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αση Γωνιάς “Άγιος Γεώργιος”, ως προς την εκδήλωση μνήμης που είχε προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου, καλούμαι και οφείλω να πάρω δημόσια θέση, προκειμένου να διευκρινίσω ή «θυμίσω» πως ακριβώς έχουν τα πράγματα και να καλέσω τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, τους πεσόντες μας, το χθες, το σήμερα και το αύριο του Αποκόρωνα.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αποκορώνου άρχισε να σχεδιάζει μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 από το καλοκαίρι του 2020. Συμμετείχαμε ενεργά στη σχετική συνάντηση που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 3 Ιουνίου 2020 και για την ακρίβεια ήμασταν ο μόνος δήμος που κατέθεσε τόσο νωρίς ολοκληρωμένες προτάσεις. Το ίδιο περίπου διάστημα ήρθαμε σε επαφή με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στην οποία στείλαμε λεπτομερές υπόμνημα στις 13 Ιουλίου 2020. Σε συνέχεια των επαφών αυτών, το φθινόπωρο του 2020 υποβάλαμε επιτυχώς στην Επιτροπή οκτώ (8) προτάσεις που αφορούσαν δέκα (10) χωριά του Αποκόρωνα, για τις οποίες συνεννοηθήκαμε εκ των προτέρων με πλήθος φορείς, μεταξύ των οποίων οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι, η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία».

Προς μεγάλη μας ικανοποίηση, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ενέκρινε ΟΛΕΣ τις εκδηλώσεις μας. Σε συνέχεια των εγκρίσεων αυτών, ο Δήμος Αποκορώνου και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, ενώ υπήρξε επανειλημμένα επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι ο τρόπος προβολής του σχετικού υλικού ήταν σύμφωνος με τις απαιτήσεις της Επιτροπής. Παράλληλα, ήρθαμε σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Χανιά 1821-2021» της Π.Ε. Χανίων κα Σοφία Μαλανδράκη, που όρισε ο Αντιπεριφερειάρχης κος Καλογερής Νικόλαος, προκειμένου να ενταχθούν οι εκδηλώσεις αυτές και στο Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων της παραπάνω επιτροπής, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας επιτυχώς τις προβλεπόμενες φόρμες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.

Σε εκτέλεση του σχεδιασμού αυτού, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 έγιναν επιτυχώς σχεδόν ΟΛΕΣ οι προγραμματισμένες επετειακές εκδηλώσεις, με εξαίρεση αυτή της Ασή Γωνιάς, η οποία γίνεται για επετειακούς λόγους στις 3 Νοεμβρίου. Παρότι οι σχετικές συνεννοήσεις είχαν οριστικοποιηθεί μήνες πριν, στις αρχές Οκτωβρίου ενημερώθηκα πως η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς υπό τον κ. Γεώργιο Δραμηλαράκη δεν ήθελε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση όπως είχε σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, αλλά να κάνει κάτι άλλο σε συνεργασία μόνο με την Περιφέρεια. Αρχικά θεώρησα ότι επρόκειτο για παρεξήγηση και ζήτησα να ενημερωθεί λεπτομερώς ο κ. Δραμηλαράκης, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

Παρά τις προαπάθειες-παρεμβάσεις του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Χανίων κ.Καλογερή Νικόλαου, του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου, πλήθους πολιτών, αλλά κυρίως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αση Γωνιάς, παρά του ότι θα έπρεπε να αναγνωρίσει και διορθώσει άμεσα και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση δεν συμφώνησαν στο σχέδιο πρόσκλησης που συνέταξε ο Δήμος Αποκορώνου και η οποία τους είχε κοινοποιηθεί, όπως πράττουμε και με ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές σε προηγούμενες εκδηλώσεις, αντ’αυτού συνέταξαν δική τους πρόσκληση με συνδιοργανωτή μόνο την Περιφέρεια και την κυκλοφόρησαν εν αγνοία του Δήμου.

Έτσι έχουν τα πραγματικά γεγονότα αλλά δικό μου χρέος είναι να διατηρώ την κοινωνική συνοχή, ειρήνη και αλληλεγγύη στην κοινωνία του Αποκόρωνα που υπηρετώ με πίστη, αγάπη και ανιδιοτέλεια, έννοιες απαραίτητες, προκειμένου ο Αποκόρωνας να συνεχίσει να μεγαλουργεί με απώτερο σκοπό τον σεβασμό, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ θεσμών και πολιτών.

Καλώ, λοιπόν, ΟΛΟΥΣ θεσμικούς και μη σε κλίμα σύνθεσης και συνεργασίας να εργαστούμε για το κοινό καλό όπως η κοινωνία ΑΠΑΙΤΕΙ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα