Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Παρέμβαση Αμφιλοχίου για τη λειτουργία λατομείων στη περιοχή “Στόμιο-Χρυσοσκαλίτισσα”

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τη λειτουργία λατομείων στη περιοχή “Στόμιο-Χρυσοσκαλίτισσα” απέστειλε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου αναφέρει μεταξύ άλλων: « επικοινωνούμε μαζί σας, εκφράζοντας την αγωνία μας εις ότι αφορά την, ως πληροφορηθήκαμε, εγκριτική απόφαση του Υπουργείου σας αναφορικώς με την διενέργεια ερευνητικών εργασιών δια την διαπίστωση κοιτασμάτων γύψου στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας, Στόμιο – Χρυσοσκαλίτισας Βάθης», Δ.Ε. Ιναχωρίου, Δήμου Κισάμου. Ως δε ενημερωθήκαμε από ιθύνοντες η έγκριση αυτή διενέργειας ερευνητικών εργασιών αποτελεί προάγγελο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων λατομείων.
Ενέργειες και δράσεις που είχαν λάβει χώρα και σε παλαιότερες εποχές, οι οποίες και τότε προκάλεσαν την καθολική διαμαρτυρία Φορέων και Προσώπων της ευρύτερης περιοχής και του Νομού Χανίων, καθώς μια τέτοιου είδους παρέμβαση εις την περιοχή «Στόμιο – Χρυσοσκαλίτισσας» θα προκαλέσει, κατά την άποψη μας, τεράστιες δυσμενείς και απρόβλεπτες άμεσες και μελλοντικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Ιναχωρίου, του Δήμου Κισάμου.
Ως, πιστεύουμε, γνωρίζετε η οικονομία της Δημοτικής αυτής Ενότητας στηρίζεται, κατά κανόνα, σε δύο πυλώνες: Τον Αγροτικό και τον Τουριστικό. Όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής «Στόμιο-Χρυσοσκαλίτισσα», αλλά και ευρύτερα όλης της Δ.Ε. Ιναχωρίου κτίζουν τις ζωές τους, τα όνειρα τους, τις οικογένειες και το μέλλον τους, το δικό τους και του τόπου, ενός ιδιαίτερα προικισμένου και προνομιούχου τόπου από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, χτίζουν λοιπόν το μέλλον τους και επενδύουν στον Αγροτικό και Τουριστικό Τομέα. Ήπιες μορφές ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση. Το γεγονός εξ΄ άλλου ότι η περιοχή είναι παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη ως τόπος ιδιαιτέρου κάλλους και φυσικού περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Το πρώτο λοιπόν το οποίο, φρονούμε, θα διαταραχθεί και θα πληγεί, σε περίπτωση αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων λειτουργίας λατομείων στην περιοχή, είναι οι δύο πυλώνες-πνεύμονες ζωής του τόπου. Ο Αγροτικός και ο Τουριστικός. Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν κυρίως όμως οι συνέπειες από την διαδικασία εξόρυξης-μεταφοράς του υλικού κλπ., ως και ότι όλο αυτό συνεπάγεται, είναι φανερό ότι θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες τόσο στον Τουρισμό, όσο και στις Αγροτικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.
Επικοινωνώ όμως μαζί σας, ως ο Επίσκοπος της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία μου όχι μόνο δια το μέλλον των Αγροτικών και Τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, μείζονος σημασίας χωρίς τις οποίες η ήδη ερημοποιημένη και εγκαταλειμμένη ενδοχώρα της Δ.Ε. Ιναχωρίου θα μαραζώσει ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που πληγούν οι δύο αυτοί πνεύμονες ζωής. Επικοινωνώ μαζί σας σημειώνοντας και υπογραμμίζοντας ότι εις την περιοχή αιώνες τώρα λειτουργεί και στέκει πάνω στο βράχο, ως φάρος φωτεινός και ελπιδοφόρος, η Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης. Ιστορικό Μοναστήρι, η ιστορία του οποίου αρχίζει από την εποχή της Εικονομαχίας, (726-842) μ.Χ.

Η Ι. Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης έχει ταυτιστεί με την ιστορική πορεία και ζωή όχι μόνο της Δ.Ε. Ιναχωρίου, αλλά της ευρύτερης περιοχής. Σημείο αναφοράς τόσο κατά τις ανά αιώνες ιστορικές περιπέτειες (σφαγή Ελαφονησίου 1824, Γερμανική κατοχή 1943), κ.α. όσο και στους νεώτερους χρόνους όπου χιλιάδες είναι οι επισκέπτες-προσκυνητές της Μονής. Προσκυνητές που νιώθουν την ανάγκη να σκαρφαλώσουν στο ιερό βράχο της Παναγίας και να καταθέσουν ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού Εικόνος Της τις αγωνίες, τους πόνους, τα δάκρυα μα και τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

Η Ι. Μονή Χρυσοσκαλίτισσας τα τελευταία χρόνια με ενέργειες και πρωτοβουλίες μας εντάθηκε στο ΕΣΠΑ, ανακαινίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της και, κυρίως, επανδρώθηκε με νέα Αδελφότητα. Λειτουργεί οργανωμένα, σύμφωνα με ότι επιτάσσει το Μοναστικό Τυπικό και τάξη. Η Ιερά αυτή Μονή λοιπόν βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από δύο (2) χιλιόμετρα από την επίμαχη περιοχή «Στόμιο», και φυσικά είναι ορατή από τους προτεινόμενους προς εξόρυξη τόπους.
Προφανώς και αντιλαμβάνεστε τις πολλές και ποικίλες αρνητικές συνέπειες για το ιστορικό αυτό Μοναστήρι και τι θα σημάνει η λειτουργία λατομείων σε απόσταση λιγότερη των δύο (2) χιλιομέτρων, τόσο για την Αδελφότητα της Μονής, όσο και για τους χιλιάδες προσκυνητές, επισκέπτες της, οι οποίοι καθώς σκαρφαλώνουν στον ιερό βράχο της Παναγίας αναζητούν λίγη πνευματική ανάταση και αναψυχή και όχι την όχληση και την θέα εξόρυξης γύψου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πόσο δηλ. θα πληγεί το ιστορικό ετούτο όχι απλά μνημείο που σεβαστήκαν οι αιώνες, αλλά ζωντανός και αειθαλής πνεύμονας πνευματικής ζωής. Σημειώνω δε, επιπροσθέτως, ότι στην περιοχή «Στόμιο» υπάρχουν διάσπαρτα εξωκλήσια, μεταβυζαντινής περιόδου, σπηλαιώδεις Ναοί (Άγιοι Πατέρες, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Σπυρίδων), κ.α., τα οποία σαφώς και θα πληγούν.
κ. Υπουργέ,
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κριτήριο στους προγραμματισμούς σας για ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν αποτελεί μόνο η δημιουργία της όποιας παραγωγικής μονάδας, αλλά προσμετράτε και υπολογίζετε και τις συνέπειες αυτής της ανάπτυξης. Σεβασμός στο περιβάλλον, ισόρροπη ανάπτυξη σε σχέση με την περιοχή, διασφάλιση συνέχισης των πρωτογενών πηγών ζωής του τόπου, κ.α. Εις ότι δε αφορά την περιοχή «Στόμιο-Χρυσοσκαλίτισσα», επιπροσθέτως και σεβασμός στην προσφορά και την ιστορία της ιεράς και ιστορικής Μονής Χρυσοσκαλιτίσσης. Έχετε αποδείξει, εξ΄ άλλου, ότι οι όποιες αποφάσεις και ενέργειας σας εδράζονται επί όλων αυτών, χωρίς τα οποία ένας τόπος δεν μπορεί να περηφανεύεται ούτε για την ιστορία του, ούτε να ονειρεύεται το μέλλον του. Η διασφάλιση της ιδιοπροσωπίας και της ταυτότητας του τόπου μας είναι αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη.
Κατανοείστε, παρακαλούμε, την θέση και στάση αυτή όχι ως αντίδραση στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι δεδομένο, θεωρώ, ότι όλοι (Φορείς και Πρόσωπα) αγαπούμε τον τόπο και επιθυμούμε, ονειρευόμαστε την ανάπτυξη του. Για τον λόγο αυτό ακριβώς και επειδή στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του, ο σεβασμός στην ιστορία και την ταυτότητα του, καταθέτουμε την αγωνία και διαφωνία μας εις ότι αφορά τυχόν μελλοντική λειτουργία λατομείων εις την περιοχή. Έχουμε την βεβαιότητα ότι μια τέτοιου είδους εξέλιξη όχι μόνο αναπτυξιακά δεν θα λειτουργήσει, αλλά θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τόπο και τους ανθρώπους του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα