Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Παράξενες φοβίες

Ας το παραδεχτούμε: όλοι φοβόμαστε κάτι. Μπορεί να είναι μικρό και ασήμαντο, για παράδειγμα διάφορα άκακα έντομα, μπορεί να είναι κάτι εντελώς άτοπο, όπως η… φοβία των Γαλατών στα κόμικ του Αστερίξ μήπως τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, μπορεί να είναι μεγάλο και αμετάκλητο, όπως ο θάνατος. Οι ειδικοί λένε πως οι φοβίες αποτελούν όντως σοβαρό πρόβλημα και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε επιφανειακά. Κάτι που όσοι φοβούνται βαθιά μπορούν να το πιστοποιήσουν άνετα…

Σήμερα, θα δούμε παρέα μερικές από τις πιο παράξενες φοβίες, που ίσως σας κάνουν να γελάσετε, αλλά για ορισμένους αποτελούν πραγματικούς εφιάλτες.

1. Καφεφοβία

Οσο γράφω τη στήλη, πίνω έναν υπέροχο παγωμένο καφέ. Γενικά αγαπώ πολύ τον καφέ και αυτή η συγκεκριμένη φοβία μου προκαλεί απίστευτη έκπληξη! Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που φοβούνται τον καφέ. Κάθε είδους. Ανεξάρτητα αν είναι σκέτος, με γάλα, ή καφές… υπερπαραγωγή από εκείνους που ετοιμάζουν διάφορες αλυσίδες καφέ. Με τον όρο καφεφοβία οι ειδικοί περιγράφουν τον φόβο που αφορά στον… καφέ. Η συγκεκριμένη φοβία αποτελεί υποκατηγορία φοβιών που σχετίζονται με τρόφιμα και ποτά. Οι πάσχοντες προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή με το συγκεκριμένο ποτό ή τρόφιμο (εν προκειμένω τον καφέ) ή να βάλουν τον εαυτό τους σε μια κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει τη φοβία τους. Έχουν συχνά αισθήματα άγχους που οδηγούν σε κρίσεις πανικού, σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, πονοκέφαλους και ζάλη. Για αρκετούς πάσχοντες μάλιστα, τα συμπτώματά είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους, στην οικογένειά τους.
Περισσότερα εδώ: https://fearof.org/cafephobia

2. Δωρονοφοβία

Ναι, είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε… Για την πλειονότητα τα δώρα συνεπάγονται χαρά. Ανυπομονησία μέχρι να το ανοίξουμε, ενθουσιασμό όταν το δούμε, άντε και για εκείνα που δεν μας αρέσουν, σκέψεις για το πότε και με τι θα το αλλάξουμε… Γενέθλια, επέτειοι, γιορτές είναι αγαπημένες περιστάσεις και συνεπάγονται… δώρα! Τα δώρα είναι ένας τρόπος για να δείξουμε πόσο νοιαζόμαστε για κάποιον, πόσο σκέψη και φροντίδα δώσαμε για την επιλογή τους. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, που στη θέα και μόνο των δώρων ταράζονται. Και όχι, δεν αναφέρομαι στον Σκρουτζ μακ Ντακ που χάνει πούπουλα στην ιδέα ότι θα πρέπει να ξοδέψει. Μιλώ για καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από δωρονοφοβία. Φοβούνται να ανοίξουν τυλιγμένα πακέτα και δεν βιώνουν τη χαρά να σκίσουν με λαχτάρα το περιτύλιγμα ενός δώρου… Κατά τους ειδικούς, όσοι υποφέρουν από δωρονοφοβία συχνά βιώνουν σοβαρές κρίσεις πανικού όχι μόνο επειδή βρίσκονται κοντά σε δώρα αλλά ακόμα και απλώς επειδή σκέφτονται ότι πιθανώς θα χρειαστεί να ανοίξουν δώρα. Αυτές οι κρίσεις πανικού οδηγούν σε τρόμο, εξάψεις, ρίγη και αδυναμία ομιλίας. Η συγκεκριμένη φοβία, όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε καταστρέφει εντελώς γιορτές όπως γενέθλια και χριστούγεννα για τους ανθρώπους που έχουν την πάθηση –αλλά και τις οικογένειές τους.
Περισσότερα εδώ: https://fearof.org/doronophobia

3. Λαχανοφοβία

Η αλλιώς ο φόβος για τα λαχανικά. Μπορεί να μην αγαπάτε ιδιαίτερα τα λάχανα, ή τα γογγύλια ή τα παντζάρια, μπορεί στη θέα του αρακά ή των καρότων να συνοφρυωνόσαστε γιατί προτιμούσατε πατάτες τηγανιτές για συνοδευτικό στο φαγητό σας, ωστόσο για όσους υποφέρουν από λαχανοφοβία, τα λαχανικά αποτελούν πραγματικό πρόβλημα. Η λαχανοφοβία είναι η απέχθεια για τα λαχανικά που μετατρέπεται σε κρίση πανικού για τους πάσχοντες, όταν δουν ή έστω σκεφτούν (!) λαχανικά. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη φοβία προσπαθούν να αποφεύγουν να αγγίζουν, να μυρίζουν και γενικότερα να έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με λαχανικά. Κάτι που σημαίνει πως δεν πατούν σε μανάβικα, ούτε στο σημείο του σούπερ μάρκετ που φιγουράρουν λαχανικά. Και παρότι μάλλον φαίνεται ανόητο κάποιος να τρέμει τα μπρόκολα και να ιδρώνει μπροστά στα σέσκουλα και τα αμπελοφάσουλα, η συγκεκριμένη φοβία μπορεί να έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στην υγεία των πασχόντων, αφού στερούνται σημαντικότατο κομμάτι της σωστής διατροφής.
Περισσότερα εδώ: www.dictionary.com/browse/lachanophobia

4. Τυροφοβία

Ελα τώρα! Είναι δυνατόν τα υπέροχα τυράκια να προκαλούν τρόμο σε κόσμο; Και όμως είναι απ΄ότι λένε οι ειδικοί. Το τυρί είναι απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή φαγητών όπως πίτσα, τάκος, σάντουιτς, νάτσος και πολλά ψητά ζυμαρικά κλπ. Υπάρχουν περισσότερες από 1.800 διαφορετικές ποικιλίες τυριού στον κόσμο και τα πλατό με τυριά είναι ο,τι καλύτερο για να απολαύσει κανείς ένα (ή και περισσότερα) ποτήρι(α) κρασί. Ολη αυτή η μαγεία όμως, για ορισμένους είναι… φρίκη. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τυροφοβία, αναγκάζονται να χάσουν πάμπολλες γαστρονομικές εμπειρίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και η θέα ενός ντελικατέσεν μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού και δάκρυα. Η τυροφοβία συνδέεται συνήθως με μια τραυματική μνήμη του γαλακτοκομικού, μια εμπειρία που μετουσιώθηκε σε φόβο για τον πάσχοντα να φάει, να αγγίξει ή ακόμα και να δει τυρί.
Περισσότερα εδώ: https://phobia.fandom.com/wiki/Turophobia

5. Γαλατοφοβία

Εδώ πρέπει να παραδεχτώ πως τους ψιλοένιωσα τους πάσχοντες. Και τούτο γιατί δεν πολυσυμπαθώ το γάλα, και πάντως δεν μπορώ ούτε να το δω μέσα σε καφέ. Όμως η δική μου περίπτωση είναι απλά μια αντιπάθεια προς ένα προϊόν. Ο (πραγματικός) φόβος για το γάλα, κατά τους ειδικούς, αφορά αρκετό κόσμο και είναι πολύ σοβαρότερη. Βεβαίως, το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή προϊόντων όπως βούτυρο, γιαούρτι, τυρί και παγωτό και είναι συχνή προσθήκη σε ροφήματα όπως για παράδειγμα η σοκολάτα και ο καφές. Παρότι τόσο διαδεδομένο, το γάλα μπορεί να προκαλέσει τρόμο στους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη φοβία. Οι ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώσουν ροφήματα με γάλα και λιχουδιές όπως μιλκσέικ και παγωτό. Τους είναι επίσης αφόρητο να δουν γάλα, να μυρίσουν γάλα, να χρησιμοποιήσουν γάλα για οποιαδήποτε παρασκευή (πχ κέικ!).
Περισσότερα εδώ: https://phobia.fandom.com/wiki/Galaphobia

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα φοβίες που φαντάζουν εξωφρενικές. Σήμερα είδαμε μια μικρή –μόνο- πλευρά των παιχνιδιών που μπορεί να κάνει το μυαλό ενός ανθρώπου. Για περισσότερες φοβίες, επισκεφθείτε και τα:
www.therecoveryvillage.com/mental-health/phobias/weird-phobias
www.thehealthy.com/mental-health/strange-phobias
www.lexico.com/explore/phobias-list


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα