Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Παρασκακιστικά: Αγωνιστικό Πρόγραμμα 2021

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΣΟ που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 16.05.2021 τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων μέχρι 18 ετών θα διεξαχθούν στα Χανιά με συν-διοργανωτή τη ΣΑ Χανίων στο χρονικό διάστημα από 15 έως 21 Ιουλίου 2021.

Τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα νέων ανδρών – νέων γυναικών μέχρι 20 ετών θα διεξαχθούν στα Τρίκαλα, από 23 έως 29 Αυγούστου 2021, με συν-διοργανωτή τη ΣΚ Τρικάλων

Για τη συν-διοργάνωση της τελικής φάσης των παρακάτω διοργανώσεων:
πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων 8-16 ετών (30/8-5/9/2021), πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής (7-12/9/2021) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους το αργότερο μέχρι τις 10/6/2021. Διευκρινίζεται ότι οι προτάσεις μπορούν να αφορούν διαφορετικές ημερομηνίες από αυτές που προβλέπονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα, για διοργάνωση των αγώνων νωρίτερα εντός του Αυγούστου. Ειδικά για την τελική φάση των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων παίδων – κορασίδων μέχρι 16 ετών μπορούν να κατατεθούν και μεμονωμένες προτάσεις

Όσοι ενδιαφέρονται να συν-διοργανώσουν την τελική φάση κάποιας άλλης πανελλήνιας διοργάνωσης παρακαλούνται να στείλουν τις προτάσεις τους στην ΕΣΟ σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο 12χρονος Αμερικανός και το ρεκόρ του Ρώσου

Ο Αμπιμάνι Μίσρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ενήλικες και παιδιά σε επίδειξη σιμουλτανε.

Ο ινδικής καταγωγής Αμπιμάνι Μίσρα, γεννημένος στις 5/2/2009, πασχίζει να καταρρίψει το ρεκόρ του Σ. Καριάκιν και να γίνει ο νεότερος γκραν μετρ!
Ο δωδεκάχρονος Αμπιμάνι Μίσρα βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση τίτλου γκραν μετρ.
Δεν θα μπορούσε να σταθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη πως δεν θα καταφέρει να φθάσει στον υψηλότερο σκακιστικό τίτλο. Ωστόσο βιάζεται. Βιάζεται πολύ!
Ο λόγος είναι ότι θέλει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ κατάκτησης τίτλου σε μικρότερη ηλικία, το οποίο κατέχει από το 2002 ο Ρώσος Σεργκέι Καριάκιν. Ο υπό σημαία Ουκρανίας τότε ανερχόμενος σκακιστής κατέπληξε τον κόσμο με την απόκτηση τίτλου γκραν μετρ σε ηλικία 12 ετών και 7 μηνών.
Ο Μίσρα, γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϋ στις 5 Φεβρουαρίου 2009, με δύο νόρμες γκραν μετρ στο ενεργητικό του, θα δημιουργήσει νέο ρεκόρ αν πάρει τον τίτλο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Η πιο πρόσφατη επιτυχία του σημειώθηκε σε κλειστό τουρνουά στην Ουγγαρία, όπου τερμάτισε μόνος πρώτος και αήττητος με 8 σε 9 (7 νίκες, 2 ισοπαλίες, απόδοση 2739), κερδίζοντας 305 μονάδες ΕΛΟ. Η τρέχουσα βαθμολογία του είναι 2471.
Ήδη αγωνίζεται σε άλλο κλειστό τουρνουά, επίσης στην Ουγγαρία.
Ο Μίσρα δεν είναι αμάθητος από ρεκόρ. Σε ηλικία 9 ετών, 2 μηνών και 17 ημερών έγινε ο νεότερος εθνικός μετρ των ΗΠΑ και σε ηλικία 10 ετών, 9 μηνών και 3 ημερών έγινε ο νεότερος διεθνής μετρ στον κόσμο.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται γκραν μετρ σε όλο και μικρότερη ηλικία. Πολύ κοντά στην κατάρριψη του ρεκόρ έφθασαν, χωρίς να το καταφέρουν, ο Ινδός Γκουκές (12 ετών, 7 μηνών και 17 ημερών), ο Ουζμπέκος Σιντάροβ (12, 10, 10) και ο Ινδός Πραγκνανάντα (12, 10, 13). Ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν βρίσκεται στην 7η θέση (13, 4, 27) και η κορυφαία σκακίστρια, η Κινέζα Χόου Γιφάν στην 23η (14, 6, 2). Περισσότερο εμφανής η διαφορά δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο με την αναφορά του Αμερικανού Μπόμπι Φίσερ (1943 – 2008). Το 1958, το 15χρονο παιδί – θαύμα πέτυχε κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο. Έγινε γκραν μετρ. Σήμερα βρίσκεται μόλις στην 51η θέση των νεότερων τιτλούχων.

Ατομικό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Τ. Παυλίδης

Το Ατομικό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πραγματοποιείται από 22 έως 30 Μαΐου με «υβριδική μορφή» και σύστημα νοκ-άουτ διπλών συναντήσεων. Οι πρώτες συμμετοχές από την Ελλάδα: Δ. Μαστροβασίλης, Στ. Χαλκιάς, Θ. Μαστροβασίλης, Ευ. Ιωαννίδης. Από την Κύπρο έχει γίνει γνωστή συμμετοχή του Κ. Μιχαηλίδη. Επικεφαλής διαιτητής είναι ο Π. Νικολόπουλος. Οι 36 πρώτοι της τελικής κατάταξης θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου.
Ατομικό πρωτάθλημα ανδρών και Γυναικών Μεσογείου
Το Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών Μεσογείου θα διεξαχθεί από 19 μέχρι 26 Ιουνίου στο Μαυροβούνιο. Από την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ν. Θεοδώρου, ο Τ. Παυλίδης (Α.Ο.ΚΥΔΩΝ), η Χ. Μαρκαντωνάκη και η Κ. Παυλίδου.

Πρωτάθλημα Ρωσίας

Πρωταθλήτρια Ρωσίας στους άνδρες αναδείχθηκε με απόλυτο σκορ η ομάδα «Mednyi Vsadnik» (Βιτιούγκοβ, Ματλάκοβ, Αλεξέενκο, Εσιπένκο, Φεντοσέεβ, Σακάεβ, Πονκράτοβ, Γκογκάνοβ) και στις γυναίκες, επίσης με μόνο νίκες, η «Moscow Chess Team» (Λάχνο, Σουβάλοβα, Κόστενιουκ, Μπίβολ, Βόιτ). Σε ατομικό επίπεδο ξεχώρισαν ο Εσιπένκο με 6,5 βαθμούς σε 7 παρτίδες (απόδοση 2957!) και η Λάχνο επίσης με 6,5 σε 7 (απόδοση 2750).

Χρήστος Παπαποστόλου, το σκάκι χρόνια δεν κοιτά!

Γεννημένος 1929, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρώην παίκτης της Εθνικής Ομάδας, με συμμετοχή σε 5 Ολυμπιάδες! Πρωτόπαιξε στη Λειψία 1960, «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, είχαμε οδηγίες να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”. Με τον Ταλ είχα γνωριστεί, με εντυπωσίασε η εξαιρετική του μνήμη! Αργότερα, στο Βάικ άαν Ζέε της Ολλανδίας, είχα τη χαρά να παίξω τέσσερις παρτίδες μπλιτς μαζί του!», περιέγραψε στον Λουκά Ζαχείλα.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΑΥΓΗ στις 17.11.2019 αναφέρθηκε στα πρώτα του σκακιστικά βήματά στον Σύνδεσμο Αθηναίων Σκακιστών. Το 1971 αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου θα ζήσει 30 χρόνια. Πηγαίνει από τουρνουά σε τουρνουά στη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες σημειώνοντας επιτυχίες! Το 1991 τερματίζει πρώτος σε διεθνές τουρνουά βετεράνων στη Γερμανία, μεταξύ 54 παικτών, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς σε 9 αγώνες.
Συμβουλεύει και προτρέπει τους νέους να παίζουν σκάκι, αλλά να μην το βάζουν πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Προηγείται το σχολείο και αργότερα η επαγγελματική αποκατάσταση. Αναγνωρίζει τη σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει τα σκακιστικά προγράμματα στη βελτίωση του επιπέδου των σκακιστών, αλλά με υψηλό κόστος: «Το σκάκι έχασε το άρωμα του»!

Γκραν Πρι γυναικών

Το τέταρτο και τελευταίο τουρνουά για το Γκραν – Πρι Γυναικών της ΦΙΝΤΕ πραγματοποιείται από 22/5 έως 2/6 στο Γιβραλτάρ. Πρόκριση μέσω της συγκεντρωτικής βαθμολογίας για το Τουρνουά Διεκδικητριών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γυναικών θα διεκδικήσουν η Λάχνο, η Τζαγκνίτζε (έχουν από 180 πόντους), η Α. Μουζιτσούκ (165), η Κασλίνσκαγια (130) και η Μ. Μουζιτσούκ (120).

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σταμάτησε. Στους σκακιστικούς χώρους θα γίνονται προπονήσεις και αγώνες με χρήση μάσκας και τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των χώρων. Για την έναρξη των προπονήσεων μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες