28.8 C
Chania
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025

Παρασκακιστικά

Νίκη του Κάρλσεν και της Μούζιτσιουκ στο Norway Chess

Ο Μάγκνους Κάρλσεν κατέκτησε τον έβδομο τίτλο του στο Norway Chess σε ένα δραματικό τελευταίο γύρο, φέρνοντας ισοπαλία με τον Αρτζούν Εριγκάισι αφού πέρασε από χαμένη θέση, με μόλις μισό βαθμό από τον δεύτερο. Αυτός ήταν ο Φαμπιάνο Καρουάνα, ο οποίος αφού έφερε την παρτίδα του με τον Νταμαρατζού Γκουκές σε κερδισμένη θέση, κατάφερε με τα λάθη που έγιναν στο τέλος της παρτίδας να λήξη ισόπαλη. Ο Γκουκές τερμάτισε τρίτος, μπροστά από τον Χικάρου Νακαμούρα που έχασε από τον Γουέι Γι στον Αρμαγεδώνα. Η τελική βαθμολογία: 1. Μάγκνους Κάρλσεν (2837) 16β. 2. Φαμπιάνο Καρουάνα (2776) 15,5β. 3.Ντομαρατζού Γκουκές (2787) 14,5β. 4.Χικάρου Νακαμούρα (2804) 14β. 5.Αρτζούν Εριγκάισι (2782) 13β. 6.Γουέι Γι (2758) 9,5β.
Στο γυναικείο τουρνουά του Norway Chess, η Ουκρανή Άννα Μούζιτσιουκ κατέκτησε την πρώτη θέση μετά την ισοπαλία με την Βαϊσάλι. Η Μούζιτσιουκ ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο του τουρνουά βρισκόμενη δύο βαθμούς μπροστά από την Χούμπι Κόνερου μετά την νίκη της επί της Τζουν Γουεντζούν την προηγούμενη ημέρα. Σημειώνοντας ισοπαλίες με ην Βαϊσάλι τόσο στην κλασική παρτίδα όσο και στον Αρμαγεδώνα έφτασε τους 16,5β. Η Χούμπι κόνερου έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρώτη θέση του τουρνουά, αλλά αναδείχθηκε και αυτή ισόπαλη αντιμετωπίζοντας την Τζου Γουεντζούν. Η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1. Άννα Μούζιτσιουκ (2526) 16,5β. Λέι Τιγκτζίε (Κίνα 2552) 16β. 3.Χούμπι Λόνερου (Ινδίς 2580) 13,5β.4.Τζου Γουεντζούν (Κίνα 2580) 13,β. 5.Π. Βαίσάλι (Ινδία 2475) 11β. 6.Σάρα Χαντέμ (Ισπανία 2449).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 8-16 ΕΤΩΝ
Η ΕΣΟ δημοσίευσε την προκήρυξη για τους τελικούς αγώνες των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων 8 έως 16 ετών 2025 που θα διεξαχθούν από 6 έως 12/7/2025 στη Θεσσαλονίκη στο κλειστό γυμναστήριο της Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης (Νικολάου Γερμανού 1, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Τ.Κ. 54621). Τους αγώνες συνδιοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) και η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.) με τη στήριξη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής (Ε.Σ.Σ.Θ-Χ).
Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στη Γραμματεία της Ε.Σ.Ο. (info@chessfed.gr) τους προκριμένους σκακιστές – σκακίστριες (αν υπάρχουν) το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου 2025, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο Γ.4.2 της Γενικής Προκήρυξης (αριθ.πρωτ. 17786/26-2-2025).

Επικύρωση πρακτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου από την ΕΣΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΟ στη συνεδρίασή του στις 26/5/2025 επικύρωσε το υπ.αριθ. 5 / 08-04-2025 πρακτικό του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με το οποίο επιβλήθηκε στον σκακιστή Μιχελάκο Παναγιώτη συνολική ποινή 8 μηνών αποκλεισμού από κάθε αγώνα του σωματείου του, αλλά και από κάθε επίσημο αγώνα και τουρνουά που διεξάγεται υπό την αιγίδα και τους κανονισμούς της ΕΣΟ.

Ένας από τους τελευταίους της παλιάς γενιάς
Του Χρήστου Νάτση (Πηγή: Κοσμοδρόμιο)

Σίγουρα δεν έχετε ποτέ σκεφτεί το ερώτημα αν ένας εν ενεργεία πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας έχει κερδίσει σε επίσημη παρτίδα εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή. Για να πω την αλήθεια, ούτε κι εγώ το είχα σκεφτεί, μέχρι την αναγγελία θανάτου του Ισλανδού γκραν μετρ Φρίντικ Όλαφσον, στις 4 Απριλίου. Ο Όλαφσον διατελέσας προέδρος της ΦΙΝΤΕ από το 1978 έως το 1982, κέρδισε τον Ανατόλι Κάρποβ στο Μπουένος Άιρες το 1980. Διαδεχόμενος στην προεδρία της ΦΙΝΤΕ τον Μάξ Όιβε, ο Όλαφσον ήταν και ο τελευταίος μεγάλος παίκτης που έγινε και παράγοντας. Έκτοτε οι παράγοντες είναι ζήτημα αν ξέρουν τους κανόνες.
Γεννημένος 90 χρόνια πριν, το 1935, ο Ισλανδός υπήρξε ένας από τους κορυφαίους 30-40 παίκτες στον κόσμο της περίοδο από το 1955 έως το 1980, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της περιόδου. Πέρα από τον Κάρποβ, που ήδη αναφέραμε, οι Τιγκράν Πετροσιάν, Μίσα Ταλ, Μπόμπι Φίσερ, Πολ Κέρες, Βίκτορ Κορτσνόι, Γιούρι Γκέλερ υπήρξαν μερικοί μόνο από τους παίκτες της ελίτ που υπέκυψαν στον Όλαφσον.
Γινόμενος ο πρώτος Ισλανδός γκραν μετρ το 1958 ο Όλαφσον συνέβαλε στην είσοδο της χώρας στον σκακιστικό χάρτη, η οποία και κορυφώθηκε φυσικά με τη διεξαγωγή στο Ρέικιαβικ του ματς του αιώνα, ανάμεσα στον Μπόρις Σπάσκι και τον Μπόμπι Φίσερ. Ψηλός, ξανθός με θερμό χαμόγελο, ο Όλαφσον υπήρξε πέρα από καλός παίκτης και αγαπητή προσωπικότητα, παρέμεινε δε ενεργός στα σκακιστικά πράγματα μέχρι και τον θάνατό του.
Αυτό που ίσως έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς τους κοινούς θνητούς είναι ότι ο Φρίντρικ Όλαφσον αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους ερασιτέχνες που ανέβηκαν τόσο ψηλά. Με σπουδές νομικής άσκησε το επάγγελμα ενεργά, πράγμα που σημαίνει ότι είχε στη διάθεσή του χρόνο για λίγα τουρνουά κάθε χρόνο. Σήμερα, εποχή όπου το σκάκι είναι κανονικό άθλημα κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα υποστήριζα ότι το ποτάμι μπορεί (ή πόσο μάλλον θα έπρεπε) να γυρίσει πίσω. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν βλάπτει κάπου κάπου να νοσταλγούμε τις πιο «αθώες» εποχές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα