Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Παρασκακιστικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
1η θέση στο Παγκόσμιο δια-δικτυακό Σχολικό Κύπελλο 2023

Οι σχολικές ομάδες (γυμνασίου και λυκείου) των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη, εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Σχολικό Κύπελλο, που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), και τη Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού (ISF), το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαΐου 2023.
Το Παγκόσμιο δια-δικτυακό Σχολικό Κύπελλο 2023 έγινε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας FIDE Online Arena σε 2 κατηγορίες : μέχρι 15 ετών και μέχρι 18 ετών με ελβετικό σύστημα 11 γύρων και χρόνο σκέψης blitz (3΄+2΄΄). Συμμετείχαν συνολικά 329 μαθητές και μαθήτριες από 87 σχολεία από 30 χώρες.
Την ομάδα, που αγωνίστηκε στην ηλικιακή κατηγορία των 18 ετών, συγκροτούσαν οι Δ. Στοϊμενίδης, Μαγκαλάκης, Καραμίχος, Καβακοπούλου και Τσουχνικάς και πήρε την 1 θέση στην τελική ομαδική κατάταξη στην κατηγορία μέχρι 18 ετών με εξαιρετική απόδοση: συγκέντρωσε 34.5 βαθμούς από τους 36 συνολικούς στην ομαδική βαθμολογία.
Η τελική κατάταξη των 5 πρώτων σχολείων έχει ως εξής:
1η θέση: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΕΛΛΑΣ, 2η θέση: INDIAN HIGH SCHOOL MUSCAT ΟΜΑΝ, 3η θέση: SMK BUKIT ΜΑΛΑΙΣΙΑ, 4η θέση: THE INTERNATIONAL HIGH SCHOOL RENMIN ΚΙΝΑ, 5η θέση: CHANDLER HIGH SCHOOL Η.Π.Α
Η ομάδα του Γυμνασίου του ίδιου σχολείου συμμετείχε στην κατηγορία μέχρι 15 ετών και τερμάτισε στην 5η θέση. Αγωνίστηκαν οι Καρακώτσιος, Γερασόπουλος, Μ. Στοϊμενίδης, Γιακουστίδου, Κυριακόπουλος, Γαβριηλίδης και Μπαλαφούτας.
Η τελική κατάταξη των 5 πρώτων σχολείων έχει ως εξής:
1η θέση: HARKER SCHOOL Η.Π.Α, 2η θέση: NEW MILLENIUM ΜΠΑΧΡΕΪΝ, 3η θέση: DOHA INDIAN SCHOOL ΚΑΤΑΡ, 4η θέση: INTERNATIONAL SCHOOL OF BEIJING ΚΙΝΑ, 5η θέση: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΕΛΛΑΣ
Η ομαδική βαθμολογία υπολογίσθηκε με βάση τα 4 καλύτερα ατομικά αποτελέσματα ανά σχολείο.
Αρχηγός των ομάδων ήταν η κα ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΒΕΡΑ, διεθνής διαιτήτρια και μέλος της Σχολικής Επιτροπής της ΕΣΟ και υπεύθυνος ομάδων ο κ. ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη.

 

Πρόσκληση για προτάσεις συνδιοργάνωσης πανελλήνιων πρωταθλημάτων 2023
Με νεότερη απόφασή του, το ΔΣ της Ομοσπονδίας τροποποιεί την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προτάσεων συνδιοργάνωσης των παρακάτω πανελλήνιων πρωταθλημάτων ως εξής:
72ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα και 45ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών (προτεινόμενες ημερομηνίες 4 έως 12/12/2023), προτάσεις μέχρι 10/6/2023.
Πανελλήνιο Ομαδικό Παίδων – Κορασίδων μέχρι 16 ετών (προτεινόμενες ημερομηνίες 14 έως 17/12/2023) , προτάσεις μέχρι 10/6/2023.
Η ΕΣΟ μπορεί να δεχθεί αιτιολογημένες προτάσεις για διαφορετικές από τις προτεινόμενες ημερομηνίες, με την προϋπόθεση ότι δεν ανατρέπεται ο γενικότερος προγραμματισμός της Ομοσπονδίας.

 

Η Ντινάρα Βάγκνερ κέρδισε το γκραν πρι της Λευκωσίας!


Η γεννημένη στην Καλμουχία, Ντινάρα Βάγκνερ (2417), η οποία αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Γερμανίας, έκανε την μεγάλη έκπληξη στο γκραν πρι της Λευκωσίας κερδίζοντας την πρώτη θέση αν και είχε την μικρότερη αξιολόγηση μεταξύ των 12 σκακιστριών που συμμετείχαν. Η Βάγκνερ για να κερδίσει έπρεπε στον τελευταίο γύρο να κερδίσει με τα μαύρα την Μπέλλα Κοτενασβίλι (2478) και τα κατάφερε, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την ινδή Χ. Ντροναβάλι (2501). Μεγάλη απογοήτευση του τουρνουά η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, η ρωσίδα Αλεξάνδρα Κόστενιουκ (η οποία αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Ελβετίας), η οποία διεκδικούσε μία από την δύο πρώτες θέσης της γενικής βαθμολογίας των γκραν πρι που έδιναν πρόκριση για την συνέχεια των αγώνων για την διεκδίκηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος αλλά στη Λευκωσία κατετάγη 10η με όλις 5β. σε 11 αγώνες. Οι άλλες δύο ρωσίδες σκακίστριες που διεκδικούσαν τις δύο πρώτες θέσεις της γενικής βαθμολογίας, η Κατερίνα Λάχνο (2558) και η Αλεξάνδρα Γκοριάγκινα (2571) έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να διατηρήσουν τις δύο πρώτες θέσεις της γενικής βαθμολογίας. Η Λάχνο που είχε κερδίσει το γκραν πρι στην Αστάνα πήρε την πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας της σειράς των γκραν πρι με 325β. ενώ η Γκοριάγκινα, νικήτρια του γκραν πρι στο Νέο Δελχί πήρε την δεύτερη θέση με 318β.
Η 20χρονη κινέζα Ζου Τζινέρ πήρε την τρίτη θέση με 308β. και θα πρέπει να διεκδικήσει την συμμετοχή της στην τελική φάση του τουρνουά των υποψηφίων για τον παγκόσμιο τίτλο μέσα από άλλους αγώνες, όπως άλλωστε και η Αλεξάνδρα Κόστενιουκ και η Χούμπι Κόνερου.

 

Ο Φιρούζια νίκησε Ντινγκ Λίρεν και Νεπομνιάτσι, μα κάπως αργά

ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Μόνος πρώτος και αήττητος στο τουρνουά Superbet Classic Βουκουρεστίου τερμάτισε ο Καρουάνα με 5,5 βαθμούς (απόδοση 2836). Οι νίκες του Αλιζέρα Φιρούζια επί του Ντινγκ Λίρεν και του Ίαν Νεπομνιάτσι, των δύο μονομάχων του πρόσφατου ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προκάλεσαν αίσθηση και δημιούργησαν συνειρμούς για το τι θα σήμαιναν αντίστοιχες νίκες του στο Τουρνουά Υποψηφίων που έγινε πέρυσι (16/6-5/7/22), στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Εκεί είχαν συναντηθεί οκτώ μεγάλοι μετρ με σύστημα πουλ διπλών συναντήσεων. Ο νικητής θα αντιμετώπιζε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν. Πριν από τους αγώνες δεν είχε δοθεί μεγάλη σημασία σε δήλωση του Κάρλσεν πως θα υπερασπιζόταν τον τίτλο του μόνο με αντίπαλο κάποιον της νεότερης σκακιστικής γενιάς, φωτογραφίζοντας τον Φιρούζια..
Παρά τις μεγάλες προσδοκίες, ο νεαρός δεν είχε πάει καθόλου καλά. Περιορίστηκε στην 6η θέση με 6 βαθμούς, χάνοντας δύο φορές από τον πρώτο στην τελική κατάταξη Νεπομνιάτσι και σημειώνοντας δύο ισοπαλίες με τον δεύτερο, τον Ντινγκ Λίρεν. Τώρα, στο Superbet Classic 2023 του Βουκουρεστίου, τους νίκησε και τους δύο! Αν είχε την ίδια υψηλή απόδοση πέρυσι, το ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023 θα είχε άλλους πρωταγωνιστές. Τον Κάρλσεν και τον Φιρούζια. Κάποιο σκακιστικό γνωμικό λέει πως χειρότερο από το ποτέ είναι το πολύ αργά….
Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν με 5 οι Φιρούζια (απόδοση 2796), Σο (2799), Ράπορτ (2801), Γκίρι (2798) και στη έκτη θέση με 4,5 οι Ντούντα (2760) και Βασιέ Λαγκράβ (2758). Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ντινγκ Λίρεν (2710) είναι όγδοος με 4, ο διεκδικητής Νεπομνιάτσι (2672) ένατος με 3,5 και ο Ντεάκ (2638) δέκατος με 3 βαθμούς.
Το τουρνουά του Βουκουρεστίου ήταν το πρώτο της σειράς «Grand Chess tour». Θα ακολουθούσουν τουρνουά γρήγορου σκακιού με τη συμμετοχή και του Κάρλσεν στη Βαρσοβία (19-26/5) και στο Ζάγκρεμπ (3-10/7). Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με γρήγορο, αλλά και με κλασικό σκάκι στο Σεν Λούις (12/11-3/12).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα