Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Παρασκακιστικά

Γκραν Πρι γυναικών στο Μόναχο

Εξαιρετική η εμφάνιση της πρώην Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Αλεξάνδρας Κόστενιουκ στους 9 πρώτους γύρους του Γραν Πρι γυναικών που διεξάγεται στο Μόναχο. Στον χθεσινό 10ο γύρο αντιμετώπιζε την Κόνερου (Ινδία) και σήμερα αντιμετωπίζει την κινέζα Ζου Τζινέρ
Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση του 9ου γύρου είχε ως ακολούθως: 1.Αλεξάνδρα Κόστενιουκ (Ρωσία 2519) 7β. 2.Χούμπι Κόνερου (Ινδία 2572) 6β. 3-4.Νάνα Τζαγκνίτζε (Γεωργία 2517), Ταν Ζονγκί (Κίνα 2530) 5β. 5-7.Μαρία Μούζιτσιουκ (Ουκρανία 2523), Ντροναβάλι Χαρίκα (Ινδία 2507), Ελίζαμπεθ Πάετζ (Γερμανία 2464) 4,5β. 8-10.Αλίνα Κασλίνσκαγια (Πολωνία 2491), Ζου Τζινέρ (Κίνα 2486), Ζχανσάγια Αμπντουμαλίκ (Καζακστάν 2496) 4β. 11.Άννα Μούζιτσκιου (Ουκρανία 2522) 3,5β. 12.Ντινάρα Βάγκνερ (Γερμανία 2414) 2β.

Σκακιστικές πρωτεύουσες Θεσσαλονίκη και Καλλιθέα

Του Κοσμά Κέφαλου

Επιβλητική η παρουσία των ελληνικών ομάδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλεων με κατάκτηση υψηλών θέσεων, αλλά και μεγάλο αριθμό συμμετοχών!
Το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλεων και Κωμοπόλεων συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό σκακιστών και σκακιστριών και ανέδειξε πρωταγωνίστριες τις ελληνικές ομάδες!
Ξεχώρισε ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη με δύο αργυρά μετάλλια, καθώς και η Καλλιθέα με χάλκινο. Επιτυχημένη ήταν και η παρουσία των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου, των Τρικάλων, της Κέρκυρας και της Λευκωσίας.
Πρώτη στο Όπεν (23 τετραμελείς ομάδες) τερμάτισε η Πράγα με 17 βαθμούς (Νγκιγιέν, Ροντστάιν, Μοβσεσιάν, Νέμεκ), δεύτερη η Θεσσαλονίκη με 15 (Δ. Μαστροβασίλης, Παπαϊωάννου, Θ. Μαστροβασίλης, Ιωαννίδης) και τρίτη η Καλλιθέα με 14 (Κούρκουλος-Αρδίτης, Χαλκιάς, Καλογερής, Παπασημακόπουλος). Οι ομάδες των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου συγκέντρωσαν από 10 βαθμούς και η ομάδα των Τρικάλων 8.
Στην κατηγορία γυναικών (13 ομάδες) πρώτευσε η Λιουμπλιάνα με 16 και τη δεύτερη θέση πήρε η Θεσσαλονίκη με 14 (Αβραμίδου, Γράψα, Δρακάκη, Πασόγλου). Το Ηράκλειο και η Καλλιθέα συγκέντρωσαν από 9 βαθμούς, η Κέρκυρα 6 και η Λευκωσία 3. Στην κατηγορία παιδιών έως 12 ετών (14 ομάδες) πρώτη βγήκε η Κωνσταντινούπολη με 18. Η Θεσσαλονίκη τερμάτισε έκτη με 11 (Ευ. Σίσκου, Στ. Μαρινίδης, Κ. Μίσιος, Κ. Σπάγκακας) και η Λευκωσία όγδοη με 8. Το Ηράκλειο συγκέντρωσε 6 βαθμούς και τα Ιωάννινα 5.
Διακρίσεις είχαμε και στα ατομικά αποτελέσματα, με τον Ευγένιο Ιωαννίδη να τερματίζει αήττητος με 8 νίκες και 1 ισοπαλία (ποσοστό επιτυχίας 94,5% και απόδοση 2551). Ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Αρμένιο Μοβσεσιάν με 17 βαθμούς σε 9 γύρους (2 βαθμοί για τη νίκη και 1 για την ισοπαλία), Μεγάλα σκορ πέτυχαν επίσης οι Νότσικας (Ιωάννινα) 16 βαθμοί, Παπασημακόπουλος (Καλλιθέα) 14, Κούρκουλος-Αρδίτης (Καλλιθέα) 13, Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη) 12, Θ. Μαστροβασίλης (Θεσσαλονίκη) 12 και Χαλκιάς (Καλλιθέα) 12. Καλύτερα σκορ στην κατηγορία γυναικών σημείωσαν (όλες με την ομάδα της Θεσσαλονίκης!) οι Αβραμίδου 14, Δρακάκη 13 Πασόγλου 11 και Γράψα 11. Καλύτερα ατομικά αποτελέσματα από τα παιδιά είχαν οι Σπάγκακας (Θεσσαλονίκη) 11, Κηλαϊδάκης (Ηράκλειο) 11 και Μαρινίδης (Θεσσαλονίκη) 10.
Στο 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλεων και Κωμοπόλεων, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά (φυσική παρουσία παικτών και μετάδοση κινήσεων μέσω διαδικτύου), πήραν μέρος 200 σκακιστές και σκακίστριες. Σύμφωνα με ανάρτηση του γενικού γραμματέα της διοργανώτριας Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης Θεόδωρου Τσορμπατζόγλου η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από εκατό χιλιάδες μοναδικούς τηλεθεατές. Επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το Ατομι9κό Πρωτάθλημα Ευρώπης που θα διεξαχθεί από 2 έως 14 Μαρτίου στη Σερβία (https://eicc2023.com/).

 

Επικαιρότητα

-Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΟ, των δυο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το Σχολικό Σκάκι. Το 1ο πρόγραμμα με κωδικό 553 έχει τίτλο «Σκάκι και φαντασία» και αφορά μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Το 2ο έχει κωδικό 552 με τίτλο «Σκάκι, ένα παιχνίδι στρατηγικής και Μαθηματικών, ένα παιχνίδι για όλους!» και αφορά μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Τα εγκεκριμένα προγράμματα ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ: bitlylinks.com/rID95O-GT και bitlylinks.com/mOCAWSjy4. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των αντίστοιχων τάξεων.
-Η Σκακιστική Ολυμπιάδα για Άτομα με Αναπηρία που οργανώθηκε στο Βελιγράδι αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός. Ο στόχος για κοινωνικοποίηση επετεύχθη και αυτό φαίνονταν καθημερινά στον αγωνιστικό χώρο όπου, μετά τη λήξη των παρτίδων, παίκτες από όλο τον κόσμο παρέμεναν αναλύοντας θέσεις και συζητώντας. Αναπάντητο έμεινε βέβαια το ερώτημα κατά πόσο αγωνίζονται με ίσους όρους σκακιστές με διαφορετικής μορφής αναπηρία.
-Η Σταυρούλα Τσολακίδου αγωνίστηκε σε κλειστό διεθνές τουρνουά στο Σεν Λούις των ΗΠΑ και κατάλαβε τη δεύτερη θέση με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες (6 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες). Την πρώτη θέση με 7,5 κατέκτησε το κορίτσι – θαύμα, η 13χρονη Άλις Λι.
-Ανοιχτό τουρνουά στο Γκρατς από 18 έως 24 Φεβρουαρίου με περισσοτέρους από 200 σκακιστές και σκακίστριες. Από την Ελλάδα θα αγωνιστούν οι Ν. Σπυρόπουλος, Π. Λουκόπουλος, Μ. Λάμπου κ.ά.

-Το Pilsen Open της Τσεχίας θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 11 Μαρτίου, το Saint Louis Super Swiss των ΗΠΑ από 11 έως 19 Μαρτίου και το Reykjavik Open της Ισλανδίας από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου.

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα


Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο!
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .
Μαθήματα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα