Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Παρασκακιστικά

Μεγάλη απάτη ή κυνήγι μαγισσών στο Σεν Λούις;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Ο Κάρλσεν εγκατέλειψε μετά την ήττα του από τον νεαρό Νίμαν και αμέσως διατυπωθήκαν υποψίες για αφανή υποβοήθηση, καθώς και για διαρροή μυστικών αναλύσεων. Η παρτίδα μεταξύ του 19χρονου Αμερικανού Χανς Νίμαν και του 31χρονου Νορβηγού παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν που παίχτηκε στο Sinquefield Cup του Σεν Λούις των ΗΠΑ έγινε ταχύτατα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι λιγότερο μυημένοι αρκέστηκαν στην είδηση πως ο Κάρλσεν γνώρισε την πρώτη του ήττα μετά από 53 παρτίδες κλασικού χρόνου σκέψης, ενώ οι καλοί γνώστες του πνευματικού παιχνιδιού έσπευσαν να αναλύσουν την παρτίδα διεξοδικά.
Ο λόγος που έκανε την αναμέτρηση τόσο ενδιαφέρουσα δεν ήταν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, κάποια πολύ όμορφη κίνηση ή κάποιο τραγικό λάθος. Στάθηκε η αιτία να εγκαταλείψει το τουρνουά ο παγκόσμιος πρωταθλητής, για πρώτη φορά στην καριέρα του!
Όπως ήταν αναμενόμενο αναζητήθηκαν αμέσως τα αίτια και, δεδομένου ότι ο ίδιος περιορίστηκε σε μήνυμα στο Twitter, με το οποίο απλά ενημέρωνε πως αποσύρεται από τους αγώνες, φούντωσαν οι φήμες για ενδεχόμενη σκακιστική απάτη, για κάποιου είδους υποβοήθηση του Νίμαν. Διατυπώθηκαν επίσης και άλλες υπόνοιες, όπως ότι ο Κάρλσεν οργίστηκε όταν διαπίστωσε πως ο αντίπαλος του γνώριζε μυστικές αναλύσεις του. Θεώρησε πως προδόθηκε από κάποιον συνεργάτη του. Σε πολύ καλή διάθεση ο νεαρός Αμερικανός σχολίασε χιουμοριστικά πως ο Κάρλσεν ήταν τόσο απογοητευμένος επειδή έχασε από έναν ηλίθιο και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι ντροπιαστικό για τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χάνει από εμένα».
Πώς γίνεται το… σύγχρονο κλέψιμο;
Να σταθούμε λίγο εδώ και να αναφέρουμε πιθανούς τρόπους υποβοήθησης. Ας ξεκινήσουμε από τον πιο γνωστό και πολύ φανερό: θεατής υποδεικνύει κίνηση σε παίκτη (όλο και κάποιες φορές θα έχετε τύχει σε καυγά, κυρίως σε καφενείο). Άλλοι τρόποι λιγότερο φανεροί είναι η γλώσσα του σώματος, το νεύμα, η κίνηση των δακτύλων (παλαιότερα το εφάρμοζαν προπονητές παιδιών), οι εκφράσεις του προσώπου και, πριν απαγορευτεί η είσοδος του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο με κινητό, τα τηλεφωνικά μηνύματα. Ασφαλώς, όσο ανεβαίνει το επίπεδο των αγώνων, τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται ξεπερασμένα.
Ο γκραν μετρ Στράτος Γρίβας, ο οποίος έχει επικρίνει με σφοδρότητα τους διαδικτυακούς αγώνες, θεωρώντας την ηλεκτρονική υποβοήθηση απλή και εύκολη πλέον υπόθεση, δεν αποκλείει τη δυνατότητα απάτης και στο σκάκι δια ζώσης. Όπως τα αναβολικά βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την ανίχνευση έτσι μπορεί να υπάρχει σήμερα ένα εξελιγμένο Wi-Fi που δεν πιάνεται, ένα μικροτσίπ στο σώμα του παίκτη ή κάτι άλλο που δεν φανταζόμαστε. Ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας, προπονητής και συγγραφέας, όπως μας λέει, αναλύοντας σε βάθος την παρτίδα Νίμαν – Κάρλσεν, θεωρεί πως δεν υπήρξε υποβοήθηση. Κρίνει πως και οι δύο παίκτες έκαναν λάθη, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να κάνει τα περισσότερα.
Από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε ότι δεν επιτρέπεται να σέρνεται το ζήτημα για πολύ καιρό. Ούτε είναι σωστό να κατηγορείται άδικα ένας παίκτης, με πιθανό αποτέλεσμα να καταστραφεί η καριέρα του, αλλά ούτε να μείνει ατιμώρητος ένας απατεώνας. Και τα δυο αμαυρώνουν την εικόνα του σκακιού.

 

Παγκόσμιο μετάλλιο για την Ευαγγελία Σίσκου

Οι λαμπρές εμφανίσεις των νέων μας στη διεθνή σκακιέρα συνεχίστηκαν και στο Μπατούμι της Γεωργίας. Μετά το αργυρό μετάλλιο της Αναστασίας Αβραμίδου στο Παγκόσμιο Σπουδαστικό και την ισοβαθμία στην 3η θέση (4ος μετά την άρση ισοβαθμίας) του Νίκου Πούπαλου στο Παγκόσμιο έως 14 ετών, η Ευαγγελία Σίσκου ισοβάθμησε στην 3η θέση του Παγκόσμιου κοριτσιών κάτω των 10 ετών και, υπερέχοντας στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο!
Η σκακίστρια του Γαλαξία Θεσσαλονίκης σημείωσε 8 βαθμούς σε 11 παρτίδες (7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες). Με την υψηλή της απόδοση 1435 κέρδισε 33,6 μονάδες ΕΛΟ. Ο Ιωάννης Κηρυττόπουλος (κατηγορία 10 ετών) συγκέντρωσε 6 βαθμούς, η Ελεονώρα Κάισσα Κηρυτοπούλου (8) 5 β., ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης (12) 4,5 β., η Έλλη Βακάλη (12) 4 β. με απόδοση 1244 και κέρδισε 27 μονάδες ΕΛΟ. Η εκπρόσωπος της Κύπρου Άιντα Παουνέσκου (8), με πολύ καλό φίνις, έφθασε στους 6 βαθμούς.
Η σκακίστρια του ΟΦΣΧ Έλλη Βακάλη είχε μία καλή εμφάνιση στην πρώτη διεθνή της εμπειρία, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση της.
Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές ανά ηλικιακή κατηγορία: Ούσκοβ (Ρωσία, τυπικά ΦΙΝΤΕ, 12 ετών), Λακόν (Γαλλία, 10), Λιάρι (Γαλλία, 8). Οι πρωταθλήτριες: Σούμπι Γκούπτα (Ινδία, 12), Βένσκαγια (Λευκορωσία, τυπικά ΦΙΝΤΕ, 10), Σάρβι (Ινδία, 8 ετών).

Λάβρος εντός και εκτός σκακιέρας

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν κυριάρχησε στο διαδικτυακό «Κύπέλλου των Γενεών» με την άνετη πρωτιά του στο προκριματικό τουρνουά και τις πειστικές νίκες του στα ματς νοκ άουτ (3-1 επί του Αρονιάν, 3-1 επί του Κέιμερ και 4,5-0,5 στον τελικό επί του Εριγκάισι).
Εκείνο που εντυπωσίασε περισσότερο και έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας αντικρουόμενα σχόλια ήταν η επιλογή του να εγκαταλείψει την παρτίδα του με τον Νίμαν, αμέσως μετά την πρώτη κίνηση. Όπως έχουμε αναφέρει, ο Κάρλσεν είχε αποσυρθεί από το τουρνουά του Σεν Λούις μετά την ήττα του από τον Νίμαν αφήνοντας υπονοούμενα για ηλεκτρονική υποβοήθηση του αντιπάλου του. Επανερχόμενος μετά τη λήξη των διαδικτυακών αγώνων, αφού τόνισε τις ολέθριες συνέπειες για το σκάκι από την εξαπάτηση, ισχυρίστηκε πως ο Νίμαν εξαπατά τώρα περισσότερο από ότι στο παρελθόν (κάτι που είχε παραδεχθεί ο νεαρός Αμερικανός) και ότι στην παρτίδα τους ο αντίπαλός του, ενώ έπαιζε με ακρίβεια, δεν έδειχνε συγκεντρωμένος. Σίγουρα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση θα έχει συνέχεα.

Το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων -Κορασίδων

Το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων θα διεξαχθεί από 15 έως 18 Δεκεμβρίου στο Ρίο Αχαΐας. Στην Ένωση Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής τα προκριματικά άρχισαν στις 24/9/ και θα ολοκληρωθούν στις 5/11 (https://thesschess.gr/). Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα διεξαχθούν στις 2, 9, 16 και 23 Οκτωβρίου (https://www.chesskavala.gr/). Στην Κρήτη άρχισαν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν στις 23/10 . Στον πρώτο γύρο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα Αποκόρωνας – ΟΑΧ 3-2,5 ΑΟ ΚΥΔΩΝ-ΑΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 6-0 και ΟΦΣΧ-ΣΚΟΡ 4-2

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Με το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής χρονιάς, ο Κύδωνας και το αδελφό σωματείο του ΟΦΣΧ λειτουργούν και πάλι την σκακιστική τους λέσχη.
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και τα μαθήματα σκάκι στα Κουνουπιδιανά σε συνεργασία με το ενοριακό κέντρο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα