Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρασκακιστικά

Καλή πορεία με λιγότερο καλό φινάλε για την Ελλάδα και επιτυχία για την Κύπρο στην πολυπληθή 35η Σκακιστική Ολυμπιάδα της Σλοβενίας
Η35η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε από 25 Οκτωβρίου μέχρι 11 Νοεμβρίου 2002 στο Μπλεντ της Σλοβενίας, μια μικρή πόλη που χαρακτηρίζεται από μια ονειρική λίμνη, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα πολύ μικρό νησί με μια παλιά εκκλησία ενώ στο φόντο διαγράφονται οι παγωμένες Άλπεις.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται του δεύτερου μέρους των αφιερωμάτων στις σκακιστικές Ολυμπιάδες, το Μπλεντ έχει μια μακρά σκακιστική παράδοση αφού το 1931 ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αλεξάντερ Αλιέχιν νίκησε με πειστικό τρόπο ένα από τα ισχυρότερα τουρνουά εκείνης της περιόδου, ενώ ο Ταλ, το 1959, είχε πρωτεύσει στο τουρνουά των διεκδικητών που τον οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το 1965 απέκλεισε τους Πόρτις και Λάρσεν από τη διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου.
Παρά το γεγονός ότι η αίθουσα που έγιναν οι αγώνες ήταν σχετικά μικρή για το πλήθος των χωρών που πήραν μέρος, οι συμμετέχοντες θεώρησαν τη διοργάνωση ως μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Με νέο ρεκόρ 135 ομάδων (3 ομάδες από τη Σλοβενία) στο ανοικτό τουρνουά και 90 ομάδων στο τουρνουά των γυναικών η Ολυμπιάδα είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Στέλιος Χαλκιάς

Όλες οι κορυφαίες ομάδες εμφανίστηκαν στο Μπλεντ. Η Ρωσία ήρθε με πανίσχυρη σύνθεση, παρότι αγωνίστηκε χωρίς τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κράμνικ (το 2000 πήρε τον τίτλο από τον Κασπάροβ). Στην 1η σκακιέρα έπαιξε ο διψασμένος για διακρίσεις Κασπάροβ και στις επόμενες οι Γκριστσούκ, Χάλιφμαν, Μοροζέβιτς, Σβίντλερ και Ρουμπλέφσκι. Η ομάδα της Ουγγαρίας στηρίχθηκε στη θρυλική πλέον Τζούντιθ Πόλγκαρ και τους κορυφαίους Λέκο και Αλμάσι. Η Ουκρανία είχε επίσης δύο σπουδαίους παίκτες στην ομάδα της, τον Πρωταθλητή FIDE Πονομαριόβ και τον διεκδικητή του τίτλου της FIDE Βασίλι Ίβαντσουκ. Ήταν η εποχή που ακόμα το σκάκι ήταν διχασμένο και που συνυπήρχαν δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές.
Στον πρώτο γύρο σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές σε Ολυμπιάδες με τη συντριβή της Βραζιλίας από το Λουξεμβούργο με 1-3. Η Ρωσία, παρά την ήττα της στο 9ο γύρο από την Ουγγαρία με 1,5-2,5, βρέθηκε πανάξια στην κορυφή. Ο Κασπάροβ πέτυχε 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες και είχε την υψηλότερη απόδοση ΕΛΟ της διοργάνωσης (2933), επεκτείνοντας το προβάδισμά του στην κορυφή της λίστας αξιολόγησης της FIDE.
Η Ουγγαρία έπαιξε εντυπωσιακά σε όλη τη διάρκεια των αγώνων και οι παίκτες της έχασαν μόνο μία παρτίδα στις 56 που παίχτηκαν! Η ομάδα σημείωσε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόνο 1 ήττα (από την Τσεχία), αλλά κέρδισε αρκετούς αγώνες με σκορ 2,5-1,5 την ίδια στιγμή που η Ρωσία με ευρείες νίκες συγκέντρωνε βαθμούς. Οι Αρμένιοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στηριζόμενοι σε μια πολύ καλή εμφάνιση του Ακοπιάν στην 1η σκακιέρα.
Η ελληνική ομάδα είχε ένα εξαιρετικό τουρνουά που δυστυχώς δύο ήττες στους δύο τελευταίους γύρους την εμπόδισαν να φτάσει στην κατάκτηση της 5-7ης τελικής κατάταξης, ένας στόχος που ήταν απόλυτα εφικτός. Πήρε την 25η θέση με 31,5 βαθμούς, σε 135 συμμετοχές. Η σύνθεση: Γιάννης Παπαϊωάννου 6/12, Χρήστος Μπανίκας 2/7, Στέλιος Χαλκιάς 6/11, Ιγκόρ Μιλαντίνοβιτς 4,5/6, Γιάννης Νικολαΐδης 5,5/8 και Άγγελος Βουλδής 7,5/12.
Η Εθνική Κύπρου, με τον πολύ αποτελεσματικό Βασίλη Κοτρωνιά στην πρώτη σκακιέρα (αήττητος με 8 νίκες και 6 ισοπαλίες) κατέλαβε την 78η θέση με 27,5 βαθμούς, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας (49,1%), από το 1962 που άρχισε να αγωνίζεται σε Ολυμπιάδες.

Η εκπληκτική Ζάο Γουέ

Στη Σκακιστική Ολυμπιάδα Γυναικών η ομάδα της Κίνας κατέκτησε την πρώτη θέση με 29,5 βαθμούς. Η 17χρονη Ζάο Γουέ με 11 νίκες σε 12 αγώνες και με ένα πολύ επιθετικό στυλ παιχνιδιού, με πολλές θεαματικές θυσίες, έκλεψε την παράσταση φτάνοντας σε απόδοση 2707. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε η ομάδα της Ρωσίας που με 29 βαθμούς κατέκτησε τη 2η θέση ενώ στην 3η βρέθηκε η ομάδα της Πολωνίας με 28 βαθμούς. Αρνητική έκπληξη, η ομάδα της Γεωργίας που διεκδικούσε με αξιώσεις την πρώτη θέση, αλλά στο τέλος κατέρρευσε σημειώνοντας 4 ήττες σε ισάριθμα ματς.
Για μια ακόμα φορά η Ελληνική ομάδα είχε μια καλή τελική κατάταξη (23η θέση ανάμεσα σε 90 ομάδες με 23 βαθμούς). Η σύνθεση: Άννα Μαρία Μπότσαρη 8,5/13, Μαρίνα Μακροπούλου 5,5/13, Κατερίνα Φαχιρίδου 4,5/8 και Μαρία Κουβάτσου 4,5/8.
Εκτός από τους αγώνες στα 64 τετράγωνα, ενδιαφέρον είχαν και οι πολιτικές εξελίξεις. Στο Συνέδριο της παγκόσμιας Ομοσπονδίας που έγινε παράλληλα με την Ολυμπιάδα έγιναν και οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. της FIDE. Εκεί εξελέγη ομόφωνα (άνευ αντιπάλου μια και ο Λεόνγκ (Σιγκαπούρη) απέσυρε το ψηφοδέλτιό του το σχήμα που κατέβασε ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ με πρόεδρο τον ίδιο, αναπληρωτή πρόεδρο τον Γιώργο Μακρόπουλο, γ.γραμματέα τον Ταμπάνι (Τυνησία) , ταμία τον Τζάρετ (Αγγλία), και αντιπροέδρους τους Κόγια (Ινδία), Ντόιλ (Η.Π.Α.), Σελιβάνοβ (Ρωσία), Αζμαϊπαρασβίλι (Γεωργία), Λεόνγκ (Σιγκαπούρη) και Μόρτενσεν (Νορβηγία).
Στο συνέδριο της FIDE επικυρώθηκε επίσημα η «Συμφωνία της Πράγας» που προέβλεπε την επανένωση των δύο παγκοσμίων πρωταθλημάτων μετά από έναν αγώνα επανένωσης που προβλέφθηκε να γίνει το Νοέμβριο του 2003. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά όλα έμειναν στη φάση του σχεδιασμού με αποτέλεσμα την παράταση του διχασμού.
Πηγή: άρθρο του Κοσμάς Κέφαλου στην Αυγή.

Αντίο Ζωή

Ζωή Μουλλά

Μεγάλη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος της Ζωής Μουλλά, ενός πολύ αγαπητού προσώπου στον σκακιστικό χώρο. Γεννήθηκε στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου, άρχισε τη σκακιστική της πορεία το 1979 στην Ε.Σ. Θεσσαλονίκης και την ολοκλήρωσε το 2019 στον Σ.Ο. Διδυμοτείχου. Ήταν ένα από τα σημαντικά ονόματα τη δεκαετία του 1980, την περίοδο που αναπτύχθηκε το σκάκι μεταξύ των γυναικών στην Ελλάδα. Επί τέσσερις δεκαετίες έπαιξε πολλές εκατοντάδες παρτίδες σε πανελλήνια πρωταθλήματα, διασυλλογικούς αγώνες, διεθνή τουρνουά, καθώς και σε ποικίλες εκδηλώσεις. Αγαπούσε με πάθος το σκάκι (ένα καλοκαίρι, στην Ικαρία, παραλίγο να χάσει το πλοίο επειδή την ώρα της επιβίβασης έπαιζε μπλιτς στο καφενείο) και διακρινόταν για το ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού. Εργάστηκε ως μαία και βρίσκονταν πάντα πολύ κοντά σε όσους την είχαν ανάγκη.

Νόρμα GM από τον Τ. Πανταβό το 1992

Διόρθωση και συμπλήρωση του δημοσιεύματος της περασμένης Κυριακής, σχετικά με τις νόρμες γκραν μετρ από Έλληνες σκακιστές: Ο Τάκης Πανταβός αγωνίστηκε το 1992 στο διεθνές τουρνουά της Κέρκυρας και, νικώντας μεταξύ άλλων τους Κόζουλ, Αταλίκ και Ερμένκοβ, έφθασε σε απόδοση με αντιπάλους GM στο 2660! Πέτυχε νόρμα γκραν μετρ, την οποία, κακώς, δεν αναφέρει η ΦΙΝΤΕ στον σχετικό πίνακα.

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ λειτουργούν τμήματα ενηλίκων, προχωρημένων, αρχαρίων και νηπίων.
Τα μαθήματα γίνονται στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο και στα Κουνουπιδιανά (ενοριακό κέντρο).
Τα μαθήματα για όλα τα νήπια γίνονται δωρεάν.
Τηρείται όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο για την πανδημία covid.
Πληροφορίες:
Νήπια-αρχάρια παιδιά: Φιλοξένη Δανάη (6977043402)
Κουνουπιδιανά: Λαδάς Δημήτρης (6943801862)
Μαθήματα ενηλίκων: Σγουρός Νίκος (6978777543)
Επικεφαλής προπονητής: Μυλωνάκης Γιώργος (6972442935)

 

Στο 15ο Podcast “Στιγμές” ο συγγραφέας του “Σασμού” και πολλών ακόμη βιβλίων αλλά και μουσικός, Σπύρος Πετρουλάκης, μιλά για τα δικά του Χανιά. «Για μένα τα Χανιά είναι ένας μαγνήτης», τονίζει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα