Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Παρασκακιστικά

Ο Μενδρινός έχει λύση σε κάθε πρόβλημα

Ο 19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων οργανώθηκε με επιτυχία στην Ηλιούπολη και ανέδειξε πρωταθλητή τον Νίκο Μενδρινό
Με σημαντικές παρουσίες, αλλά και εμφανείς απουσίες, οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή το φετινό Πρωτάθλημα Λύσης Προβλημάτων. Πρωταθλητής για τέταρτη φορά αναδείχθηκε ο Νίκος Μενδρινός με 34,5 βαθμούς. Δεύτερος ήρθε ο Παναγιώτης Κονιδάρης (32) και τρίτος ο Δημήτρης Σκυριανόγλου (26,5). Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι Παναγής Σκλαβούνος (20,5), Χάρης Φουγιαξής (19,5 και καλύτερο χρόνο), Πετρούλα Κεφσίκογλου (19,5 – πρώτη σκακίστρια), Λεοκράτης Ανεμοδουράς (19) και Ισίδωρος Παπαουλάκης (15,5 – πρώτος έφηβος). Ακολούθησαν οι Μάριος Αναστασίου, Σωτήρης Μπούζας, Μαριάννα Στεφανίδη και Έκτωρ Παπαδέλλης.
Ένα από τα χαρακτηριστικά των διαγωνισμών λύσης είναι οι χαμένες ευκαιρίες. Και οι τρεις πρώτοι (πόσο μάλλον οι επόμενοι), δεν είναι ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους και έχουν παράπονα από ασυγχώρητα λάθη τους. Η φράση «έχασες αυτό το εύκολο;» ακούγεται συχνά μετά το πέρας της δοκιμασίας.
Ο πρόεδρος του Σ.Ο. Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας και ο υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος του Ζήνωνα Γλυφάδας Παναγής Σκλαβούνος προετοίμασαν με σχολαστικότητα την εκδήλωση, τηρώντας πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά χωρίς να ενοχληθούν οι συμμετέχοντες.
Τις απονομές έκανε ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος είναι μέλος και
σκακιστής του Σ.Ο. Ηλιούπολης (ενίσχυε την ομάδα στην Α’ εθνική τη δεκαετία του ’90).
Από τα 19 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Λύσης, τα εννιά πρώτα (2002 έως και 2010) κατέκτησε ο Κώστας Πρέντος. Τέσσερα έχει ο Νίκος Μενδρινός (2011, 2013, 2014, 2021), δύο ο Νίκος Σιδηρόπουλος (2016, 2017) και από ένα οι Χάρης Φουγιαξής (2012), Παναγιώτης Κονιδάρης (2015), Πιότρ Μούρτζια (το ανοιχτό του 2018) και Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (2019). Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε πανελλήνιος διαγωνισμός. Κριτές στις επτά πρώτες διοργανώσεις ήταν ο Χάρης Φουγιαξής και στις δώδεκα επόμενες ο Γιάννης Γαρουφαλίδης.
Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο τον Οκτώβριο. Αναμένεται να συμμετάσχουν οι ισχυρότεροι Έλληνες λύτες, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στο εξωτερικό.

Καπαμπλάνκα και Λάσκερ

Από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών, τον οποίο μάλιστα έχει και ίνδαλμα η ηρωίδα της σειράς, η Μπεθ, ήταν ο Κουβανός Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, που έχει μείνει γνωστός ως ο «Μότσαρτ του σκακιού», ενώ το παρατσούκλι του ήταν «σκακιστική μηχανή». Έμαθε να παίζει σκάκι από τον πατέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών, και από τα δώδεκα άρχισε να παίρνει μέρος σε μεγάλα τουρνουά. Χαρακτηριζόταν για την τρομερή του αυτοπεποίθηση -άλλωστε από το 1916 έως το 1924 δεν έχασε ποτέ καμιά παρτίδα- ήταν πολύ δυνατός επίσης και στο «γρήγορο σκάκι», αδιαφορούσε πλήρως για τον αντίπαλό του και έπαιζε θεαματικά.
Μια μέρα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης, ο γκραν μετρ διάβαζε εφημερίδα, με τη σκακιέρα στο πλάι του, όταν ένας άγνωστος τον πλησίασε και του ζήτησε να παίξουν.
Ο Καπαμπλάνκα δέχθηκε την πρόσκληση και αφαίρεσε τη βασίλισσα από τα κομμάτια του, δίνοντας έτσι ένα σαφές πλεονέκτημα στον αντίπαλό του. Ο άγνωστος, όμως, προσεβλήθη και ρώτησε: «Γιατί το κάνατε αυτό; Δεν με ξέρετε, μπορεί να σας νικήσω». Ατάραχος, ο Καπαμπλάνκα του απάντησε: «Κύριε, εάν μπορούσατε να με νικήσετε, θα σας γνώριζα σίγουρα». Τα παιχνίδια του Καπαμπλάνκα έχουν αναλυθεί από κομπιούτερ και θεωρούνται αντικειμενικά από τα καλύτερα όλων των εποχών.
Από τους αντιπάλους που εκτιμούσε ιδαιτέρως ο Καπαμπλάνκα ήταν ο Γερμανός φιλόσοφος και μαθηματικός Εμάνουελ Λάσκερ. Μελετούσε την ψυχολογία του αντιπάλου του και πολλές από τις κινήσεις του προέκυπταν από τις αντιδράσεις του παίχτη που είχε απέναντί του. Για να συμμετέχει σε αγώνες απαιτούσε πάντα υπέρογκα πόσα, καθώς πάντα τον τρόμαζε ότι μεγάλοι γκραν μετρ είχαν καταλήξει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.
Όταν ο Καπαμπλάνκα τον κάλεσε σε αγώνα για τον τίτλο του πρωταθλητή, εκείνος τελικά ακύρωσε το παιχνίδι, απογοητευμένος πλήρως από το σκάκι. Έκτοτε αφοσιώθηκε στην ακαδημαϊκή του καριέρα και έπαιζε φανατικά μπριτζ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία και μαζί την περιουσία του. Αναγκάστηκε τότε να επιστρέψει στο σκάκι για να βγάλει χρήματα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε μεγάλη ηλικία μπορούσε να παίζει έξοχα.

Πανελλήνιο: Ατομικό Πρωτάθλημα <16, στις 2-8 Ιουλίου

Δηλώσεις συμμετοχής των αθλητών από τα Σωματεία της ΕΣΣΚ

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη της ΕΣΟ για τα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά <16 που θα διεξαχθούν στην Πάτρα, από -8 Ιουλίου 2021. Τα Σωματεία παρακαλούνται να δηλώσουν , με σχετικό email, την συμμετοχή των αθλητών τους που θα αγωνιστούν στα Πανελλήνια <16, μέχρι το Σάββατο ,26 Ιουνίου 2021. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις δηλώσεις των αθλητών στην πλατφόρμα των αγώνων, την πληρωμή και την προθεσμία του παραβόλου συμμετοχής, την δαπάνη διαμονής-διατροφής στα ξενοδοχεία των αγώνων κ.λ.π. μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ www.chessfed.gr

Ολοκληρώνεται η Σχολή Προπονητών Σκακιού στο Ηράκλειο με μεγάλη επιτυχία

Ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες στο Ηράκλειο, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών, η Σχολή Προπονητών σκακιού που διοργανώνει η ΕΣΟ, υπό την εποπτεία της ΓΓΑ, με την πλήρη στήριξη της ΕΣΣΚ. Τα μαθήματα γίνονται κανονικά και οι προπονητές-σκακιστές επιδίδονται, πέραν των μαθημάτων, σε αρκετές αθλητικές δραστηριότητες, με έμφαση σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Οι δραστηριότητες αυτές ενίοτε δεν έχουν και την καλύτερη εξέλιξη, μιας και είχαμε και περιστατικό διαστρέμματος (περαστικά Γιώργο!). Σήμερα (21 Ιουνίου) ολοκληρώνονται τα μαθήματα και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις της Σχολής, από 18-21 Ιουλίου. Ευχόμαστε σε όλους τους προπονητές καλή ολοκλήρωση της Σχολής και με το καλό να πάρουν το πτυχίο τους!

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Τα μαθήματα στα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων λειτουργούν καθημερινά. Στους σκακιστικούς χώρους γίνονται προπονήσεις και αγώνες με χρήση μάσκας και τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των χώρων. Για την παρακολούθηση των προπονήσεων μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405) για να σας ενημερώσουν σχετικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες