Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Παρασκακιστικά

Global Women’s Online Chess Challenge “The Queens’ Festival”

Η FIDE διοργανώνει το Global Women’s Online Chess Challenge “The Queens’ Festival”. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 4 κατηγορίες με βάση το διεθνές ΕΛΟ:
Category A: > 2100
Category B: 1800-2099
Category C: 1500-1799
Category D: < 1500, unrated
Ο προκριματικός όμιλος της Ευρώπης (European Online Blitz Qualification Tournament) θα διεξαχθεί στις 19/6/2021. Το σύστημα αγώνων θα είναι ελβετικό 11 γύρων με χρόνο σκέψης 3΄+ 2΄΄. Οι 3 πρώτες ομάδες θα προκριθούν στην τελική φάση του ομαδικού. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ECU : https://www.europechess.org/queens-festival-connecting-women-in-chess/
Οι ενδιαφερόμενες να συμμετέχουν θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr) το αργότερο μέχρι τις 14/6/2021.

Πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα 2021

Το πανευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα 2021 (κατηγορία όπεν) θα διεξαχθεί από 26/8 έως 5/9/2021 στο Ρέικιαβικ στην Ισλανδία.
Το αντίστοιχο πρωτάθλημα γυναικών θα διεξαχθεί στο Ιάσιο στη Ρουμανία από 8-21/8/2021.
Οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες να συμμετέχουν θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr) το αργότερο μέχρι τις 15/6/2021 για την κατηγορία των γυναικών και μέχρι τις 10/7/2021 για την κατηγορία όπεν.
Όλες τις σχετικές λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στις σχετικές προκηρύξεις:
European Individual Chess Championship 2021 (August 26th – September 5th, Reykjavík, Iceland)
EUROPEAN INDIVIDUAL WOMEN’S CHESS CHAMPIONSHIP 2021 (Iasi, Romania, 8– 21, August 2021)

Ο Ευγένιος Ιωαννίδης νικητής στο προκριματικό υβριδικό τουρνουά για το World Cup 2021

Μεγάλη επιτυχία για τον Ευγένιο Ιωαννίδη, που αναδείχθηκε νικητής στο υβριδικό προκριματικό τουρνουά που διοργάνωσε η ΕΣΟ για τον ορισμό του Έλληνα παίκτη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο (World Cup 2021).
Ο νεαρός Θεσσαλονικιός πρώτευσε στο τουρνουά με 4½ β. σε 6 αγ. (3 νίκες, 3 ισοπαλίες). Στη 2η ως 4η θέση ισοβάθμησαν οι Δημ. Μαστροβασίλης, Γ. Μήτσης και Νικ. Θεοδώρου με 3½ β.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο (World Cup) της FIDE θα διεξαχθεί στο Sochi της Ρωσίας, από τις 10 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου 2021.
Ο τελικός πίνακας βαθμολογίας: https://chess-results.com/tnr563344.aspx?lan=1&art=4
Οι παρτίδες: https://lichess.org/broadcast/greek-world-cup-qualification-hybrid/round-7/Ql0Q4IMC

Αποσπάσματα συνέντευξης Μπανίκα

Σήμερα παραθέτουμε ακόμη μερικά αποσπάσματα της ενδιαφέρουσας συνέντευκης του Χριστόδουλου Μπανίκα στην Κοσμά κέφαλο που δημοσιεύθηκε στην Αυγή.

Ποιοι μεγάλοι σκακιστές σάς έχουν επηρεάσει;

Οι Κασπάρoβ και Κάρποβ. Ήταν μεγάλο το δέος όταν τους πρωτοείδα να παίζουν στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988, και έκτοτε είχα αποφασίσει να παίζω όλα τα ανοίγματα του Κασπάρoβ με τα μαύρα και του Κάρπoβ με τα λευκά. Θυμάμαι ακόμα τα ματς μεταξύ τους, ήταν η απόλυτη μονομαχία, περίμενα πως και πως την ανάλυση της παρτίδας τους στην εφημερίδα την επόμενη μέρα.

Ποια παρτίδα θα θέλατε να είχατε παίξει εσείς;

Πάντα μου άρεσαν οι ρομαντικές παρτίδες του Μόρφι, ο οποίος διακρινόταν για το επιθετικό του παιχνίδι. Θα ήθελα να είχα παίξει μία από αυτές.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και σκακιστές: Σχέση, συμβολή, λάθη, παραλήψεις

Αναμφισβήτητα ο Γιώργος Μακρόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΟ αλλά και αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας επί σειρά ετών, βοήθησε αρκετά το ελληνικό σκάκι.
Τα μεγάλα λάθη της ΕΣΟ είναι ότι δεν ξαναδιοργανώθηκε ποτέ η Ολυμπιάδα στη χώρα μας, ενώ είχαμε ήδη την εμπειρία του 1984 και του 1988, καθώς και η απαξίωση των πανελληνίων ατομικών και ομαδικών πρωταθλημάτων, το καθένα για ξεχωριστούς λόγους. Η σκακιστική ομοσπονδία δεν δίνει κίνητρο στους κορυφαίους σκακιστές να ασχοληθούν επαγγελματικά με το σκάκι, ούτε να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.

Παλαιοί και νέοι σκακιστές: Τι κοινά και τι διαφορές βλέπετε;

Ίδια όνειρα, ίδιοι στόχοι, διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού. Η νέα γενιά είναι επηρεασμένη από τις σκακιστικές μηχανές και δεν έχει την ίδια φαντασία και αυθορμητισμό στο παιχνίδι της, είναι όμως πιο μελετημένη, πιο διαβασμένη, παίζει καλύτερα.

Την περίοδο της σκακιστικής σας ανόδου υπήρχε πληθώρα διοργανώσεων. Είχατε την δυνατότητα να παίζετε με ισχυρότερους αντιπάλους .Όταν φθάσατε στην κορυφή, έπρεπε να βρίσκετε αγώνες στο εξωτερικό. Έπρεπε να οργανώνονται στη χώρα μας πολύ δυνατά κλειστά τουρνουά ή ματς ή συναντήσεις εθνικών ομάδων ή οτιδήποτε άλλο θα σας ισχυροποιούσε;

Αυτή είναι η διαφορά μας με άλλες χώρες του εξωτερικού, στις οποίες υπάρχει κρατική στήριξη και χορηγία των αθλητών. Δεν νοείται πρωταθλητισμός χωρίς χορηγία. Με αυτόν τον τρόπο ο αθλητής έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο αγωνιστικό σκάκι, να πάρει μέρος σε τουρνουά, να βελτιώσει το επίπεδό του. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει βρεθεί ακόμα Έλληνας αθλητής στο τοπ50 στον κόσμο ενώ πολλοί Έλληνες σκακιστές έχουν αυτές τις προδιαγραφές.

Έχετε εντοπίσει λάθη που επαναλαμβάνετε;

Αμέτρητες φορές και αμέτρητα λάθη. Τα διορθώνω με αυτοκριτική και πολύ σκακιστική ανάλυση. Αν σταματήσουν αυτά, σταματάει και η πρόοδος. Στο σκάκι το γεγονός ότι κερδίζεις, δεν σημαίνει πως παίζεις καλά. Αν μπεις σ αυτή τη λογική τότε έχεις χάσει το παιχνίδι.

Έφυγε από τη ζωή ο Θεολόγος (Θεόφιλος) Χωματίδης

Εντελώς αιφνιδιαστικά «έφυγε» από κοντά μας την Κυριακή ένα ιδιαιτέρως αγαπητό για την σκακιστική μας οικογένεια πρόσωπο. Ο Θεολόγος (Θεόφιλος) Χωματίδης ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του «Φυσιολάτρη» Νίκαιας αγαπούσε το σκάκι και είχε σημαντική προσφορά στον Σύλλογο του για τον οποίο υπήρξε κινητήριος μοχλός και ψυχή στην ανοδική πορεία του όλα τα τελευταία χρόνια.
Με τον ακέραιο και μειλίχιο χαρακτήρα του είχε πάντα ένα χαμόγελο ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και ήταν σημείο αναφοράς για τα μέλη τους παίκτες και τα παιδιά του «Φυσιολάτρη». Το Δ.Σ της ΕΣΟ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και στους ανθρώπους του Συλλόγου του.

Superbet Classic

Στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται αύριο το τουρνουά Superbet Classic στο οποίο συμμετέχουν 10 κορυφαίοι σκακιστές. Δύο γύρους πριν το φινάλε ο Σακριγιάρ Μαμεντιάροβ προηγείται ένα βαθμό και είναι το μεγάλο φαβορί για την επικράτηση. Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση του 7ου γύρου είχε διαμορφωθεί ως ακολούθως: 1.Σακριγιάρ Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊτζάν 2770) 5β. 2.Ουέσλι Σο (ΗΠΑ 2770) 4β. 3.Αλεξάντερ Γκρίστσιουκ (Ρωσία 2776) 4β. 4. Τιμούρ Ρατζάμποβ (Αζερπαϊτζάν 2765) 3,5β. 5.Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία 2781) 3,5β. 6.Μπόγκνταν –Ντάνιελ Ντέατς (Ρουμανία 2627) 3,5β. 7.άνις Γκίρι (Ολλανδία 2780) 3,5β. 8.Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ 2820) 3β. 9Μαξίμ Βασιέ-Λαγκρά (Γαλλία 2760) 2,5β. 10. Κοσταντίν Λουπουλέσκου (Ρουμανία 2656) 2,5β.

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Τα μαθήματα στα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων λειτουργούν καθημερινά. Στους σκακιστικούς χώρους γίνονται προπονήσεις και αγώνες με χρήση μάσκας και τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των χώρων. Για την παρακολούθηση των προπονήσεων μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες