Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Παρασκακιστικά

68ο Πανελλήνιο Ατομικό πρωτάθλημα
Πρωταθλητής Ελλάδος ο Θάνος Μαστροβασίλης
Ολοκληρώθηκε το ατομικό πρωτάθλημα Ελλάδος το οποίο διοργανώθηκε από 12-20 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Φιλίππειο με συνδιοργανωτές την ΕΣΟ την ΕΣΣ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής και τον ΜΑΠΟ Κεραυνό Ωραιοκάστρου.
Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Θάνος Μαστροβασίλης κερδίζοντας πάνω στο νήμα τον Ευγένιο Ιωαννίδη το οποίο αντιμετώπισε στον τελευταίο γύρο. Ο νεαρός Πρωταθλητής Ευρώπης εφήβων, Ευγένιος Ιωαννίδης είχε κάνει μέχρι τον τελευταίο γύρο μία εξαιρετική εμφάνιση και προηγείτο μισό βαθμό του Θάνου Μαστοβασίλη. Στον τελευταίο γύρο ο νεαρός αντιμετώπιζε τον Μαστροβασίλη με τα λευκά και μία ισοπαλία του αρκούσε για να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος. Όπως όμως γίνεται συνήθως σε τέτοιους αγώνες σημασία έχει η ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την οποία όπως απεδείχθη, διέθετε ο Μαστροβασίλης που κέρδισε τον αντίπαλό του και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος για δεύτερη φορά στην σκακιστική του πορεία. Το αργυρό μετάλλιο ήταν μία ανταμοιβή για τον Ιωαννίδη ο οποίος έχει πολλά χρόνια μπροστά του για να κερδίσει τέτοιους τίτλους.
Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο Σταμάτης Κούρκουλος – Αρδίτης που έκανε πολύ καλή εμφάνιση και αυτός. Απρόσμενα άσχημα πήγε ο περσινός πρωταθλητής Ελλάδος ο Γιάννης Νικολαίδης ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 4β. όσους και ο Στράτος Γρίβας. Η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στο πρωτάθλημα, η Ευανθία Μάκκα έκανε αξιόλογες παρτίδες και σημείωσε δύο ισοπαλίες και μία σημαντική νίκη επί του Νικολαίδη. Αναλυτικότερα η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1. Θάνος Μαστροβασίλης (ΕΣΘ 2510) 7β. 2.Ευγένιος Ιωαννίδης (Γαλαξίας ΙΜ 2382)6,5β. 3.Σταμάτης Κούρκουλος – Αρδίτης (ΙΜ ΣΟ Καλλιθέας) 6β. 4.Γιώργος Κανακάρης (ΣΑ Μουδανιών ΙΜ 2401) 5β. 5.Παναγιώτης Κουτουκίδης (ΣΟ Ηλιούπολης FM 2357) 4,5β. 6.Νίκος Γουλούτης (ΣΑ Μουδανιών 2353) 4,5β. 7.Στράτος Γρίβας (ΣΟ Ηρακλείου GM 2424) 4β. 8. Γιάννης Νικολαίδης (ΑΜΕΣ Νέας Ερυθραίας GM 2564) 4b. 9.Ευανθία Μάκκα (Πανελλήνιος 2084) 2β. 10. Κώστας Σκαπέρδας (Σκακιστική Άνοιξη 2231) 1,5β.

 

41ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών
Πρωταθλήτρια Ελλάδος η Ιουλία Μάκκα
Αργυρό μετάλλιο η αθλήτρια του Κύδωνα, Κατερίνα Παυλίδου
Πρωτάθλημα γυναικώνΣτο ξενοδοχείο Φιλίππειο παράλληλα με το 68 ατομικό πρωτάθλημα διεξήχθη το 41ο πρωτάθλημα γυναικών. Και σε αυτό το τουρνουά η εξέλιξη ήταν αγωνιώδης. Από την αρχή του αγώνα ξεχώρισε η σκακίστρια του Κύδωνα, η Κατερίνα Παυλίδου, η οποία πέρσι είχε κατακτήσει τον τίτλο. Η νίκη της στον 1ο γύρο επί της Ιουλίας Μάκκα της έδωσε σημαντικό προβάδισμα, αλλά όπως απεδείχθη δεν αρκούσε. Η Μάκκα στον δεύτερο γύρο σημείωσε ισοπαλία με την Ανδρώνη και έμεινε σημαντικά πίσω στη βαθμολογία. Στη συνέχεια όμως έκανε εκπληκτική εμφάνιση και με διαδοχικές νίκες έπιασε στην κορυφή της βαθμολογίας την Παυλίδου στον 8ο γύρο. Η Παυλίδου δεν είχε χάσει κανένα αγώνα αλλά είχε σημειώσει τρεις ισοπαλίες και έτσι η Μάκκα μπόρεσε να καλύψει την διαφορά. Στον 9ο και τελευταίο γύρο η Μάκκα είχε δύσκολο αγώνα εναντίον την Μαρκαντωνάκη και η Παυλίδου έπαιζε με την Γράψα. Αν η Παυλίδου κέρδισε την Γράψα έπαιρνε και πάλι τον τίτλο γιατί είχε κερδίσει την Μάκκα στον μεταξύ τους αγώνα. Η Παυλίδου υποχρεώθηκε να συμφωνήσει ισοπαλία με την Γράψα πριν τελειώσει ο αγώνας της Μάκκα, η οποία τελικά κέρδισε την Μαρκαντωνάκη κατακτώντας τον τίτλο. Η Χανιώτισσα Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη έκανε εμφάνιση χαμηλότερη των δυνατοτήτων της και βρέθηκε εκτός μεταλλίων. Η Χανιώτισσα Ευαγγελία Πετράκη κατέκτησε την 8η θέση. Μέτρια ήταν και η εμφάνιση της Χανιώτισσας Αντιγόνης Σκαράκη, σκακίστριας του ΟΑΧ. Η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1. Ιουλία Μάκκα (WIM 2065, Πανελλήνιος ΓΣ) 7,5β. 2.Κατερίνα Παυλίδου (WIM 2185, Α.Ο.Κύδων) 7β. 3.Ευγενία Τσιβελεκίδου (1861, ΣΟ Καβάλας) 5,5β. 4.Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη (WFM 2152, ΑΣ Παπάγου) 5β. 5.Γεωργία Γράψα (WFM 2097, Γαλαξίας) 4,5β. 6.Κωνσταντίνα Ανδρώνη (1912, ΣΑΣ Κορωπίου) 4,5β. 7.Ελένη Φράγκου (2031, Τρεις Αστέρες) 4β. 8.Ευαγγελία Πετράκη (1756, ΣΑ Μουδανιών) 3,5β. 9.Αντιγόνη Σκαράκη (2012, ΟΑΧ) 2β. 10.Ελένη Νικολαίδου (1707, ΑΜΕΣ Νέας Ερυθραίας) 1,5β.

5ο Ράπιντ της ΕΣΣΚ: Καλές συμμετοχές, καλό κλίμα, καλό σκάκι
Γενική βαθμολογια ραπιντκατηγορία γυναικών ραπιντΤην Κυριακή 23 Δεκέμβρη διεξήχθη το 5ο (και τελευταίο) τουρνουά γρήγορου σκακιού της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης. Πρόκειται για μια αλυσίδα πέντε τουρνουά που οργανώνει η Ένωση σε όλη την Κρήτη με την συνεργασία διάφορων σωματείων του νησιού. Αυτή τη φορά οργανωτής ήταν ο Κύδων Χανίων και η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων που πάντα στέκεται αρωγός στο σκάκι και παρέχει άριστες συνθήκες σε αθλητές και συνοδούς. Συμμετείχαν 36 σκακιστές κάθε ηλικίας από διάφορα σωματεία.
Νικητής και αήττητος αναδείχθηκε ο νέος αλλά με πολλές εμπειρίες σκακιστής Γιάννης Καλογερής (7β). Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο νεοεισελθείς στον Κύδωνα Χρήστος Μαρινάκης (6β) και με τους ίδιους βαθμούς έκανε την θετική έκπληξη ο Γιώργος Κώτσογλου (6β) του Π.Ο. Ατσαλένιου παίρνοντας άξια την 3η θέση. Στις γυναίκες ισοβάθμησαν τρία κορίτσια στους 4 βαθμούς. Τα κριτήρια άρσης της ισοβαθμίας ανέδειξαν 1η την Ασημένια Χατζηπαναγιώτου , 2η την Κατερίνα Αλειφέρη και 3η (πήρε το κύπελλο της κατηγορίας <12 ετών) την Χρυσή Χασουράκη. Απονομές έγιναν και στην κατηγορία κάτω των 12 ετών σε αγόρια και κορίτσια.
Αναλυτικά οι βραβεύσεις
Γενική κατηγορία: 1) Καλογερής Γιάννης, 2) Μαρινάκης Χρήστος 3) Κώτσογλου Γιώργος
Γυναίκες: 1) Χατζηπαναγιώτου Ασημένια 2) Αλειφέρη Κατερίνα 3) Γιότσα Μαριλένα
Αγόρια <12 ετών: 1) Μαυρίδης Αθανάσιος 2) Σαμπάνης Θάνος, 3) Αλειφέρης Γιάννης
Κορίτσια <12 ετών: 1) Χασουράκη Χρυσή 2) Βακάλη Αριάδνη 3) Ντουσάκη Χαρά
Απονομές έγιναν και στους σκακιστές που διακρίθηκαν σε όλη τη σειρά των ράπιντ παίρνοντας μέρος και σε άλλα τουρνουά στο νησί. Πρώτος αναδείχθηκε ο ικανότατος Σπύρος Ναούμ (ΣΑΧ), ένας από τους πιο ταλαντούχους σκακιστές που έβγαλαν τα Χανιά, ενώ δεύτερος ο αρκετά νεώτερος αλλά εξίσου ταλαντούχος Χρήστος Μαρινάκης (Κύδων). Τους ακολούθησαν ο Γιάννης Μαρής (ΣΟ Ανωγείων) και ο Εμμανουήλ Μπρας (Λέων Κάντια) από την Ανατολική Κρήτη.

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο, το Κολυμβητήριο και τα Κουνουπιδιανά

Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών. Πληροφορίες για εγγραφές στα τμήματα, στο τηλέφωνο 697 661 9670.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα