Προκριματική φάση νεανικών πρωταθλημάτων
Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η προκριματική φάση των νεανικών πρωταθλημάτων με την συμμετοχή 124 σκακιστών και σκακιστριών από τους συλλόγους του νομού Χανίων. Οι αγώνες διεξήχθησαν στις κατηγορίες όπεν και κοριτσιών για σκακιστές και σκακίστριες 8, 10, 12, 14, και 16 ετών στα εντευκτήρια των συλλόγων Α.Ο.Κύδων (12, και 16 ετών όπεν και κοριτσιών και η κατηγορία κοριτσιών -14) , ΣΑΧ (όπεν και κοριτσιών στην κατηγορία έως 10 ετών και όπεν έως 14 ετών) και ΟΑΧ (οι κατηγορίες όπεν και κοριτσιών 8 ετών). Οι πρώτοι νικητές ανά κατηγορία είχαν ως ακολούθως:
Όπεν 8 (24): 1.Ραφαήλ Σαράφης (ΣΑΧ)7β. 2. Παντελής Γκόγκας (ΟΑΧ) 6β. 3-5. Γιώργος Σπυριδάκης (ΣΑΧ), Στάθης Κωνστανταράκης (ΟΑΧ2000), Νίκος Λουκάκης (Κύδων) 5β.
Κ8 (15): 1.Ψαριανού Ελένη (ΣΑΧ) 6β. 2. Ευγενία Πλατσάκη (ΣΑΧ) 5,5β. 3.Μυρσίνη Παΐζη 5β.
Ο10 (28):1.Γιώργος Αντωνιουδάκης (ΣΑΧ) 6β. 2.Αθανάσιος Βιολάκης (Κάισσα) 5,5β. 3.Γιάννης Κυριακογιαννάκης (Κάισσα) 5,5β. 4.Αθανάσιος Σαμπάνης (ΟΑΧ) 5β. 5.Κυριάκος Λεβάκης (Κύδων) 5β. Στάθης Νικηφοράκης (ΣΑΧ) 5β.
Κ10 (12): 1-2.Γεωργία Σκαράκη (ΟΤΕ), Ελένη Μανιατάκη (ΟΑΧ) 4β.
Ο12 (15): 1.Φίπιππος Παρασκάκης (ΣΑΧ) 7β. 2.Αθανάσιος Μαυρίδης (ΟΑΧ) 6β. 3.Γιάννης Αλειφέρης (ΟΑΧ) 4,5β.
Κ12 (6): 1-2.Αθηνά Τρουλάκη, Αργυρώ Καλιοντζάκη 3,5β.
Ο14 (10): 1-2.Ευάγγελος Πατρελάκης (ΣΑΧ) 5β. 2.Νίκος Γαλανάκης (Κάισσα) 4
Κ14 (6): 1-2.Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (Κύδων) , Αθηνά Βακάλη (ΟΦΣΧ) 3,5β.
Ο16 (6): 1-2.Νίκος Γεωργακόπουλος (ΣΑΧ)5β. 2. Κώστας Χομπιτάκης (Κάισσα) 3,5β.
Σουλτάν Χαν
Η μετεωρική του παρουσία στο σκάκι κράτησε λιγότερο από πέντε χρόνια (1929-33). Τον αποκάλεσαν “το πιο μεγάλο φυσικό ταλέντο στο σκάκι που εμφανίστηκε στην ιστορία”. Ήταν δια βίου υπηρέτης του Σερ Ουμάρ Χαγιάτ Χαν και γεννήθηκε στο Πουντζάμπ της Ινδίας το 1905, κτήση της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ο “αφέντης” του (χρησιμοποιώ τον όρο με τις περίπου νομικές αποικιακές νόρμες της εποχής ως σχέση αφέντη με υπηρέτη/δούλο και φυσικά όχι ως σχέση ανθρώπινης υπόστασης), τον έφερε στην Ευρώπη το 1929, και στα λίγα χρόνια που συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες κατάφερε να φτάσει στους 10 ισχυρότερους σκακιστές του κόσμου.
Ο Σουλτάν Χαν έμαθε ινδικό σκάκι σε ηλικία 9 ετών, με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που ισχύουν διεθνώς. Δεν υπήρχε προαγωγή πιονιού, το πατ ήταν ισοδύναμο νίκης για την υπερέχουσα πλευρά και τα πιόνια μπορούσαν να κινηθούν μόνο ένα τετράγωνο από την αρχική τους θέση. Στα 21 του χρόνια θεωρείτο ο ισχυρότερος παίκτης του Πουντζάμπ. Ο Σερ Ουμάρ του δίδαξε τους κανόνες του ευρωπαϊκού σκακιού και εντυπωσιασμένος με την ικανότητα του υπηρέτη του, αποφάσισε να τον φέρει στην Αγγλία.
Ο Σουλτάν Χαν μπήκε σε ένα πλοίο και πάτησε το πόδι του στο Λονδίνο την άνοιξη του 1929. Στο πρώτο τουρνουά που έλαβε μέρος, εξαιτίας της απειρίας του και της παντελούς έλλειψης θεωρητικής κατάρτισης τερμάτισε τελευταίος. Μόλις τέλειωσε το τουρνουά, ο Γουίντερ και ο Γιέιτς, ισχυροί Άγγλοι παίκτες της εποχής γνωστοί και σήμερα, κατόπιν επαγγελματικής πρότασης του Σερ Ουμάρ άρχιοαν να τον προπονούν για το πρωτάθλημα Αγγλίας που θα διεξαγόταν το ίδιο καλοκαίρι. Και εκεί σημειώθηκε η μεγάλη έκπληξη. Ο Ινδός κέρδισε το πρωτάθλημα! Αμέσως μετά έφυγε για την Ινδία, μαζί με τον αφέντη. Υπήρχαν και άλλες δουλειές (ή δουλείες) πέρα από το σκάκι. Επανήλθε στην Ευρώπη ένα χρόνο μετά, όπου άρχισε να μετέχει σε διεθνή τουρνουά, εντυπωσιάζοντας το σκακιστικό κόσμο και κερδίζοντας κορυφαίους και διάσημους σκακιστές.
Τα καλύτερά του αποτελέσματα ήταν η δεύτερη θέση στη Λιέγη το 1930 (πρώτος ο Ταρτακόβερ), η τρίτη θέση στο Χέιστινγκς το 1930-31, πίσω από τον Όιβε και τον Καπαμπλάνκα, η τέταρτη θέση στο Χέιστινγκς του επόμενου χρόνου, η τέταρτη θέση στη Βέρνη το 1932, η τρίτη θέση στο Λονδίνο το 1932, πίσω από τον Αλιέχιν και τον Φλορ. Επίσης, οι πρωτιές στα πρωταθλήματα Αγγλίας του 1932 και 1933. Το 1933, ο Σερ Ουμάρ γύρισε στις Ινδίες και πήρε μαζί του τον δεινό σκακιστή. Έτσι έληξε οριστικά η σκακιστική καριέρα του Σουλτάν Χαν. Ο σκακιστικός κόσμος δεν ξανάκουσε για αυτόν. Μιλούσε ελάχιστα αγγλικά και έγραφε με ινδουστανική γραφή στα παρτιδόφυλλα. Δεν μπορούσε καν να διαβάσει την αγγλική γραφή στο σκάκι. Δεν είχε διαβάσει ποτέ σκακιστικά βιβλία και ό,τι γνώριζε από σκακιστική θεωρία είχε προσληφθεί δια της ακοής, από τα μαθήματα του Γιέιτς. Στο ανθυγιεινό κλίμα της Αγγλίας προσβλήθηκε πολλές φορές από αρρώστειες. Η Μις Φατίμα, που ήταν επίσης υπηρέτρια του Σερ Ουμάρ και κέρδισε το πρωτάθλημα γυναικών Αγγλίας το 1933, διηγείται πως ο Σουλτάν Χαν, όταν γύρισε στην πατρίδα του, ένιωσε πως απελευθερώθηκε από μια φυλακή. Ο Σερ Ουμάρ πέθανε το 1945, αφήνοντας στο λαμπρό σκακιστή μια μικρή αγροτική περιουσία και την ελευθερία του. Ο Σουλτάν Χαν πέθανε το 1966 στη γενέτειρά του, από φυματίωση. Η Μις Φατίμα εξιστορεί πως ο Σουλτάν Χαν, συμβούλευσε τα παιδιά του να ασχοληθούν με κάτι πιο παραγωγικό και ενδιαφέρον από το σκάκι. Οι 133 παρτίδες που έπαιξε ο Σουλτάν Χαν έπαιξε 133 παρτίδες και η γνωστότερη είναι η παρτίδα που κέρδισε τον Καπαμπλάνκα, που είναι και μια έξοχη δημιουργία στρατηγικής φύσης. Πηγή:skakistiko.com
Κυριακάτικες σκακιστικές συναντήσεις
Όπως είναι γνωστό το Καφέ «Κήπος» σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία Α.Ο.Κύδων και Ο.Φ.Σ.Χ. και φέτος, θα διοργανώνουν κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί σκακιστικά τουρνουά μπλιτς, ράπιντ ή τουρνουά με κανονικό χρόνο σκέψης.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα του Ιστορικού Καφέ «Κήπος» στις 10.45 για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.
Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων στα γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Εκεί σας περιμένουν οι προπονητές του Κύδωνα για να σας γνωρίσουν τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου παιχνιδιού.
Για παιδιά που πηγαίνουν νήπιο ή προνήπιο λειτουργούν ειδικά τμήματα για τις ηλικίες αυτές.
Πληροφορίες για τα μαθήματα στο Εθνικό Στάδιο στο τηλ. 2821045000 και 6980814650 (κ.Τάκη Πανταβό και κα Ράνια Αλιγιζάκη).
Μαθήματα σκακιού στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας
Λειτουργούν επίσης τμήματα εκμάθησης για αρχάριους, προχωρημένους και ενήλικες στο σκακιστικό τμήμα του Κύδωνα που λειτουργεί στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας. Πληροφορίες για τα μαθήματα στο τηλέφωνο 2821045000 (10.00-13.00) και 6987437606 (κ. Δημήτρη Μπαλόκα).