Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Παράνομες πρακτικές του Δήμου Χανίων για τα αδέσποτα

Κύριε διευθυντά,

η κατάσταση με τα αδέσποτα στα Χανιά είναι ανεξέλεγκτη. Παντού ζώα άρρωστα, χτυπημένα, εγκαταλειμμένα. Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος “κομπάζει” για τα νούμερα, καθώς φυσικά αυτά είναι μόνο που τους ενδιαφέρουν, επειδή θεωρούν ότι εύκολα θα τα παρουσιάσουν στους πολίτες ως έργο, ενώ η πραγματικότητα πίσω από τα “νούμερα” είναι οικτρή.

Δυστυχώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (αλλά και οι αναρμόδιοι) υπογράφουν παράνομες ευθανασίες ζώων, αγνοώντας τις νόμιμες διαδικασίες και δείχνοντας πόσο ανήθικοι και αδίστακτοι μπορούν να είναι.

Δυστυχώς “επανατοποθετούν” τα αδέσποτα σε δύσβατες περιοχές χωρίς καμία μέριμνα για τροφή και νερό, καταδικάζοντας τα σε αργό θάνατο.

Δυστυχώς αρνούνται βοήθεια σε αδέσποτα, ειδικά αν ο άνθρωπος που κάνει την αίτηση είναι ενεργός εθελοντής ή μέλος σωματείου, είτε γιατί ΠΑΛΙ δεν έχουν πρόγραμμα, είτε γιατί μας θεωρούν “τα κορόιδα” που θα τρέξουμε, απαντώντας (αν το θυμηθούν) γραπτώς με ειρωνεία στα αιτήματα μας «ότι αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης μας ως εθελοντές, να πληρώνουμε από την τσέπη μας, να περιθάλπουμε και να φιλοξενούμε τα αδέσποτα», ενώ ο Δήμος Χανιών είναι ο αρμόδιος εκ του νόμου και έχει τα κονδύλια να περιθάλπει άμεσα, κατόπιν κάθε αιτήματος τα αδέσποτα.

Δυστυχώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαδίδει για τις 850 “ιδιοθεσίες” (γιατί τα νούμερα τους ενδιαφέρουν) εκ των οποίων περίπου 300 τις έχουν κάνει τα σωματεία και οι εθελοντές για να σωθούν τα ζώα από ευθανασία, περίπου 200 αφορούν τα σκυλιά του καταφυγίου στα Νεροκούρου, που τις υιοθεσίες τις έκαναν οι εθελοντές του Σωματείου “To Νησί”, αλλά το μικροτσίπ ήταν καταχωρημένο στο Δήμο και έτσι «καπηλεύονται» τον κόπο των εθελοντών.

Αυτά τα ζώα δεν τα έχει δει ΠΟΤΕ ο αντιδήμαρχος, δεν έχει ενδιαφερθεί καν αν είχαν να φάνε καθώς ούτε τροφές δεν τους παρείχαν ως όφειλαν. Από τις υπόλοιπες που απομένουν «για τα νούμερά τους» πάνω από 200 είναι εκβιαστικές του τύπου «θα το στειρώσουμε μόνο εάν το υιοθετήσετε», τις οποίες αναγκάζονται να υπογράψουν οι πολίτες για να στειρωθούν τα ζώα (και συχνά να ξοριστούν κατόπιν κάπου που δεν τους ενοχλούν).

Οι περισσότερες από αυτές τις υιοθεσίες είναι από γάτες που δεν τις έχει δει ποτέ ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε αυτοί που τις υιοθέτησαν.

Πλέον όμως έχουν γίνει επικίνδυνοι. Θεωρούν ότι μπορούν (πέραν από το να εκβιάζουν τους πολίτες), να διαστρεβλώνουν και να παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για τα αδέσποτα.

Σας παραθέτω την πρόταση που έφερε ο αντιδήμαρχος στην 5μελή Επιτροπή για τα αδέσποτα του Δήμου Χανίων, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και είναι πλέον εκτελεστή απόφαση της 5μελούς Επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων.

Ο κ. αντιδήμαρχος, με τα σφόδρα φιλοζωικά του συναισθήματα, πρότεινε να μην αναλαμβάνουν τα άρρωστα, χτυπημένα, παραιτημένα κουτάβια και γατάκια που δεν είναι πάνω από 6 μηνών γιατί δεν έχουν που να τα πάνε. Η Ελληνική Νομοθεσία για τα αδέσποτα προβλέπει ότι εάν περισυλλεχθεί ένα ζώο μικρότερο από 6 μηνών, αφού γίνουν οι απαραίτητες κτηνιατρικές πράξεις, το ζώο δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί πριν την ηλικία των 6 μηνών. Άρα αντί να το κρατήσουν για 6 μήνες βρίσκοντας λύση για φιλοξενία ή υιοθεσία, όπως είναι υποχρεωμένοι, προτιμούν να αγνοήσουν τον νόμο και να τον αλλοιώσουν με μια απόφαση, για να μην αναλαμβάνουν νεαρά ζώα καθόλου και να τα αφήσουν να πεθάνουν αβοήθητα. Παρόλο που έχουν κλειστό (εκτός λειτουργίας) το πλήρως εξοπλισμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο – Κλινική Ζώων και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να το λειτουργήσουν.

Η απόφαση τους λέει ξεκάθαρα ότι θα αναλαμβάνουν την τροφή τους ΜΟΝΟ εάν βρεθεί φιλοξενία ή ιδιοκτήτης. Γιατί για αυτούς τα ζώα είναι κτήματα και όχι όντα με δικαιώματα και ανάγκη βοήθειας.

Συγχαρητήρια κ. αντιδήμαρχε για τα αδέσποτα, φαίνεται πλέον το σχέδιο εξόντωσης των ζώων, αφήνετε μωρά κουτάβια και γατάκια να πεθάνουν αβοήθητα, για να μειώσετε έτσι τον αριθμό των αδέσποτων. Αυτή η απόφαση είναι η καταδίκη των αδέσποτων νεαρών ζώων και ήδη η υπηρεσία αρνείται σε κλήσεις πολιτών για τέτοιες περιπτώσεις να παρέχει την περισυλλογή τους και την κτηνιατρική τους περίθαλψη, αν οι πολίτες δεν δεχθούν να τα φιλοξενήσουν ή να τα υιοθετήσουν. Ξεκάθαρος, ωμός εκβιασμός, που εκμεταλλεύεται την ευαισθησία των πολιτών και καταστρατηγεί την νομοθεσία.

Τα σωματεία – μέλη της 5μελούς που φέρονται να συμφώνησαν σε αυτήν την επικίνδυνη για τα ζώα απόφαση, τι λένε;

H Silke Wrobel και o Stephan Haak πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί συμφώνησαν και εάν υπέγραψαν αυτό το έγγραφο…

Λήδα Σηφοδασκαλάκη
εθελόντρια


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Mια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική…

Μια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική θα δουν από την ερχόμενη εβδομάδα γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Η ανακαίνιση της κλινικής ολοκληρώνεται, τα δάπεδα είναι καινούργια, νέες...

Ανάκληση παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων

Στην ανάκληση των παραιτήσεών τους προχώρησαν με έγγραφά τους προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων οι διευθυντές των ΤΕΠ και της Β΄Χειρουργικής του Νοσοκομείου...

Φωτιά στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού, στα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε πλησίον μεγάλου σούπερ μάρκετ. Η πυροσβεστική...

Απεβίωσε ο δάσκαλος Μανούσος Σπυριδάκης

Απεβίωσε χθες Σάββατο ο Μανούσος Σπυριδάκης, μετά από νοσηλεία για γνωστό πρόβλημα υγείας. Ο Μανούσος Σπυριδάκης γεννήθηκε το 1947 στη Βασιλική Ηρακλείου και ήταν παντρεμένος...

K.K.E. για δήμαρχο Χανίων: «Χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν»

Υποκριτική στάση του δημάρχου Χανίων στα αιτήματα για κοινωνική πολιτική διαπιστώνει το Κ.Κ.Ε. Χανίων με τον  γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος Σπύρο...

1 Comment

  1. Διάβασα το κείμενο σας.
    Οι ζωοτροφές που πωλούνται στα καταστήματα γιά κατοικίδια προέρχεται από
    μαζικές – βιομηχανικές εκτροφές ζώων και αυτό αντίκειται στην ηθική της φιλοζωίας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα