Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραμένουμε θεατές στο “Λιβυκό”

Στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο, η Μέρκελ μάς αγνόησε και απέκλεισε την παρουσία μας, πιθανόν κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας. Στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών για το ίδιο θέμα, που θα γίνουν στο Βερολίνο τώρα τον Ιούνιο, δεν κλήθηκε πάλι η χώρα μας. Υπάρχει προηγούμενο της παρουσίας μας το 2018 στο Παλέρμο για τα προβλήματα της Λιβύης, που έγινε κατόπιν παρεμβάσεων και πιέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ευλόγως διερωτάται κάποιος, για ποιο λόγο μας απέκλεισαν τον Ιανουάριο και τώρα. Μήπως οφείλεται και σε λάθη της κυβερνητικής διπλωματίας; Μετά το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, τον Νοέμβριο 2019 ζητήθηκε απ’ τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα Μοχάμεντ αλ Μένφι, να μας δοθεί το κείμενο της συμφωνίας. Δεν το έδωσε, διότι, ή δεν το είχε ή αν το είχε δεν θα μπορούσε, υπάλληλος ων, να κάνει του κεφαλιού του χωρίς την έγκριση των προϊσταμένων του. Κατόπιν τούτου ο πρέσβης απελάθη.

Δεν δούλεψε η διπλωματική σκέψη προνοητικά. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ουδέτερος, ίσως και φιλέλλην, καθ’ όσον μετά την απέλαση του η οικογένεια του παρέμεινε στην Αθήνα, όπου τα παιδιά του φοιτούσαν σε ελληνικά σχολεία. Έτσι χάλασαν οι σχέσεις μας με τη Λιβύη. Τώρα ο απελαθείς διπλωμάτης Μοχάμεντ αλ Μένφι έγινε πρόεδρος της Λιβύης. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ασκούμε τις εξωτερικές μας σχέσεις και να κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική για την εξασφάλιση εθνικών μας δικαιωμάτων με πρόσωπα, που πρόσφατα χαρακτηρίζαμε ανεπιθύμητα! Τι να πούμε; Αυτή είναι η μοίρα της Ελλάδος!

Ο κ. Δένδιας σε επικοινωνία με την Τρίπολη εξέφρασε τη δυσανασχέτηση του.
«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, είπε, από το γεγονός, ότι η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση».
Απάντηση δόθηκε απ’ τη γερμανική διπλωματία ότι «το ζήτημα δεν είναι γερμανικό». Λέγεται, ότι άπτεται των αρμοδιοτήτων του Ο.Η.Ε. και ότι το πρόγραμμα έχει χαραχθεί απ’ το 2019. Στόχος, λένε, της διάσκεψης είναι «να παρευρεθούν μόνο χώρες, που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα».

Υπ’ όψιν ότι την 6η Απριλίου ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον κ. Δένδια επισκέφθηκε τη Λιβύη μετά την τοποθέτηση μεταβατικής κυβέρνησης. Συνάντησε τον πρωθυπουργό Αμπτούλ Ντμπεϊμπά και τον πρόεδρο του προεδρικού Συμβουλίου (ισάξιο με Π.Τ. Δημοκρατίας) Μοχάμεντ αλ Μένφι. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης ανηγγέλθη η επαναλειτουργία της Πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη. Η επίσκεψη συνέπεσε με τη μετάβαση στη Λιβύη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, που με Γάλλους και Γερμανούς γίνονται κινήσεις για συνεργασία στην ενέργεια και σε υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Λίβυος πρόεδρος βρέθηκε την 14η Μαΐου στην Αθήνα και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όπου συμφώνησαν άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό την ευθύνη του ΥΠΕΕ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ο Μένφι σε δηλώσεις του είπε: «Όταν ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, φρόντισα να αυξηθεί η παρουσία των ελληνικών εταιρειών στη χώρα μου». Στην επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο η κα Σακελλαροπούλου τον διαβεβαίωσε ότι «η Λιβύη θα βρει στη γείτονα Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαράσταση».

Εδώ και χρόνια στη Λιβύη επικρατεί ακαταστασία και χάος. Συγκροτήθηκε η μεταβατική κυβέρνηση να κάνει εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο εν μέσω κρισίμων γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Εν τω μεταξύ η επιρροή της Τουρκίας δυσκολεύει τα πράγματα με τους μισθοφόρους Τζιχαντιστές, τους οποίους δεν αποσύρει βαφτίζοντας τους εκπαιδευτές. Εκείνο που πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα